Heikki Vestman, kolumni Autoilun välttämättömyys

Auto on valtaosalle suomalaisista välttämättömyys: Autolla käydään töissä, yritetään, kuljetetaan lapsia päiväkotiin ja harrastuksiin, hallitaan arkea. Autoilu edustaa sitä mitä Suomeen tarvitaan tulevaisuudessa enemmän: työtä, yrittämistä, aktiivista elämää.

Järkevyydessään auto on ylivertainen tapa liikkua: Lähtöpaikan ja määränpään suhteen vapaa liikkumisväline, joka kuljettaa niin ihmisiä kuin tavaroita. Nämä autoilun myönteiset puolet unohdetaan herkästi julkisessa keskustelussa.

Perustarpeen tärkeys havaitaan usein vasta kantapään kautta. Karu esimerkki on Vantaan Kivistön asuinalue, jonka suunnittelussa on uskottu autottomuuden utopiaan. Autopaikkojen kova kysyntä on nostanut niiden hinnat pilviin. Nyt Kivistön lähimaastot ovat metsäteitä ja liityntäpysäköintejä myöten pakkautuneet täyteen epätoivoisten asukkaiden autoja.

Julkisessa keskustelussa ilmasto ja autoilu asetetaan jatkuvasti vastakkain. Autovastainen ideologia parjaa autoa ”kestämättömäksi” liikkumismuodoksi. Autoilu itsessään ei ole sen kestämättömämpää kuin muukaan liikkuminen. Ajokilometrejä ei tarvitse vähentää, mutta päästöjä kannattaa vähentää.

Raippa on väärä keino vähentää päästöjä. Tätä autovastainen hallitus ei näytä ymmärtävän. Ilmastoministeri kertoi taannoin, että bensa ja dieselin hinta tulevat nousemaan. Veronkorotukset halutaan kompensoida uusilla tulonsiirroilla syrjäseutujen pienituloisille. Kehyskuntien ja -kaupunkien keskituloiset pistetään siis utopian maksumiehiksi ja -naisiksi.

Kokoomus ei hyväksy uusia polttoaineveron korotuksia eikä tietulleja. Luotamme uuden teknologian mahdollisuuksiin. Päästöjä voidaan alentaa kestävästi uudistamalla autokantaa sekä edistämällä puhtaita käyttövoimia. Autoverosta luopuminen olisi nopeastikin päästöjä vähentävä ratkaisu.

Suomalaiset tarvitsevat helpotusta arkeen, eivät lisää taakka.

Vähähiilinen autoilu on tulevaisuutta. Edistämällä ja ottamalla käyttöön modernia teknologiaa liikenteen polttoaineiden tuotannossa voidaan autoilun päästöjä leikata radikaalisti. Suomella on erinomaiset edellytykset olla puhtaan vetytalouden veturi ja synteettisten polttonesteiden kehittäjä.

Näin suomalaisten hyvinvointia ja liikkumisen edellytyksiä voidaan parantaa, liikenteen päästöt vähenevät ja ilmasto kiittää. Suomalaiset tarvitsevat helpotusta arkeen, eivät lisää taakka.

Kirjoittaja on sipoolainen kansanedustaja (kok.).

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut