Pääkirjoitus: Poliiseja ei pidä tästä enää vähentää

Suomen hallitus kirjasi hallitusohjelmaansa vastaavansa poliisin tutkintahaasteisiin ja lisäävänsä tuhansilla poliisien määrää. Todellisuudessa tässä näyttää käyvän juuri toisinpäin. Poliisikaan ei välty säästötoimilta, joita ollaan parhaillaan hakemassa julkishallinnosta, saatika käyttökustannusten nousulta.

Poliisihallituksessa neuvotellaan 1,5 prosentin säästöleikkurista, joka vaarantaa toteutuessaan tavallisten kansalaisten arjen asioiden hoitamisen ja turvaamisen.

Itä-Uudenmaan poliisilaitoksen kohdalla se tarkoittaisi, että yli 30 määräaikaisesta viranhaltijasta noin puolelta loppuisivat työt kesäkuun loppuun mennessä.

Loviisan poliisipartion vuoronaloitusasemalla eli Porvoon poliisiasemalla päättyisivät työt viidellä. Itä-Uudenmaan poliisilaitoksen Porvoon asemalla työskentelee noin 30 poliisia harjoittelijat mukaan lukien. Käytännössä paikalla on kuitenkin noin parikymmentä henkilöä, kun huomioidaan esimerkiksi loma-ajat ja vapaapäivät. Tästä seuraa, että kolmivuorotyöhön jää parikymmentä henkilöä, kolme partiota per työvuoro. Heidän vastuualueellaan on koko laaja itäinen Uusimaa Kuninkaankylän perukoilta aina Sipoon länsinurkille.

Tilannetta ei helpota se, että Porvoon poliisivankila ollaan sulkemassa toukokuussa vähintään useiksi viikoiksi. Käytännössä partioiden on vietävä siis kiinni ottamansa henkilö tai henkilöt Hyvinkään poliisiasemalle. Jokaisen kahden tunnin kuljetuskeikan ajan ne ovat pois alueelta. Hädän tullen sopii toivoa, että edes joku toinen partio on kaupungin alueella.

Poliiseja näkee jo nyt aika harvoin. Hälytyksen tehnyt saattaa joutua odottamaan jopa useita tunteja partion saapumista.

Twitteristä ei ole mitään hyötyä silloin, kun poliisivoimia tarvitaan esimerkiksi keskeyttämään perheväkivaltatilanne tai näkymään jalostamoalueella sen varmistamiseksi, että työvoima noudattaa varmasti suomalaisten viranomaisten määräyksiä ja rajoituksia.

Maksamiemme verovarojen käyttöä täytyy kyetä priorisoida niin, etteivät poliisin resurssit pienene. Tämä pitäisi saada toteutumaan myös poliisipiirin sisällä. Laajan Itä-Uudenmaan poliisilaitoksen alueella kun tunnutaan yleisesti kaikki paukut pistettävän kokonaan pääradan varteen.

Itäisellä Uudellamaalla on kuitenkin noin 100 000 asukkaan väestö Porvoon ja Loviisan seutukunnissa, ja kaikkiaan kahdeksan kuntaa ja kaupunkia, joiden alueella sijaitsee Loviisan ydinvoimala, Porvoon Kilpilahden jalostamoalue ja E18-moottoritie Venäjälle päin, kutostie ja Suomenlahti raja-alueineen.

Päätöksiä ei poliisiresursseista tehdä paikallistasolla. Paikallisten päättäjien pitäisi nyt kuitenkin vaikuttaa asiaan asukkaiden arjen turvaamiseksi poliiseilla, jotka ovat lähellä.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.