Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Ruukkialueelle piristysruiske?

Loviisan kaupunginvaltuusto palautti viime keskiviikkona selkein äänin 7 - 28 Strömforsin ruukkialueen myyntiesityksen uudelleen valmisteltavaksi. Alkuperäisen esityksen mukaan kaupungin omistamista kahdeksasta vanhasta rakennuksesta sekä maa-alueista oltaisiin järjestetty avoin tarjouskilpailu, jossa kauppasumma olisi ollut mukana vertailussa ainoastaan 40 prosentin osuudella, ja alueen tuleva käyttö- ja liiketoimintasuunnitelma olisi ollut mukana 60 prosentin osuudella.

Asiaa puitiin valtuustossa pitkään ja värikkäästi, sillä 1600-luvulla perustetun ainutlaatuisen ruukkialueen myynti ei ymmärrettävästi ole ihan tavallinen kiinteistökauppa. Myytävissä rakennuksissa toimii vuokralaisina myös lukuisia pienyrittäjiä, joille mahdollisen uuden omistajan aikeet ja kehittämissuunnitelmat ovat äärimmäisen tärkeitä kysymyksiä.

Tätä taustaa vasten oli ymmärrettävää, että asia palautettiin valmisteltavaksi, sillä myyntihankkeen ympärillä oli huomattavasti enemmän kysymyksiä kuin vastauksia. Merkillepantavaa oli se, että puheenvuorojen perusteella valtuuston enemmistö näytti olevan myymisen kannalla, kunhan rakennusten ja alueen tulevasta käytöstä saadaan tarkempi kuva. Toki se oltaisiin saatu viimeistään siinä vaiheessa, kun mahdollisten ostajien tarjoukset ja liiketoimintasuunnitelmat oltaisiin jätetty kaupungin arvioitavaksi.

Tällä hetkellä näyttää siltä, että potentiaalisia ostajia on ainakin yksi. Loviisan Sanomat kertoi jo kaksi viikkoa sitten, että loviisalais-pyhtääläisen Uusitalojen perheyhtiö on ollut yhteydessä Loviisan kaupunkiin ja ilmaissut kiinnostuksensa ostaa kaupungin omistamat rakennuksen pajavasaramuseota lukuun ottamatta.

Yksityisen kehittäjän tulo omistajaksi kaupungin tilalle olisi todennäköisesti kaivattu piristysruiske ruukkialueen kehittämiselle ja myös alueen muille yrityksille.

Tässä lehdessä Strömforsin Yrityspuisto Oy:n toimitusjohtaja Aleksi Uusitalo avaa hieman tarkemmin ajatuksiaan ja yhtiön suunnitelmia ruukkialueen kehittämiseksi, mikäli kaupunki edelleen päätyy myymään rakennukset, ja heidän tarjouksensa voittaa tarjouskilpailun.

Aleksi Uusitalon tässä lehdessä valottamien alustavien hahmotelmien perusteella näyttää siltä, että yhtiöllä on aito halu sekä usko ruukkialueen elinvoimaisuuden kehittämiseen ja turistimäärien sekä työpaikkojen kasvattamiseen.

Tässä vaiheessa on hyvin ymmärrettävää ja luonnollista, ettei Strömforsin Yrityspuisto Oy julkista tarkemmin mahdollisille kilpailijoilleen liiketoimintasuunnitelmiaan ennen kuin vasta tarjouskilpailun määräpäivään mennessä.

Uusitalojen perheyhtiö omistaa entuudestaan alueen suurimman kiinteistökokonaisuuden, 14 710 neliömetrin laajuisen Strömforsin yrityspuiston, hotelli-ravintola Strömforsin Bed&Bistron sekä Krouvinmäen majoitusrakennuksen. Uusien rakennusten ja maa-alueiden osto olisi luonteva jatko Uusitalojen Strömforsin ruukkialueen panostuksille, joka on jo tähän mennessä tuonut alueelle uusia yrityksiä ja työpaikkoja.

Loviisan kaupungin on järkevää luopua Ruotsinpyhtään kunnan kautta lahjaksi saaduista ruukkialueen vanhoista rakennuksista, joiden kunnossapitoon saati perusparannuksiin sillä ei ole ollut varaa.

Vaikka ruukkialueen myyntiä on valmisteltu Loviisassa yhdessä Uusitalojen kanssa, on siitä järjestettävä kaikille avoin ja reilu tarjouskilpailu. Läpinäkyvyyden nimissä.

On täysi syy odottaa, että yksityisen kehittäjän tulo omistajaksi kaupungin tilalle olisi todennäköisesti kaivattu piristysruiske ruukkialueen kehittämiselle ja myös alueen muille yrityksille.

Päätoimittaja Arto Henriksson