Pääkirjoitus Onnittelut parakkiylioppilaille

Loviisan Sanomat onnittelee kaikkia Loviisan lukion ja Lovisa Gymnasiumin sekä muissa lukioissa valmistuneita loviisalaisia, lapinjärveläisiä ja pyhtääläisiä kevään ylioppilaita. Olette lauantaina valkolakkinne todellakin ansainneet. Yksi tärkeä määränpää on saavutettu.

Koronapandemia ja etäopetukseen siirtyminen lisäsi viimeisen lukiovuoden vaikeusastetta ja ylioppilaskirjoitukset jouduttiin järjestämään epävarmoissa oloissa ja koronajännityksessä.

Erityisesti on syytä onnitella Loviisan lukion 20 uutta ylioppilasta, jotka aloittivat koulutiensä "oikeassa koulurakennuksessa" Länsiharjun ala-asteella, mutta se päätettiin purkaa, ja tulevat ylioppilaat siirrettiin parakkeihin 2, 3, 4 ja 5. luokkavuosiksi.

Uusi Harjurinteen koulu valmistui 6, 7, 8, ja 9. luokkavuosi he saivat jälleen opiskella oikeassa koulussa, kunnes jälleen Loviisan lukion tilat jouduttiin sulkemaan, ja kaikki kolme ylioppilasvuotta opiskeltiin evakossa. Eli 7 vuotta parakeissa ja 5 vuotta koulurakennuksessa antaa perusteen kutsua heitä parakkiylioppilaiksi. Muiden nähtäväksi jää järjestävätkö nyt valmistuvat ylioppilaat 50 vuoden kuluttua vuonna 2071 riemuylioppilastapaamisensa nostalgisesti parakissa.

Tänä vuonna kevään kokeisiin ilmoittautui noin 47 000 kokelasta. Kirjoittajien määrä nousi nelisen tuhatta edellisvuodesta. Taustalla vaikuttaa ainakin koronatilanne, mahdollisuus uusia koe useita kertoja sekä se, että oppilaitokset painottavat opiskelijavalinnoissaan entistä enemmän ylioppilaskokeen tuloksia. Läpi heistä pääsi keväällä noin 24 700 ylioppilasta.

Kuluva vuosi on toisen asteen koulutuksen näkökulmasta myös merkittävä muutoksen vuosi. Nykyiset ylioppilaat kustansivat kurssikirjat ja muun aineiston vielä itse, mutta ensi syksystä alkaen lukio-opetus muuttuu maksuttomaksi. Samalla oppivelvollisuusikä pitenenee.

Tulevan syksyn hakijamäärät mietityttänevät etenkin Loviisan lukion kaltaisten pienten lukioiden rehtoreita. Loviisassa ruotsinkieliset lukiolaiset valitsevat yleensä todennäköisemmin oman kaupungin lukion, kun taas suomenkieliset hakeutuvat hanakammin suurempien kaupunkien lukioihin tai erikoislukioihin.

Loviisan lukion ikiaikaisena haasteena on ollut houkutella loviisalaisnuoria jatkamaan oman kaupungin lukiossa. Takavuosina Loviisan lukio halusi erikoistua salibandy-lukiona, mutta tulos jäi vaisuksi. Loviisan pitäisi löytää keinoja, joilla houkuteltaisiin uusia hakijoita. Ilmainen tietokone ei enää riitä houkuttimeksi, koska jatkossa se tulee nyt joka lukiossa.

Yksittäisen opiskelijan kannalta isompi kysymys on opiskelijavalinta. Hahmottumassa on käytäntö, miten paljon todistuksen painottaminen jatko-opintoihin pääsyssä muuttaa opiskelua. Mahdollista on ainakin, että kilpailu kovenee jo siinä vaiheessa, kun lukioon haetaan. Vetävätkö suurten kaupunkien isot lukiot koko maan kärjen puoleensa jo silloin?

Jokainen valmistunut on nyt lakkinsa ansainnut. Olivat kokelaan arvosanat asteikon paremmassa tai huonommassa päässä, valmistuminen on ehdottomasti juhlimisen arvoinen asia. Koronavuosi aiheutti sen, että nyt valmistuneet lukiolaiset suorittivat opinpolkuaan enemmän tai vähemmän poikkeusolosuhteissa.

Lukiolaisten joukossa on myös niitä, joiden valmistumista korona viivytti tavalla tai toisella. Kirjoitusten kohdalle saattoi osua oma sairastuminen, altistumisesta seurannut karanteeni tai opinnot saattoivat viivästyä, kun etäopetus kävi raskaaksi. Onneksi seuraava mahdollisuus on jo syksyllä.

Päätoimittaja Arto Henriksson

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut