Pääkirjoitus Hyödyt haittoja suuremmat

Rokottamisasiat askarruttavat arvatenkin nyt useimpia maan asukkaita. Moni pohtii mielessään, että kumpi ehtii iskeä ensin - piikki vai tauti. Onneksi rokotustahti näyttäisi Suomessakin viimein olevan tiheämpi kuin uusien tartuntojen toteamisen tahti. Tosin oireettomien taudinkantajien määrää ei tiedä kukaan.

Rokotteiden tarve on silti Suomessa suuri, sillä maahan on saatu rokotteita odotettua vähemmän. Loviisassa ja Lapinjärvellä ollaan silti hieman edellä maan rokotekattavuuden keskiarvoja. Eiliseen mennessä Loviisassa oli 13,7 prosenttia asukkaista saanut ensimmäisen piikkinsä ja 3,3 prosenttia toisen rokotteensa. Lapinjärvellä vastavat luvut oli 12,8 prosenttia ja 2 prosenttia, kun koko maan keskiarvo oli 11 prosenttia ja 1,6 prosenttia.

Kuntalaisten tiedontarve rokotusten saatavuudesta ja aikatauluista on poikkeuksellisen suurta erityisesti riskiryhmäläisten keskuudessa.

Tämän lehden yleisöpalstalla sivulla 14 Loviisan terveysammattilaiset kertovat täsmällisempää tiedottamista koronarokotusten ajanvarauksesta Loviisassa ja Lapinjärvellä. Rokottajat lupaavat, että kaikki koronarokotuksen haluavat tulevat saamaan rokotteensa eikä kukaan jää heidän mukaansa ilman.

Samaan aikaan pohdinta rokotteiden tehoista ja riskeistä sakenee. Viime perjantaina uutisoitiin tapauksesta, jossa kahdesti koronarokotteen saanut henkilö sairastui koronaan. Rokotteisiin epäilevästi suhtautuva saattaa päätellä tämä todistavan, ettei rokotuksista ole hyötyä. Se on väärä tulkinta. Rokotteiden ei ole väitettykään antavan sataprosenttista suojaa.

Jos rokotteen suojaksi kerrotaan esimerkiksi 95 prosenttia, se tarkoittaa, että sadasta ihmisestä, jotka muuten sairastuisivat, rokote säästää 95 sairastumiselta. Suoja on todella merkittävä.

Näinä aikoina kannattaa pitää pää kylmänä, olla kärsivällinen ja noudattaa koronaturvaohjeita.

Viime aikoina rokotteista on keskustelu vilkkaasti. Yksi syy on joidenkin maiden päätös keskeyttää Astra Zenecan valmistaman rokotteen käyttö. Tämä on tehty varotoimena, koska on esitetty epäilyjä, että rokote altistaisi veritulpalle.

Euroopan lääkevirasto EMA kertoi tiistaina, ettei yhteyttä ole löytynyt. Tutkimukset kuitenkin jatkuvat. Suomessa myös rokottaminen jatkuu. THL:n mukaan riskiä veritulppariskin lisääntymistä ei ole nähtävissä.

Sinällään se on normaalia, että erilaisiin rokotteisiin liittyy epätoivottuja sivuvaikutuksia ja riskejä. Sellaiselle ihmiselle, joka sairastuu rokotteen vuoksi, kyse voi olla tragediasta. Samaan aikaan taudit, joita vastaan rokote annetaan, aiheuttavat kuitenkin varmuudella moninkertaisesti suuremmat vahingot. Suomessakin koronaan on sairastunut massiivisista varotoimista huolimatta jo 70 000 ihmistä.

Rokotteiden suoja perustuu siihen, että mahdollisimman iso osa väestöstä sen ottaa. Kaikki kohut ja epäilyt rokotteen sivuvaikutuksista tai toimimattomuudesta voivat olla tuhoisia rokotuksista saatavalle suojalle.

Rokotteita epäileviä on ollut aina. Suomessa ilmiö on aiemmin pysytellyt pienehkönä. Nyt koronan myötä vastustus näyttää lisääntyneen. Etenkin sosiaalisessa mediassa erilaiset hyvinvointivalmentajat ja muut itseoppineet asiantuntijat jakavat disinformaatiota aiheesta.

Sekin on hyvä muistaa, että rokotevastaisuus ei ole vain yksittäisten ihmisten tietämättömyyttä tai epäilyä. Kyse on joskus myös organisoidusta toiminnasta, jolla voi olla joko taloudellisia tai poliittisia tarkoitusperiä. Näinä aikoina kannattaa pitää pää kylmänä, olla kärsivällinen ja noudattaa koronaturvaohjeita. Kyllä se tästä vielä tokenee.

Päätoimittaja Arto Henriksson

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut