Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Loviisanseudun seurakuntayhtymän yhteiselle kirkkoneuvostolle

Pernå Pensionärer r.f. on 1990-luvulta lähtien joka toinen keskiviikkoiltapäivä kokoontunut Pernajan Pitäjäntupaan. Tila on ollut miltei täydellinen tähän tarkoitukseen toimivine keittiöineen ja pyörätuoliramppeineen. Tilaa on tarpeeksi myös isommille ryhmille. Yleensä kokouksiin osallistuu noin 30–50 jäsentä, syntymäpäiväjuhliin, joulu- ja kevätjuhliin on osallistujamäärä noussut 60–80 henkeen. Seurakunnan työntekijät ovat myös silloin tällöin osallistuneet kokouksiin musiikki- ja lauluohjelmilla, lähetyssaarnaajien vierailuilla ym.

Nyt on kuitenkin Loviisanseudun seurakuntayhtymä, kiinteistöpäällikkö Jens Nybondaksen välityksellä, ilmoittanut, ettei eläkeläiskokouksia saa enää järjestää Pitäjäntuvassa koska taloa tullaan käyttämään seurakuntien omaan toimintaan. Tämä tuli ajankohtaiseksi kun Pappila myytiin.

Pitäjäntupa on ollut eläkeläisten kokoontumispaikkana, mutta myös kylän ”olohuoneena”, missä on pidetty muisto-, kastetilaisuuksia ja syntymäpäiväjuhlia vuosien varrella. Sijainti Pernajan kirkon naapurissa on ollut erinomainen. Monet yhdistykset ovat myös pitäneet kokouksensa talossa. Mutta nyt tämä kaikki päättyy, koska seurakunnat haluavat käyttää tilat omaan toimintaansa. Mihin?

Eläkeläisyhdistys on maksanut hyvin vaatimattoman vuokran tilan käytöstä ja olemme valmiit neuvottelemaan asiasta saadaksemme jäädä taloon. Eläkeläiset ovat myös osallistuneet erilaisiin toimintoihin tilan käytön korvauksena. Mm. ovat eläkeläiset osallistuneet hautausmaiden kevät- ja syyssiivouksiin, ikkunoiden, verhojen ja pöytäliinojen pesuun tarpeen mukaan. Yhdistyksen jäsenet ovat myös pyynnöstä avustaneet seurakuntien tapahtumissa keittiö- ja tarjoilutehtävissä. Seurakunnat ja eläkeläisyhdistys ovat tulleet hyvin toimeen keskenään.

Seurakuntayhtymä on perustellut päätöksensä sillä, että seurakunnat tarvitsevat tilat omaan toimintaansa sekä sillä, ettei seurakuntayhtymä ole velvollinen pitämään tiloja yksityisiä kokoontumisia varten (muistotilaisuudet, syntymäpäiväjuhlat, kastejuhlat ym.). Ehkä ei ole velvollinen, mutta miten on seurakuntalaisten palveleminen? Yhtymän kotisivuilla tarjotaan kuitenkin seurakuntakodit muistotilaisuuksiin, kastejuhliin ym. Tämä ei siis koske Pitäjäntupaa eikä Pernajan kirkonkylää?

Nuorisoseuran talo Höganås on ajoittain käytettävissä, mutta valitettavasti ei toimi kovin hyvin eläkeläiskokouksia ajatellen. Pienempään saliin mahtuu rajoitettu määrä ihmisiä ja iso sali on kalustamaton. Lisäksi koko talo suljetaan talveksi liian suurien lämmityskulujen takia. Kirkonkylässä ei ole muita sopivankokoisia kokoontumistiloja.

Eläkeläiset oikeasti ovat myös aktiivisia seurakuntalaisia, jotka tarvitsevat toimintatiloja.

Toivomme, että seurakuntayhtymä uudelleen harkitsee päätöstään ja huomaa että eläkeläiset oikeasti ovat myös aktiivisia seurakuntalaisia, jotka tarvitsevat toimintatiloja.

Pernå Pensionärer r.f. Monica Wiik, puheenjohtaja Johan Gustafsson, varapuheenjohtaja

Toivomme, että seurakuntayhtymä uudelleen harkitsee päätöstään.