Pääkirjoitus Keskustaa uhkaa autioituminen

Kiinteistövälitysilmoitusten perusteella Loviisan keskustan alueella on runsaasti myynnissä olevia liike- ja toimistokiinteistöjä. Keskustan kaduilla kulkiessa näkee, että tyhjillään olevia katutason liikehuoneistoja on myös runsaasti.

Näkymä on lohduttoman karu erityisesti keskustan keskeisimmällä Kuningattarenkadulla, jonka eteläpäässä rapistuvat vanhan rautakaupan talo ja polkupyöräkorjaamon talo sekä vieressä oleva entisen Hotelli Skandinavian kiinteistö.

Kuningattarenkadun keskiosassa, Forumin takana oleva liike- ja asuinkiinteistö on jo pitkään odotellut sopivaa ostajaa. Samoin kadun pohjoispäässä entinen seurakuntakeskus on pääosin tyhjillään odottamassa sekin mahdollista ostajaa. Myynnissä olevaa liiketilamassaa on poikkeuksellisen runsaasti aivan ydinkeskustan alueella.

Useimmat kivijalkakaupat ovat lopettaneet tai siirtyneet keskustan ulkopuolelle. Valitettavasti näköpiirissä ei ole sellaista noususuhdannetta tai kysynnän kasvua, jonka seurauksena keskustan liikekiinteistöt saataisiin taas tuotantokäyttöön.

"Loviisan keskustan yleisilmeen ja viihtyvyyden parantamiseksi olisi tarpeen, että tyhjät liikerakennukset saataisiin hyötykäyttöön."

Onneksi muuttoliikettä on tapahtunut hieman myös toiseen suuntaan. Positiivisina poikkeuksena ovat olleet paikallispankit. Markkinajohtaja Nordean lakkautettua Loviisan konttorinsa näytti suuren pankkikiinteistön tilanne pitkään varsin lohduttomalta.

Ehkä hieman yllättäen Länsi-Kymen Osuuspankki ilmoitti vuosi sitten avaavansa konttorinsa Nordealta tyhjiksi jääneisiin tiloihin Kuningattarenkadulla. Osuuspankin uuden konttorin myötä keskustan yleisilme koheni huomattavasti. Samoin torin laidalla sijaitseva entinen Helsingin Osuuspankin ja sittemmin Danske Bankin tyhjillään ollut liiketila sai vuokralaiseksi Someron ja Myrskylän Säästöpankkien yhteisen konttorin.

Tosin Agricolan seurakunnan muutto Aktialta tyhjiksi jääneisiin tiloihin autioitti Seurahuoneen kyljessä olevan entisen seurakuntakeskuksen tilat odottamaan mahdollisesti uutta omistajaa ja peruskorjaajaa.

Vaikkeivät keskustan liiketilat oikein tahdo käydä kaupaksi, olisi asuinrakennuksille keskustassa kysyntää. Varsinkin uusille huoneistoille. Osa keskustan kiinteistöjen omistajista onkin valmistelleet liiketilojen muuttamista asuinhuoneistoiksi.

Esimerkiksi Forumin takana olevalle rakennukselle on jo valmiit suunnitelmat kahdeksalle asuinhuoneistolle. Samoin suunnittelu on käynnissä Östra Nylandin entisen painotalon muuttamisesta seitsemäksi loft-asunnoksi.

Loviisan keskustan yleisilmeen ja viihtyvyyden parantamiseksi olisi tarpeen, että tyhjät liikerakennukset saataisiin hyötykäyttöön. Käytännössä se tarkoittaisi monen kiinteistön osalta käyttötarkoituksen muuttamista asuinkäyttöön. Käyttötarkoituksen muuttamista ja siihen liittyviä lupaprosesseja on syytä helpottaa ja myös muulla tavoin pyrkiä jouduttamaan.

Samoin Kuningattarenkadun eteläpuolen pahoin rapistuneiden puutalojen purkaminen on syytä sallia ja jopa edistää, mikäli nykyisillä tai uusilla omistajilla on aikomusta rakentaa paikalle asuinrakennuksia.

Kaupunkilaisten tuoreessa muistissa on vielä kiinteistön omistajan suunnitelmat muuttaa entisen Hotelli Skandinavian kiinteistö palvelutalotyyppiseksi kokonaisuudeksi. Hanke kariutui valitettavasti kuitenkin kaupungin haluttomuuteen suostua kiinteistön omistajan avariin visioihin rakennuksen ulkoasusta.

Kaupungin tiukka vaatimus ”mummobunkkeriksi” kutsutusta ulkoasusta vesitti hienon investointihankkeen, ja nyt keskeisellä paikalla sijaitseva arvokas kiinteistö on vuosikymmenen kuluessa rapistunut sisältä ja ulkoa huonoon kuntoon.

Toivottavasti vastaavanlainen joustamattomuus ei enää toistu, ja Skanssin kiinteistölle löytyy ostaja, joka kunnostaa sen arvoiseensa käyttöön.

Arto Henriksson, päätoimittaja

Pääkadun varrella on runsaasti tilaa myynnissä – Kiinteistökehityskohteena myytävään kokonaisuuteen saisi rakentaa asuntoja

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut