Pääkirjoitus ”Odotettavissa ollut yllätys”

Loviisan kaupunginhallituksen puheenjohtajan ja Rkp:n viime vaalien äänikuningattaren Mia Heijnsbroek-Wirénin siirtyminen Kokoomuksen valtuustoryhmään oli päättyvän valtuustokauden ehkä kiinnostavimpia paikallisen kuntapolitiikan uutisia.

Siirtymisen kokoomukseen sanotaan olleen odotettavissa ollut yllätys. Odotettavissa ollut sikäli, että yleisesti on ollut tiedossa, että nykyisellä valtuustokaudella Rkp on ollut sisäisesti poikkeuksellisen kahtiajakautunut ja hajanainen.

Hallituksen puheenjohtajana toiminut Heijnsbroek-Wirén ole saanut läheskään aina Rkp:n valtuustoryhmän tukea kaupunginhallituksen esityksille, vaikka puolueella on yksinkertainen enemmistö sekä hallituksessa että valtuustossa. Valtuustokauden aikana on usein näyttänyt siltä, että kaupunginhallitus on saanut esityksilleen yksimielisempää tukea pikemminkin Kokoomuksen suunnasta kuin hajanaisesta Rkp:n valtuustoryhmästä.

Heijnsbroek-Wirén kertoo siirtymisensä yhdeksi suurimmaksi syyksi sen, että ”kansanliike” Rkp on siirtynyt liiaksi vasemmalle sekä paikallisella että valtakunnallisella tasolla. Heijnsbroek-Wirénin näkemyksen ymmärtää, sillä hän on edustanut Rkp:n oikeistosiipeä. Viime kuntavaaleissa vuonna 2017 Hesari julkaisi vaalikoneen, jonka vastausten perusteella eri ehdokkaat sijoittuivat oikeisto-vasemmisto -arvoakselilla omille paikoilleen.

Loviisan valtuustoon valituista Heijnsbroek-Wirénin sijoitus akselilla oli oikealla laidalla ja kuntavaalien äänikuningas ja valtuuston puheenjohtaja, Rkp:n Otto Andersson vasemmalla laidalla. Selvyyden vuoksi todettakoon, ettei kumpikaan edusta äärivasemmistolaisuutta eikä -oikeistolaisuutta. Loviisan kuntapolitiikassa ei myöskään kovin usein ole havaittavissa kovinkaan sakeaa puoluepoliittista tai aatteellista vääntöä budjeteista tai muista arjen asioista päätettäessä.

Siitä huolimatta jo Hesarin vuoden 2017 arvokartta enteili haasteellisia aikoja Loviisan Rkp:lle, jonka suosituimmat voimahahmot olivat arvoakselin vastakkaisilla laidoilla. Paineita lisäsi sekin, että vuoden 2017 vaalivoittonsa myötä Rkp oli saanut historiallisen, suvereenin vallan ja samalla myös suuremman vastuun Loviisan kaupungista. Rkp:n vallankahvaote kuningattaren jenkkakahvoista vahvistui entisestään syksyllä 2017, kun Rkp:n eri tehtävissä toiminut ja puolueen oikeistosiipeen kuulunut Jan D. Oker-Blom valittiin Loviisan kaupunginjohtajaksi.

Puoluiden vaihdoksia on Loviisassakin nähty maailman sivu, ja nähtäneen jatkossakin.

Rkp:n osallistuminen Sanna Marinin (sd) vasemmistohallitukseen on harmistuttanut puolueen oikeistosiipeä laajemminkin, vaikka Rkp:n enemmistö pitänee tärkeänä saada olla mukana hallituksissa juurikaan niiden kokoonpanoista välittämättä.

Ääniharava Heijnsbroek-Wirénin siirtyminen on Rkp:lle tappio ja Kokoomukselle voitto, vaikkei suurin osa äänistä siirtyisikään mukana. Ensi kevään vaaleissa kielikansanliike Rkp säilynee silti selvästi Loviisan suurimpana puolueena, mutta kakkospaikasta syntynee ehkä aiempaa tiukempi kisa Sdp:n ja Kokoomuksen välille.

Ehdokasasettelu on vielä kesken ja vaalit käymättä, mutta Sdp:n etumatka lienee viime vaalien 8 - 3 paikkajaon perusteella vielä melko suuri. Tosin Loviisan Sdp hyötynee kuntavaaleissa Sanna Marinin hallituksen aikana kasvaneesta Sdp:n kansansuosiosta.

Puoluiden vaihdoksia on Loviisassakin nähty maailman sivu, ja nähtäneen jatkossakin. Vaalikauden päätteeksi tapahtunut siirtyminen on korrektimpi tapa kuin kesken kauden tapahtuvat loikkaukset.

Vaikkei Heijnsbroek-Wirénin puoluevaihdokseen liitykään suurempaa dramatiikkaa, sähköistää se omalta osaltaan ensi kevään kuntavaaleja Loviisassa ja lisännee niiden mielenkiintoa. Toivottavasti myös ehdokkuus- ja äänestysaktiivisuutta.

Arto Henriksson, päätoimittaja

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut