Mielipide | Ei kuntaa ilman yrityksiä

Seurasimme Suomessakin hetki sitten henkeä haukkoen yhtä vaalia kaukana rapakon takana. Mutta meillä on tulossa myös omat tärkeät vaalit, kuntavaalit. Puolueet keräävät ehdokkaita listoilleen ja miettivät, mitä ihmiset arvostavat.

Aika moni arvostaa yrittäjyyttä. Siksi me yrittäjäjärjestössä laadimme kuntavaaliohjelman Ei kuntaa ilman yrityksiä. Se toimii ehdokkaille, äänestäjille ja puolueille ohjeena siitä, mitä yrittäjät pärjätäkseen kaipaavat kaikkialla Suomessa. Vaaleissa menestyvät ne tahot, jotka huolehtivat yritysten menestymisestä paikkakunnallaan.

Perusasiat ovat yrittäjille tärkeitä: tontit, vesihuolto, tiet, sähköverkko ja nettiyhteydet. Sujuva kaavoitus ja lupapalvelut tuovat kuntiin investointeja ja vipinää. Kunnan elinkeinoyhtiön kannattaa tarjota palveluita koko yrityksen elinkaarelle aloittavasta yrityksestä omistajanvaihdoksiin.

Kunnan kannattaa jakaa julkiset hankinnat osiin, jotta erikokoiset yritykset voivat osallistua niihin. Parhaillaan kunnat valmistautuvat uuteen kilpailutukseen eli hankkimaan oppikirjat ammattikoulun ja lukion opiskelijoille. Varoitamme alan keskittämisestä korostaen, että tässäkään tapauksessa hinta ja suuret volyymit eivät saa olla ainoa ratkaiseva peruste hankinnoissa ja niiden kilpailutuksessa. Kaikki kilpailutukset tulee jakaa osiin.

Yksi muutos ja mahdollisuus on etätyön lisääntyminen. Innostus tehdä töitä monipaikkaisesti esimerkiksi mökiltä on iso mahdollisuus paikkakunnille, joilla on paljon vapaa-ajan asuntoja tai potentiaalia sille. Se siirtää palveluiden kysyntää ja myös yrityksiä mökkipaikkakunnille ja muuttaa koko yhteiskuntaa. Vaikutukset aluetalouteen voivat olla huomattavia.

Ajankohtaista on myös jätehuollon kuljetusjärjestelmistä päättäminen. Siinä on suosittava kiinteistöhaltijan mallia, jossa asukkaat itse valitsevat sen kuka jätteet kotoa kuljettaa.

Yrittäjillä on paikallisyhdistys liki joka kunnassa. Kunnat ja yrittäjäyhdistykset muodostavat vahvan keskusteluparin. Yhteistyö on koronakriisissäkin osoittanut vahvaksi voimavaraksi. Sen voimin on autettu tuhansia yrittäjiä. Esimerkiksi yhteinen neuvontarinki on auttanut lähes 40 000 yritystä.

Kunnat hoitivat koronakriisissä yksinyrittäjätuen jakamisen ja yhdessä työttömyysturvan kanssa se oli monelle yrittäjälle tärkeä. Tästä kiitos kunnille. Työelämän suurimpia muutoksia onkin yksinyrittäjien määrän lisääntyminen, mikä kuntien kannattaa muistaa.

Moitteitakin on. Korona-ajassa suojamateriaalien kulutus ja kustannukset ovat moninkertaistuneet alan yrityksissä. Valtio on luvannut korvata koronasta aiheutuvat kulut kunnille. Nyt olisi oikein, että jokainen kunta toimisi samoin ja korvaisi nämä kustannukset, alihankkijoilleen eli sote-alan yrityksille.

Kuntavaaleissa kannattaa puhua yrityksistä ja työpaikoista. Ei kuntaa ilman yritystä.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut