Mielipide: "Eestinkolmion asuinalue säilytettävä"

Sataman naapurissa Eestinkolmion alueella sijaitsee muun muassa Valkon vanha poliisiasema (etualalla) sekä muita vanhoja rakennuksia. Arto Henriksson

Loviisan kulttuuri-

Nykyaikana ei uskoisi kuulevansa kokonaisen asuinalueen asukkaiden painostuksesta, uhkailusta ja tonttien pakkolunastuksista.

Eikä ainakaan Loviisassa, kylien ja vanhojen talojen kaupungissa.

Kaupungin 100 % omistama Loviisan Satamakiinteistöt Oy haluaa muuttaa Eestinkolmion, ”ongelmalliseksi ” kokemansa asuinalueen ”satamatoimintojen tuki- ja porttialueeksi”.

Perusteenaan se käyttää Loviisan tilaamaa, hiukan kyseenalaista, Satama-alueen yleissuunnittelu 2019 -raporttia (Refec-raporttia).

Loviisan vuokra-asunnot Oy onkin jo ostanut Eestinkolmion omakotitaloja ja jättänyt ne tyhjilleen. Kaupat on, omituista kyllä, tehty toimintansa lopettaneen Pernå Bostäder Ab:n välityksellä.

Tähän mennessä on lunastettu 9 tonttia, yhteishintaan noin 775 000 euroa – veronmaksajien rahoja.

Eestinkolmion asuinalue ei ole mikään jäänne edelliseltä vuosisadalta, vaan sen asemakaava on vuodelta 2012.

Alueen taloista monet on kunnostettu, seitsemän on rakennuslailla suojeltu, ja kaksi ollut Loviisan Wanhojen talojen näyttelykohteenakin.

Yhdistys toteaa, että kaavoitustilanne on juuri nyt merkittävästi muuttunut, sillä 25.8.2020 Uudenmaan valtuusto on hyväksynyt oikeusvaikutteisen vaihemaakuntakaavan.

Siinä Valkon satama ja sitä ympäröivät asuinalueet on nimetty maakunnallisesti merkittäväksi kulttuuriympäristöksi. Muutosehdotukset, joiden tavoitteena on asuinalueen hävittäminen, ovat uuden vaihemaakuntakaavan vastaisia.

Loviisan kulttuuri- ja ympäristöliike ry esittää vahvan tukensa Eestinkolmion asukkaille asuinalueen säilyttämiseksi.

Loviisan kulttuuri- ja ympäristöliike ry

Kommentoi