Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Äänioikeus velvoittaa uurnille

Suomalaisen edustuksellisen demokratian juhla-aikaa ovat kaikki ne päivät, jolloin äänioikeutetuilla kansalaisilla on mahdollista äänestää. Eilen oli jälleen sellainen päivä.

Kuntavaalien ennakkoäänestys alkoi eilen koko maassa, ja jatkuu aina 8. kesäkuuta saakka. Ulkomailla äänestysaika on 2.-5. kesäkuuta.

Varsinainen kuntavaalipäivä on 13. kesäkuuta. Äänestysmahdollisuuksia on runsaasti. Loviisassa voi äänestää ennakkoon neljässä eri paikassa, joiden lisäksi käytössä vaalibussi, jonka aikataulu löytyy kaupungin verkkosivuilta.

Kyse on oikeudesta äänestää. Siis oikeudesta kertoa oma mielipide siitä, kuka olisi hyvä henkilö hoitamaan yhteisiä asioita kotikunnassa.

Vapaassa demokratiassa äänioikeus tarkoittaa myös vapautta olla äänestämättä tai äänestää millä tahansa perusteella ketä tahansa ehdolla olevaa ihmistä. Uurnaan voi pudottaa myös tyhjän äänestyslipun, josta tosin on vaikea päätellä, mitä se tarkoittaa.

Optimaalinen valtuusto koostuisikin sopivassa suhteessa muutosten tuulista ja kokemuksen kivijalasta.

Aku Ankka on perinteisesti saanut eniten hylättyjä ääniä, ja Loviisassa ne saattava lisääntyä entisestään, kun Aku Ankka-auto on kiertänyt kaupungilla hahmosta muistuttamassa. Koronan vuoksi kuntavaaleissa on tarjolla myös ulkoäänestysmahdollisuus Seurahuoneella.

Perinteisesti vaaleja ennen jokainen äänioikeutettu on saanut oikeusministeriöltä ilmoituksen, joka kertoo äänioikeudesta. Vaikka ilmoitukset on postitettu jo viime viikon tiistaina ja keskiviikkona, kaikki eivät olleet sitä saaneet vielä tiistainakaan, mikä kertoo osaltaan postinjakelun tilasta.

Äänen osoitteen etsinnässä voi käyttää apuna vaalikonetta. Kenelle sitten antaa äänensä? Jos ehdokkaiden joukossa ei ole yhtään sellaista tuttua ihmistä, jonka haluaa edustavan itseään, valinnan voi kohdistaa julkisuudesta tuttuihin tai uppo-outoihin.

Äänen osoitteen etsinnässä voi käyttää apuna vaalikonetta, jollainen on esimerkiksi Loviisan Sanomien verkkosivustolla, jossa ehdokkaat ovat vastanneet ajankohtaisiin paikallisiin kysymyksiin. Valitettavasti tieto sataman kemikaaliterminaalihankkeesta tuli tietoon niin myöhään, ettei kysymys siitä ennättänyt enää vaalikoneeseen.

Äänestäjän sopii tarkastella ehdolle asettuneita hyvinkin kriittisesti ja kyseenalaistaen. Ehdokkaalle voi soittaa tai häntä voi tarttua hihasta vaalitilaisuudessa, joita jo turuilla ja toreilla on järjestetty. Loviisan Sanomat järjestää 3.6. yhdessä Loviisan Yrittäjät ry:n kanssa striimattavan vaalipaneelin jokaisen puolueen ehdokkaalle. Paneelin on tarkoitus kertoa mitä kukin puolue ajattelee yrittämiseen ja paikallisiin aiheisiin liittyvistä kysymyksistä.

Loviisassa ja Lapinjärvellä varsinkin on konkareiden rinnalla ehdolla runsaasti ensikertalaisia, joiden into parantaa maailmaa suorastaan kadehdittavan kirkassilmäistä. Valtuustoihin olisi hyvä saada uusia näkemystä ja uutta intoa, mutta myös kokemusta eli pitkään mukana olleille on tarvetta. Optimaalinen valtuusto koostuisikin sopivassa suhteessa muutosten tuulista ja kokemuksen kivijalasta.

Yksin on silti vaikeaa saada aikaan muutosta, sillä politiikka jos mikä on ryhmätyötä, jossa halu ja kyky tehdä yhteistyötä yli puoluerajojen on yleensä avain menestykseen.

Vaikka äänioikeus ei ole velvollisuus tai pakko, suomalaisen edustuksellisen demokratian kunniakas historia velvoittaa äänestämään. Sitä paitsi uutiset maailmalta muistuttavat lähes päivittäin, miten aidosti toimiva demokratia ei todellakaan ole itsestäänselvyys. Ei edes Suomessa.

Päätoimittaja Arto Henriksson