Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Valkolle tärkeä osayleiskaava käsillä

Valkon kylässä ja lähialueilla eletään ehkä kuluvan vuosisadan mielenkiintoisimpia aikoja. Loviisan elinkeino- ja infrastruktuurilautakunta käsitteli eilisiltana Valkon ja sen lähialueiden osayleiskaavaa, joka tuli vireille jo vuoden 2009 syyskuussa. Osayleiskaava on valkolaisille sekä lähialueelle erittäin merkittävä asiakirjakokonaisuus, joka vaikuttaa ratkaisevalla tavalla Valkon tulevaisuuteen ja kaava-alueen noin 1500 asukkaan arkeen.

Osayleiskaava sisältää useita ratkaisevia linjauksia. Merkittävimmät niistä liittyvät satamaan. Kaavassa linjataan pitkälti Eestinkolmion ja osin Svenäsin asutuksen kohtalo. Kumpikin ehdotus lähtee ajatuksesta, että satama laajenee. Kakkosvaihtoehdossa koko Eestinkolmion alueelle.

Kaavan ehkä merkittävin ja uusin linjaus on kemikaaliterminaalin mahdollinen sijoittuminen sataman eteläpäätyyn. Alfa Terminal Oy:n hanke on ollut tiedossa lokakuusta alkaen. Uutena asiana julki tuli kaavaesityksen linjaus, että terminaalitontin ympärille tulisi 1 kilometrin konsultointivyöhyke, jonka sisällä tapahtuvista kaavoitusmuutoksista tai merkittävämmästä rakentamisesta on pyydettävä lausunto Tukesilta ja pelastusviranomaiselta.

Kemikaaliterminaalihanke on herättänyt runsaasti huolta valkolaisten keskuudessa etenkin, kun tiedossa ei vielä ole millaisia kemikaaleja terminaalissa käsitellään. Tuskin vaarattomia, sillä se olisi arvatenkin jo aluksi kerrottu. Vaikka sataman toiminnan sinänsä hyväksyisikin, on päivänselvää, että kemikaaliterminaalin tulo heikentäisi merkittävästi Valkon houkuttelevuutta asuinalueena. Kilometrin ringin sisällä on Vårdötä lukuun ottamatta lähes koko asemakaavoitettu Valko kouluineen, päiväkoteineen ja hoitolaitoksineen.

Terminaalin YVA-menettely on vielä kesken ja hankkeen yksityiskohdat ovat vielä tarkentumatta, mutta nyt vaikuttaa siltä, että terminaalista saatavat tulot ja työpaikat eivät korvaa menetyksiä, joita terminaalista aiheutuisi paikallisyhteisölle ja sen myötä koko Loviisalle.

Samaan syssyyn Loviisan Sanomissa julkaistiin tiistaina uutinen, jonka mukaan Teollisuusliitto on myynyt Tavistholman saaren vesialueineen askolalaisen yrittäjän Reijo Wuorion omistamalle kiinteistöyhtiölle.

Osayleiskaavassa puntarissa ovat uudet asukkaat ja virkistysalue sekä toisaalta verotulot ja työpaikat.

Loviisalaisia, erityisesti valkolaisia kiinnostaa, millaisia suunnitelmia Wuoriolla on Tavistholman varalle. Teollisuusliiton leirintäalueena toiminut Tavistholma on Loviisan seudun merellinen helmi, joka on tähän saakka säästynyt lähes koskemattomana ja kaikille avoimena virkistysalueena.

Myös Tavistholman tulevaisuus ratkaistaan vireillä olevassa osayleiskaavamenettelyssä. Ensimmäisessä kaavaluonnoksessa lähes puolet Tavistholmasta merkittäisiin pientalovaltaiseksi asuntoalueeksi ja runsas puolet virkistysalueeksi. Toisessa luonnoksessa kolmasosa saaresta merkittäisiin matkailualueeksi.

Kaavahankkeessa Valko on monella tapaa puun ja kuoren tai sataman ja Tavistholman välissä. Osa valkolaisista toivoo kylään uusia asukkaita, joiden turvin kyläkoulu voitaisiin säilyttää ja parhaimmassa tapauksessa joitakin palveluita, kuten kyläkauppa palauttaa. Tavistholman asuttaminen toisi lisää asukkaita, mutta samalla menetettäisiin osa virkistysalueesta.

Valkolaisten enemmistö halunnee kasvattaa Valkon elinvoimaisuutta, asukasmäärää sekä torjua näivettymistä sekä väestökatoa. Turvallisuus ja terveys ajavat tietenkin kaiken muun edelle.

Päätoimittaja Arto Henriksson