Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Marianne Korpi, kolumni: Väkivallan eri muodot

Viime päivinä on Uusimaassa käyty keskustelua vakavasta tapahtumasta, jossa nuori oli syönyt ruoassaan ollutta käsidesiä. En ota kantaa asiaan, koska minulla ei ole tiedossa kaikkia faktoja. Se on kuitenkin selvää, että tämänkaltainen tapahtuma sinällään voi täyttää jopa kemiallisen pahoinpitelyn kriteerin. Tämä tarkoittaa sitä, että henkilölle annetaan huumaavaa lääkeainetta tai alkoholia, pystymättä itse vaikuttamaan siihen.

Käsidesissä on korkea etanolipitoisuus sen käyttötarkoituksen vuoksi ja näin ollen se voidaan rinnastaa erittäin vahvoihin alkoholeihin. Se on denaturoitu eli siihen on lisätty aineita, jotta etanolista tulee pahan hajuinen ja makuinen sekä pahoinvointia aiheuttava. Lisäksi myrkyllinen suurina määrinä nautittuna. Yksilölliset vaikutukset elimistössä näkyvät usein n. 1-2 tunnin kuluessa, riippuen aineen määrästä.

Perusteltua on aina käydä lääkärin vastaanotolla. Näin voidaan varmistua siitä, että lapsi tai nuori saa oikean hoidon ja tarvittaessa rikosoikeudellisen lääkärinlausunnon. Lausunto on lääkärin antama selvitys tapauksesta, jossa uhrin ruumiillista tai henkistä tilaa vahingoittava teko on lain mukaan rangaistava. Lisäksi voidaan ohjata myös tekemään tapahtumasta rikosilmoitus poliisille.

Väkivallan, kiusaamisen ja häirinnän kokemukset voivat olla erittäin vakavasti ja pitkäkestoisesti traumatisoivia. Väkivallan ei tarvitse olla fyysistä tai tekotavoiltaan raakaa ollakseen vahingollista.

Kansallisen Väkivallaton lapsuus -toimenpidesuunnitelman 2020–2025 tavoitteena on ehkäistä 0–17 vuotiaisiin lapsiin kohdistuvaa väkivaltaa erilaisissa kasvu- ja toimintaympäristöissä. Suunnitelmassa todetaan, että tiedon ja koulutuksen lisäämisellä vahvistetaan eri ammattikuntien kykyä ja valmiuksia tunnistaa ja tukea väkivaltaisesti käyttäytyviä lapsia ja nuoria sekä heidän perheitään. Lisäksi on tärkeää arvioida ympäristöön liittyvät uhat ja vaarat sekä laatia toimenpiteet niiden pohjalta. Näin voidaan suunnitelmallisesti ehkäistä väkivaltaa ja edistää lasten ja nuorten mielenterveyttä.

Vetoankin virkahenkilöihin ja muihin valtuutettuihin, että koko sivistystoimeen tehdään lasten- ja nuorten turvallisuutta koskeva toimenpideohjelma, vuoden 2021 aikana.

Kirjoittaja on porvoolainen kaupunginvaltuutettu (sd.) ja nuorten psykiatrinen- ja päihdesairaanhoitaja

Kokemukset voivat olla

Kokemukset voivat olla

Kokemukset voivat olla