Pääkirjoitus | Tuulivoimavääntö sähköistyy

Loviisan Tetomin alueelle vuodesta 2012 alkaen kaavailtu tuulivoimapuistohanke on saanut vastaansa lähialueen asukkaiden kasvavaa vastustusta. Ilmatar Loviisa Oy aikoo rakentaa kahdeksan tuulivoimalaa Koskenkylän itäpuolelle, noin 13 kilometrin päähän Loviisan keskustasta luoteeseen.

Yllättäen viime maaliskuussa pitkään valmisteltu tuulivoimapuisto joutui vastatuuleen, kun Loviisan elinkeino- ja infrastruktuurilautakunta päätti äänin 7-2 jättää asettamatta esille tuulivoimalaalueen kaavan.

Tuolloin voittaneen vastaehdotuksen mukaan tuulivoimapuiston olosuhteet ovat kaavaprosessin aikana muuttuneet niin merkittävästi, ettei kaavaesitystä voida enää hyväksyä. Kaavaprosessin alkuvaiheessa vuonna 2013 tuulimyllyjen kerrottiin olevan alle 70 metriä korkeita, mutta nyt alueelle kaavaillaan jopa 180 metriä korkeita tuulivoimaloita.

Pian päätöksen jälkeen Loviisan kaupunginjohtaja Jan D. Oker-Blom ilmoitti käyttävänsä otto-oikeutta ja vievänsä asian kaupunginhallituksen päätettäväksi. Kokouksessaan 23.3.2020 kaupunginhallitus sai pöydälle kaupunginjohtajan esityksen, jonka mukaan kaava tulisi asettaa nähtäväksi ja hanketta viedä eteenpäin.

Kaupunginhallitus päätti kuitenkin täpärästi äänin 5-4 palauttaa asian uudelleen valmisteltavaksi. Osa kokouksen osallistujista oli varajäseniä, ja lisäksi hallituksen silloinen jäsen Sjödahl erosi keväällä tehtävästään, joten mahdollisessa seuraavassa äänestyksessä täpärät voimasuhteet saattavat muuttua tuulivoiman hyväksi.

Uudenmaan Ely-keskus päätti vuosi sitten, että Tetomin alueelle suunniteltuun tuulivoimapuistoon ei tarvitse soveltaa ympäristövaikutusten arviointimenettelyä. Yva-selvityksen puuttuminen arveluttaa monia, sillä se olisi antanut tarkempaa tietoa voimalan mahdollisista ympäristövaikutuksista.

Yhtä aikaa kun tarve uusiutuville energiamuodoille kasvaa, vastustus tuulivoimaa kohtaan lisääntyy valtakunnallisestikin ja Suomen rajojen ulkopuolella.

Lähialueen asukkaiden vastustus on täysin ymmärrettävää ja varsin yleistä muuallakin, minne tuulivoimaloita on rakennettu tai kaavailtu. Tuulivoimaan väitetään liittyvän monia terveys- ja ympäristöriskejä, joiden todellisuudesta sekä merkityksestä tuulivoiman vastustajat ja kannattajat ovat vahvasti eri mieltä.

On päivänselvää, että aivan tuulivoimalan lähialueella koetut haitat ovat suurempia kuin kauempana. Näin on lähes kaikkien muidenkin energiamuotojen kohdalla ydinvoimasta aina turvevoimaan. Tuskin kukaan haluaa naapurikseen tuulivoimalaa tai yleensä muutakaan teollista toimintaa.

Tetomin tuulivoimapuisto ei ole yksinomaan positiivinen, eikä pelkästään negatiivinen hanke. Hankkeessa on haittoja sekä hyötyjä. Tetomin tuulipuisto on kieltämättä melko lähellä asutuksia verrattuna esimerkiksi Loviisan koillisosassa Musan alueelle kaavailtuun potentiaaliseen tuulivoimala-alueeseen, joka tuuliatlaksen mukaan on myös riittävän tuulista aluetta ja kauempana asutuskeskuksista.

Pääministeri Sanna Marinin (sd.) hallitusohjelmaan on kirjattu kunnianhimoinen tavoite, että Suomi pyrkii maailman ensimmäiseksi fossiilivapaaksi hyvinvointiyhteiskunnaksi. Yhtenä keinona tavoitteeseen pääsemiseksi mainitaan juuri tuulivoimaan osuuden kasvattaminen Suomen sähköenergian tuotannossa.

Päätoimittaja

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut