Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Koirien rääkkäys lopetettava

Itä-Uudenmaan poliisi on aloittanut esitutkinnan suojelukoirien väkivaltaisista kouluttamismenetelmistä. Oikeutta eläimille -järjestö julkaisi viime viikolla vuonna 2019 salaa kuvattuja videoita, jotka paljastivat, että suojelukoiria koulutetaan Suomessa väkivaltaisin menetelmin, kuten potkimalla, repimällä, päähän lyömällä ja kuristamalla.

Koirilla on ollut koulutustilanteissa myös piikki- ja sähköpantoja, joiden käyttö on eläimelle tuskallista.

Perusteina videoiden salaa kuvaamiselle toimi uutisten mukaan myös se, että ilman todistusmateriaalia eläinsuojeluvalvojat ja valvontaeläinlääkärit eivät olleet ryhtyneet toimimaan eläinrääkkäyksen lopettamiseksi.

Oikeutta eläimille -järjestön lisäksi myös muun muassa kohun keskiöön joutunut Saksanpaimenkoiraliitto olivat tehneet rikosilmoitukset koirien kohtelusta.

Oikeutta eläimille -järjestön mukaan väkivaltaa on käytetty koulutuksissa, joita ovat järjestäneet Saksanpaimenkoiraliitto ja sen Kotkan ja Varsinais-Suomen alajaostot. Salavideoista osa oli kuvattu Ruotsinpyhtäällä toimivan DogSportsin hallissa, jonka Kotkan yhdistys oli vuokrannut käyttöönsä. Nyt osastot on asetettu väliaikaiseen toimintakieltoon ja liitto on keskeyttänyt suojelukoirakoulutukset toistaiseksi kokonaan.

Videot sekä paljastuneet tiedot ovat järkyttäneet ihmisiä ja täysin aiheesta. Videot ovat olleet vastenmielistä katsottavaa. On vaikea ymmärtää, että koiranharrastaja käyttää väkivaltaa koiransa kouluttamiseen. On kysyttävä, että miksi kukaan haluaa harrastaa koiransa kanssa, jos tottelemiseen ja koulutustavoitteisiin päästään tai uskotaan päästävän pelon, kivun ja väkivallan avulla.

Keskustelu Loviisan Sanomien Facebook-ryhmässä ja muualla sosiaalisessa mediassa on käynyt kuumana. Itä-Uudenmaan poliisi kiirehti jo muistuttamaan Twitterissä verkkokirjoittelunkin vaaroista ja kehottamaan maltillisuuteen. Poliisin mukaan asiaan liittymättömien yhdistysten, harrastekerhojen ja ihmisten uhkailu sekä tietojen jakaminen voivat täyttää rikoksen tunnusmerkit.

Oikeutta eläimille -järjestön paljastusvideot leimaavat ikävällä tavalla myös täysin asiallista koirakoulutusta. Myös asiallista suojelukoirakoulutusta.

Nyt on jo nähty, että suojelukoiratoimintaan on kohdistunut myös täysin aiheettomia syytteitä ja suojelukoirien väkivaltaiseen koulutukseen on liitetty syyttömiäkin. On hyvä nähdä, että suojelukoiratoiminta sinänsä ei ole nyt ongelma vaan tuomittavaa toiminnasta tekevät ne henkilöt, jotka eivät noudata alan eettisiä sääntöjä.

Saksanpaimenkoiraliitto irtisanoutui pian videoiden julkistamisen jälkeen tapahtuneista. Järjestö julkaisi tiedotteen, jonka mukaan väkivalta ei kuulu lajiin ja on tuomittavaa. Tosin, mitä muutakaan alan harrastajien liitto olisi voinut tehdä räikeiden koulutusepäkohtien tultua ilmi. Herää kysymys, miksi jo vuonna 2019 videoituihin epäkohtiin ei ole puututtu aikaisemmin, vaikka liittoon on tiettävästi oltu eläinaktivistien toimesta jo aiemmin.

Kennelliitto ja Suomen eläintenkouluttajat ry ovat muistuttaneet, että kivun tai pelon avulla kouluttaminen ei ole hyväksyttävää missään koiraharrastuksen lajissa. Saman totesi myös Ruotsinpyhtäällä koirakoulutusta tarjoava ja koulutustiloja vuokraava Dog Sportsin yrittäjä, joka joutui myrskynsilmään vuokrattuaan koirakoulutustiloja Saksanpaimenkoiraliiton kotkalaiselle alaosastolle.

Kaikkien eläinten tulee olla tärkeitä, eikä niiden huonoa kohtelua tai tuskan tuottamista voi hyväksyä missään tapauksessa. Tämän suhteen myös eläinsuojelulaki on yksiselitteinen. Lain mukaan eläimiä on kohdeltava hyvin, eikä niille saa tuottaa tarpeetonta kärsimystä, kipua tai tuskaa.

Eläinsuojelulain uudistaminen on parhaillaan käynnissä. On tärkeää, että epäkohtiin voidaan puuttua ajoissa. Videoiden perusteella näin ei valitettavasti kaikissa tapauksissa ole tapahtunut.

Päätoimittaja