Kolumni: Kaupalla on väliä

Andreas Ögård

Kolumni

Kauppa on Suomen suurin työnantaja. Yli 300 000 suomalaista on töissä kaupan alalla. Kauppa kerää suurimman osan valtiolle tulevista arvonlisä- ja muista veroista. Verotulot ovat merkittävässä roolissa, kun puhumme hyvinvointiyhteiskunnasta. Mitä tapahtuu, jos nämä samat veroeurot valuvat muualle, kuin Suomeen? Vuonna 2019 arvonlisäkertymä Suomessa oli yli 19 miljardia. Kauppa keräsi yli 50 prosenttia näistä. Jokainen meistä voi miettiä hetken, jos kaupan alan kerätyistä arvonlisäveroista 5 prosentttia valuu Suomesta ulos, mikä on niiden yhteiskunnallinen vaikutus? 500 miljoonalla rakennetaan jo paljon hyvinvointia. Selkokielellä, sairaanhoitoa, koulutusta, teitä ja muita meille itsestään selviä palveluita.

Valtio myös velkaantui tänä vuonna ennätyspaljon. Summa on yhtä suuri kuin kahden vuoden kaupan alan keräämät arvonlisäverot. Vaikeaa on nähdä, että nykyinen hallitus aloittaa vahvan säästökuurin. Eikö olisi kuitenkin järkevää, että yhdessä kannamme vastuun ja huolehdimme siitä, että arvonlisäverokertymä pysyy tutulla ja turvallisella tasolla? Miten jokainen meistä voi tehdä oman osuutensa. Tämä on yksinkertaista, valitse suomalainen kauppa.

Kaupanalan rakennemuutos on ollut vahvaa ja todella nopeaa viimeisen vuosikymmenen aikana. Suomalainen kauppa alkaa pikkuhiljaa heräämään globaaliin kilpailuun, ja varsinkin koronan jälkeisessä ajassa ala on tehnyt ison digitaalisen loikan.

Samaa tarjontaa, turvallisella toimituksella ja maksamisella, löytyy tänä päivänä kotimaisesta verkkokaupasta. Tai löytyisikö jopa paikallisesta kaupasta?

Yrittäjyys on tämän maan selkäranka. Tuttu lause? Nyt selkäranka tarvitsee lisätukea. Koronakriisi on koetellut pienyrittäjiä ennennäkemättömällä tavalla. Varsinkin kaupan alan yrittäjät ovat tunteneet koronakriisin vaikutukset vahvasti.

Loviisan erikoiskauppa tarjoaa kattavasti kaikkea kivaa ja tarpeellista.

Myös meidän omassa kaupungissamme pienyrittäjyys on selkäranka taloudelle.

Loviisassa on laaja yrittäjäkenttä. Kaupanala työllistää myös Loviisassa niin yrittäjiä kun työntekijöitä.

Loviisan erikoiskauppa tarjoaa kattavasti kaikkea kivaa ja tarpeellista. Liiankin usein kantautuu viesti, ei viitsi ostaa, kun saa halvemmalla ulkomaisesta nettikaupasta. Näin kun riittävä moni meistä ajattelee, syntyy kansantalouteen vaikuttava ongelma. Niin, ja syntyy tyhjiä liiketiloja ja autioita kaupunkikeskustoja. Hinta on tuotteissa vain yksi ominaisuus. Ja oliko se hinta halvempi?

Tänä päivänä puhutaan paljon vastuullisuudesta. Monesti käsite kytketään pelkästään ilmastomuutokseen. Ilmastoarvot ovat toki tärkeitä vastuullisuudessa, mutta myös vastuu lähiympäristöstä, työllisyydestä tai kulutuksesta.

On vastuullista ostaa paikallisesta liikkeestä tänä vuonna joululahjat. Samalla teemme ilmastoteon, tuemme paikallista työllisyyttä, tuemme suomalaista hyvinvointia ja huolehdimme siitä, että kauppa on myös jatkossa Suomen suurin työllistäjä. Jokainen ostopäätös on mahdollisuus auttaa suomalaista yhteiskuntaa ja tukea paikallisia yrittäjiä.

Yhdessä selviämme! Kun ostamme läheltä, autamme palvelujen ja työpaikkojen pysymistä omalla paikkakunnalla. #ostaläheltä #ostapieneltä

Kirjoittaja on Loviisan Yrittäjät ry:n hallituksen jäsen

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.