Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kolumni Konkurssilakia on muutettava pysyvästi

Väliaikainen konkurssilaki, joka vaikeuttaa velkojien mahdollisuutta hakea yrityksiä konkurssiin saa nyt jatkoa syyskuun loppuun. Koronakriisissä rajoitukset ja tiukat suositukset ovat vieneet monilta yrityksiltä asiakkaita ja konkurssien pelko on suuri.

Yritysten ahdingon helpottamiseksi konkurssilakia on muutettu muutamaan kertaan, jotta turhilta konkursseilta vältyttäisiin. Uusi väliaikaislaki, joka on voimassa helmikuusta syyskuun loppuun estää velkojia hakemasta yrityksiä konkurssiin lyhytkestoisten maksuvaikeuksien vuoksi.

Helmikuun alusta voimaan tulevan lain mukaan yritys voi kiistää velkojan konkurssihakemuksen 30 päivän maksukyvyttömyysolettaman, normaalin 7 päivän maksukyvyttömyysolettaman sijaan.

Loviisan Yrittäjät muistuttaa, että oma aktiivisuus avainasemassa. Konkurssihakemusta voi vastustaa toimittamalla käräjäoikeudelle konkurssihakemuksen tiedoksisaannin jälkeen näkemyksensä siitä, miksi yritys on maksukyvytön vain tilapäisesti. Tilapäinen maksukyvyttömyys voi johtua myös koronakriisistä.

Yleinen sääntö on, että summaltaan pienten saatavien vuoksi yrityksiä ei saa hakea konkurssiin. Suomen Yrittäjät ajaa väliaikaista sääntelyä pysyväksi niin, että yritys voitaisiin olettaa maksukyvyttömäksi vasta, jos se ei ole maksanut konkurssiuhkaisen maksukehotuksen mukaista saatavaa 60 päivässä kehotuksen tiedoksisaannista. Tämä antaa yritykselle aikaa rahoituksen hankkimiseen.

Usein konkurssihakemuksen tekijänä on Verohallinto tai työeläkeyhtiö. Olemalla ajoissa yhteydessä velkojiin helpottaa se maksuaikaneuvotteluja ja nopeuttaa ratkaisujen löytymistä sekä auttaa pitämään myös luottotiedot kunnossa. On hyvä nähdä, että konkurssikin on normaali osa yrityselämää eikä se ole maailman loppu.

Joskus konkurssi on ainoa mahdollinen tai järkevä vaihtoehto. Elämä jatkuu konkurssin jälkeenkin. Joskus jopa parempana kuin ennen sitä. Monet ovat samantyyppisessä tilanteessa tai läpikäyneet konkurssin aiemmin. Älä jää yksin pyörittelemään asioita, vaan käännä murehtiminen toiminnaksi ja yhteiseksi keskusteluksi. Loviisan Yrittäjät tarjoaa tietoa, apua ja neuvoja yrityselämän eri tilanteissa.

Nina Ek on Loviisan Yrittäjät ry:n hallituksen jäsen.

Elämä jatkuu konkurssin jälkeenkin.