Pääkirjoitus Pakkotoimet kiristyvät yhä? - tarkempaa maantieteellistä rajaamista tarvitaan.

Suomessa on meneillään jo kolmas sulkuviikko koronaviruksen torjumiseksi ja hallitus kaavailee parhaillaan uusia toimia koronatartuntojen vähentämiseksi. Hallitus kertoi maanantaina illalla päättäneensä esittää ravintoloiden sululle kolmen viikon jatkoa 18. huhtikuuta asti. On paljon mahdollista, ettei sekään riitä, vaan rajoituksia voidaan joutua jatkamaan kesän kynnykselle saakka, elleivät tautikäyrät käänny jyrkkään laskuun.

Matkailu- ja ravintola-alaa edustavan Maran mukaan sulun jatkaminen on alalle parempi vaihtoehto kuin se, että ravintoloiden aukiolo sallittaisiin tiukoilla rajoituksilla, joiden takia avaaminen ei olisi kannattavaa. Ravintoloiden sulkemismääräys on sekin niin raskas pakkotoimi, että yrittäjille koituvat vahingot on syytä korvata valtion varoista.

Epidemian perustason Loviisan seudulla ruokaravintoloiden sulkemiselle ei näyttäisi olevan perusteita. 

Parhaillaan valmistelussa on jopa liikkumisrajoitukset ja maskipakon mahdollistava erillislaki. Liikkumisvapauksien rajoittamisen kaltaisia rajuja perusoikeuksiin kohdistuvia toimia ei kuitenkaan pidä tehdä, ennen kuin on käytetty kaikki muut tarvittavat keinot. Esimerkiksi Suomen ulkorajat vuotavat päivittäin jopa tuhansittain ulkomaalaisia, joiden testaamiset ovat tähän saakka perustuneet vapaaehtoisuuteen.

Loviisassa siitä saatiin huolestuttava näyttö, kun Valkossa toimivassa teollisuusyrityksessä todettiin seitsemän virustartuntaa baltialaisten ja puolalaisten vierastyöläisten keskuudessa. Eristykseen ja karanteeniin ryhdyttiin työporukassa vasta, kun se oli jo liian myöhäistä.

Ulkorajoille on saatava tiukemmat testi- ja todistuspakot, maahantulijoiden mahdolliset pakolliset karanteenit sekä myös maskipakko liikennevälineissä, kaupoissa ja julkisissa sisätiloissa.

THL:n tilastojen mukaan koronatartunnoista vain murto-osa on saatu ravitsemusliikkeissä.

Myös rokotustahtia on syytä tehostaa. Loviisassa ja Lapinjärvellä sekä osin muuallakin Suomessa ajauduttiin maanantaina kiusalliseen tilanteeseen, kun Loviisan kaupunki ilmoitti keskeyttävänsä viikoksi AstraZeneca-rokotteen käytön Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen päätöksen mukaisesti. Koska Loviisalla ei ollut käytössä muiden valmistajien rokotteita, peruttiin varattu rokotusaika noin 200 kuntalaiselta.

Varotoimi vaikuttaa perustellulta, vaikka ylivoimaisesti suurin osa kansalaisista ei ollut saanut rokotteesta mainittavia sivuvaikutuksia. Joissakin tapauksissa sivuvaikutukset ovat kuitenkin olleen niin merkittäviä, että sairaalahoitoon joutuneiden joukossa on ollut myös loviisalaisia.

Liikkumisrajoituksia ei tulisi määrätä liian suurpiirteisesti, vaan mieluiten tarkasti kuntakohtaisesti rajaten. Esimerkiksi Loviisassa ja Lapinjärvellä koronatilanne on ainakin toistaiseksi ollut kohtalaisen hyvin hallinnassa verrattuna esimerkiksi pääkaupunkiseutuun ja sen lähiöihin verrattuna. Hallitsemattomissa koronakeskittymissä liikkumisrajoitukset saattavat olla perusteltuja, mutta tuskin Loviisan ja Lapinjärven kaltaisilla haja-asutusalueilla, joissa ruuhkat ovat normaalioloissakin perin harvinaisia.

Samanlaista kuntakohtaista harkintaa tulisi soveltaa myös ravintoloiden sulkemisissa. Leviämis- ja kiihtymisvaiheen paikkakunnilla ravintoloiden, ja erityisesti yökerhojen sulkeminen on hyväksyttävä ja perusteltu pakkotoimi, mutta epidemian perustason Loviisan seudulla ruokaravintoloiden sulkemiselle ei näyttäisi olevan riittävästi perusteita. Varsinkaan, kun THL:n tilastojen mukaan koronatartunnoista vain murto-osa on saatu ravitsemusliikkeissä. Eli rajatarkastukset ja pakkotestaukset olisi pitänyt ottaa käyttöön ennen massiivista ravintoloiden sulkemista.

Päätoimittaja Arto Henriksson

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut