Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Avoimuus tarpeen koronassa

Loviisan Sanomat julkaisi perjantaina verkkosivuillaan uutisen, jossa kerrottiin kahdesta loviisalaisesta yrityksestä, joista yhdessä oli todettu seitsemän varmistettua koronatartuntaa ja toisessa oli yksi varmistettu koronatartunta.

Tieto ensimmäisestä koronaryppäästä perustui Loviisan kaupungin lähettämään tiedotteeseen ja toinen tieto yhdestä koronatartunnasta lehden saamiin tietoihin. LS julkaisi yhtiöiden nimet.

Yhtiöiden nimien julkaisemiseen päädyttiin, koska baltialaisten siirtotyöläisten keskuudessa levinneet koronatartunnat olivat saattaneet altistaa suuren joukon samoissa työ- ja sosiaalitiloissa sekä ruokalassa asioineita muita ihmisiä.

Osa altistuneiksi itseänsä epäilleet eivät perjantaihin mennessä olleet saaneet koronajäljittäjiltä tietoa jo viikko sitten tapahtuneesta mahdollisesta altistumisesta. Lisäksi oli joukko samoissa tiloissa olleita, jotka eivät osanneet vielä edes epäillä mahdollista altistumistaan.

Tiedot seitsemän työntekijän koronatartuntojen leviämisestä Steel Import Finland Oy:n piirissä antoivat huolestuttavan kuvan työntekijöiden ja yrityksen koronaturvallisuudesta. Yksi yhtiön baltialaisista työntekijöistä oli sairastellut edeltävänä viikonloppuna niin vakavasti, että kämppäkaveri oli joutunut hälyttämään apua kaverinsa hengitysvaikeuksien takia. Mies kuljetettiin lopulta sunnuntaina sairaalaan.

Kämppäkaveri oli kuitenkin muina miehinä mennyt maanantaina normaalisti töihin. Lopulta työporukasta sekä paikalla oleskelleiden alihankkijöiden työntekijöiden keskuudesta on perjantaihin mennessä todettu jo yhteensä seitsemän koronatartuntaa. Seitsemän tartunnan saanutta olivat olleet tekemisissä ja käyttäneet yhteisiä sosiaalitiloja useiden muiden mahdollisesti altistuneiden kanssa.

Toisessa yhtiössä, Gemmissä kyse oli vain yhdestä tartuntatapauksessa, jossa kaupungin koronajäljittäjät arvioivat leviämisriskin pieneksi. Viimeinen yhtiön työntekijöistä testattiin tiettävästi maanantaina eikä uusia tartuntoja ole ilmennyt.

Molemmista tapauksista liikkui viime viikolla runsaasti huhuja ja vääriä tietoja. Liikkeellä oli myös väärä tieto, että tartuntatapauksia olisi ollut paikallisessa elintarvikeliikkeessä, mikä huhu olisi laajemmin levitessään ollut vahingollista kyseiselle elintarvikeyritykselle. Koronan huhuttiin levinneen myös Fortumissa, mikä ei pitänyt paikkansa.

On aiheellista olla huolissaan, että koronatartunnat lähtevät hallitsemattomaan kasvuun myös Loviisan seudulla. Viime viikolla todetut kahdeksan koronatartuntaa eivät näy THL:n tilastoissa Loviisan kohdalla, koska kaikki tartunnan saaneet ovat muualla kirjoilla. Se puolestaan antaa Loviisasta vääristyneen koronaturvallisen mielikuvan, koska kyseiset tartunnan saaneet ovat ennen tartunnan toteamista liikkuneet vapaasti paikkakunnalla ilman karanteenia.

Koronatartunta ei ole häpeäksi eikä ketään tartunnan saanutta ole varsinkaan syytä osoittaa sormella. Kuntalaisilla on kuitenkin oikeus tietää missä paikoissa koronatartuntoja on todettu, jotta itse kukin voi mahdollisimman nopeasti jo ennen mahdollista koronajäljittäjän yhteydenottoa arvioida mahdollista altistumisriskiään. Se on tarpeen myös väärien huhujen leviämisen estämiseksi. Paljolti näistä syistä julkaisimme perjantaina viipymättä ne yhtiöt ja työpaikat, joissa uusimmat tartunnat oli viime viikolla todettu.

Valitettavasti tiedot paikoista, joissa koronatartuntoja on ilmennyt, saattavat aiheuttaa myös lieveilmiöitä ja pelkotiloja. Osa saattaa vältellä kontaktia mahdollisesti altistuneiden tai jopa näiden läheisten kanssa. Se on joskus avoimuuden hinta.

Kansalaisten tarve oikealle tiedolle on näinä aikoina suurimmillaan. Mahdollisimman suuri avoimuus ja oikea-aikainen sekä aktiivinen viestintä hälventää myös turhia epäluuloja sekä väärien tietojen leviämistä.

Päätoimittaja