Mielipide | Miksi Loviisan kaupunginhallitus tulee RKP:n mielestä erottaa?

RKP:n valtuustoryhmä on esittänyt Loviisan kaupunginhallituksen erottamista. Kynnys kaupunginhallituksen erottamiselle on tietenkin korkea. Siksi haluamme tässä tuoda esille päätöksemme perusteet. Haluamme painottaa, että tässä prosessissa kyse ei ole kenenkään oikeudesta vaihtaa puoluetta. Se on tietenkin jokaisen oma asia.

Sen sijaan prosessissa on kyse perustavanlaatuisten poliittisten pelisääntöjen ja yhteisesti sovitun kunnioittamisesta. Vuoden 2017 kuntavaalien jälkeen Loviisan kaupunginvaltuustoon valtuustoryhmät sopivat keskenään eri toimielinten poliittisesta paikkajaosta. Valtuustoryhmät sopivat tuolloin, että kaupunginhallituksen puheenjohtajuus kuuluu RKP:lle. Samalla sovittiin, että kaupunginhallituksen yhdeksästä jäsenyydestä viisi kuuluu RKP:lle, kaksi SDP:lle, yksi kokoomukselle ja yksi Perussuomalaisille.

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Mia Heijnsbroek-Wirén on 21. joulukuuta ilmoittanut jättävänsä RKP:n valtuustoryhmän ja siirtyvänsä Kokoomuksen valtuustoryhmään.

Normaali käytäntö puolueenvaihdostilanteessa on, että puoluetta vaihtava henkilö välittömästi itse myös jättää kaikki ne luottamustehtävänsä, jotka perustuvat aikaisempaan puoluesidonnaisuuteen. Tavallisesti tämä tehdään oma-aloitteisesti, puoluetta vaihtavan henkilön toimesta ilman, että aiemman puolueen erikseen tarvitsee asiasta huomauttaa tai sitä vaatia. Toisin sanoen, ilman sen suurempaa dramatiikkaa.

RKP:n valtuustoryhmä on 3. tammikuuta joutunut kokoontumaan asian käsittelyä varten. Valtuustoryhmä päätti tällöin yksimielisesti, ettei Mia Heinjsbroek-Wirén voi jatkaa kaupunginhallituksen puheenjohtajana. Valtuustoryhmän puheenjohtaja on ollut yhteydessä Heijnsbroek-Wiréniin sekä ennen kokousta, että sen jälkeen.

Tämän jälkeen Heijnsbroek-Wirén ilmoitti, myös mediassa, kunnioittavansa RKP:n päätöstä ja jättävänsä tehtävänsä kaupunginhallituksen puheenjohtajana. Tätä kirjoitusta kirjoitettaessa 20. tammikuuta, eli lähes kuukausi puoluevaihdoksen jälkeen, ei eroanomusta tämän hetken tiedon mukaan ole vielä jätetty.

Mitä suurimmassa määrin kyse on myös äänestäjien edellisissä kuntavaaleissa osoittaman tahdon kunnioittamisesta.

Puoluevaihdoksen myötä nykyisen kaupunginhallituksen jäsenistä kaksi kuuluu tällä hetkellä kokoomuksen valtuustoryhmään. Kaupunginhallituksen tämänhetkiset poliittiset voimasuhteet eivät siten enää vastaa kuntavaalien tulosten perusteella sovittua paikkajakoa. Sovitun mukaisesti Kokoomuksella on kaupunginhallituksessa yksi paikka, ei kahta. Kokoomus ei myöskään ole ilmoittanut luopuvansa yhdestä näistä paikoista korjatakseen tilanteen. Tähän liittyvä keskustelu on normaalin käytännön mukaisesti käytä ryhmäpuheenjohtajien välillä.

Politiikan perussääntöihin kuuluu pitää kiinni yhdessä sovituista asioista. Mikäli ilmenee tarve muutoksille, on normaali käytäntö, että valtuustoryhmät yhdessä neuvottelevat asian uudelleen.

On luonnollisesti Kokoomuksen oma asia päättää omasta edustajastaan kaupunginhallituksessa. Tämä päätös ei meille kuulu. Toisin sanoen, RKP:lle ongelma ei tietenkään ole se, kuka Kokoomusta kaupunginhallituksessa edustaa. Ongelma muodostuu siitä, että nyt vaikuttaa siltä, ettei yhteistä sopimusta paikkajaosta kunnioiteta. Tästä syystä, ja koska asia ei viikkojen odotuksenkaan jälkeen ole saavuttanut muuta ratkaisua, olemme käynnistäneet prosessin kaupunginhallituksen erottamiseksi. Mitä suurimmassa määrin kyse on myös äänestäjien edellisissä kuntavaaleissa osoittaman tahdon kunnioittamisesta.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut