Pääkirjoitus Lapinjärvi lähti kiviselle tielle

Lapinjärven valtuusto käsitteli eilisiltana ensi vuoden tulovero- ja kiinteistöveroprosentteja. Kunnanhallituksen esitys tuloveroprosentin nostamisesta nykyisestä 21 prosentista 0,5 prosenttiyksiköllä 21,5 prosenttiin hyväksyttiin pitkin hampain, koska vaihtoehtoja ei juurikaan ollut. Samoin kiinteistöveroja korotettiin 0,1 prosenttiyksiköllä. Korotuksista pidättäytyminen olisi merkinnyt askelta kohti itsenäisyyden menetystä ja pakkofuusiota johonkin naapurikuntaan.

Lapinjärvi käsittelee seuraavassa valtuuston kokouksessaan tulevan vuoden talousarviota, josta on odotettavissa lähihistorian niukinta kulukuribudjettia. Se pitää sisällään merkittäviä menoleikkauksia sekä juustohöyläyksiä sieltä täältä.

Kunnan päättäjät ovat kuitenkin selkeästi viestittäneet, että kristallinkirkkaana tavoitteena on säilyttää kunta itsenäisenä.

Osana talouden tervehdyttämisohjelmaan Lapinjärvi pohtii myös omistamiensa Kymenlaakson Sähkö Oy:n osakkeiden osittaista myyntiä. Se kuvastaa karvaalla tavalla kuinka perimmäisten kysymysten äärellä Lapinjärvellä ollaan, kun joudutaan harkitsemaan lypsävän lehmän myyntiä.

Myymällä pienen osan KSOY:n osakkeistaan Lapinjärvi kaavailee saavansa noin 3 miljoonaa euroa tasapainottamaan taloutta. Se olisi suurin yksittäinen toimenpide, jolla kuntakonsernin taloutta pyrittäisiin tasapainottamaan. Sanomattakin on selvää, että omaisuuden myyntierät ovat kertaluonteisia ja yleensä lopullisia eriä, jotka lämmittävät hetken ja pitävät miinusasteet ehkä ensi vuoden loitolla.

Sähköyhtiöiden osakkeiden hintaodotukset ovat kuluneen vuoden aikana saattaneet muuttua merkittävästi

Myynnillä saataisiin kyllä kunnan tasetta tervehdytettyä Valtiovarainministeriön arviointiryhmää ehkä tyydyttävälle tasolle, mutta vastaavasti vuosittaiseen tulovirtaan myynti tekisi mittavan loven.

Lapinjärvi omistaa tällä hetkellä yhteensä16 303 kappaletta KSOY:n osaketta eli 9,73 prosenttia sähköyhtiön osakekannasta. Loviisan kaupunki osti viime vuoden lopulla Askolan kunnan KSOY osakkeet 1351 euron kappalehintaan, jonka perusteella laskien Lapinjärven KSOY-osakepotin arvo olisi peräti noin 22 miljoonaa euroa.

Sähköyhtiö maksoi viime vuonna omistajilleen yhteensä 9,6 miljoonan euron osingot. Se oli 57,27 euroa osaketta kohden eli Lapinjärven kassaan kilahti KSOY:ltä tuhti 933 672,81 euron potti. Nykyisiin kuntalainojen korkoihin verrattuna sidotun pääoman tuotto on KSOY:n osakkeissa ollut melkoisen hyvä.

Niitä ei kannattaisi myydä ellei ole välttämätön pakko. Lapinjärvellä näyttäisi valitettavasti pakko olevan, koska toki kunnan johdossakin tiedetään KSOY hyväksi osingonmaksajaksi. Osakkeiden myynnin vaihtoehtona olisivat entistäkin rujommat menoleikkaukset tulevinakin vuosina.

Lapinjärven KSOY osakkeiden ostamisesta lienee kiinnostunut ainakin Loviisan kaupunki, joka viimeaikaisten kauppojen seurauksena on noussut yhtiön suurimmaksi omistajaksi. Sähköyhtiöiden osakkeiden hintaodotukset ovat kuluneen vuoden aikana kuitenkin saattaneet muuttua merkittävästi. KSOY:n tulevien vuosien tuotto-odotuksiin ja osakkeiden arvoon vaikuttanevat alentavasti viimeaikaiset paljastukset sähkön siirtohintojen ylisuurista korotuksista ja maksuista.

KSOY:n tulos ja osinkorahat ovat pääosin peräisin tytäryhtiönsä Kymenlaakson Sähköverkko Oy:n maksamista konserniavustuksista. On hyvin mahdollista, että Energiamarkkinavirasto ryhtyy rajoittamaan siirtomonopolien hinnoittelua ja ylisuuria tuottoja, mikä heijastunee alentavasti KSOY:n tuleviin osinkoihin ja siten myös osakkeen hintaan.

Lapinjärvellä näyttää olevan edessä kipeiden leikkausten, tinkimisten, kulukurin sekä omaisuuden realisointien vuosia. Kunnan päättäjät ovat kuitenkin selkeästi viestittäneet, että kristallinkirkkaana tavoitteena on säilyttää kunta itsenäisenä. Arvatenkin se lienee myös kuntalaisten enemmistön kanta. Kannustukseen on syytä yhtyä. Voimia ja jaksamista valitsemallanne kivisellä tiellä.

Arto Henriksson, päätoimittaja

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut