Mielipide: Ei tuulivoimalaitoksia Tetomiin

Kirjoittaja kritisoi Tetomin tuulivoimalahanketta. Risto Aalto

Loviisan elinkeino- ja infrastruktuurilautakunta päätti selkein äänin 7-2 jättää asettamatta esille vuodesta 2013 alkaen valmistellun tuulivoima-alueen kaavan. Loviisan kaupunginjohtaja Oker-Blom käyttää otto-oikeuttaan ja tunkee väenvängällä Ilmarisen kanssa tuulivoimaloita Tetomin metsään.

Uppiniskainen kaupunginjohtaja ajaa yksin- ja itsevaltiaasti prosessia kuuntelematta sen enempää asukkaiden kuin lautakunnankaan ääntä.

Ramboll, joka on tehnyt kaavahakemuksen tutkimustyöt, mainostaa sivuillaan suunnittelevansa älykkäitä ja kestäviä energiaratkaisuja nimenomaan tuulivoimassa. Ramboll on juuri tuo sama taho, joka tekee Loviisan kaupungissa joka vuosi satojen tuhansien edestä suunnittelutöitä ja muuta konsultaatiota. Rambollin leivissä olevat ”tutkijat” ovat mestareita vähättelemään kaikkia tutkimiaan arvoja. Näitä ovat muun muassa melu, näkyvyyshaitta, luonto- ja terveyshaitat.

Ilmarinen käyttää Rambollia tähän kaavan valmistelutyöhön, koska se tarvitsee ehdottoman luotettavan kumppanin saadakseen tahtonsa läpi kaava-asioissa. Sekä Ilmarinen että Ramboll toimivat Tuulivoimayhdistyksessä. Rambollin edustajana on liiketoimintapäällikkö Veli-Pekka Alkula ja Ilmarisen kehityspäällikkö Pentti Itkonen vetää tulevaisuusvaliokuntaa.

Mielestäni Ramboll on jäävi tekemään yhtään tutkimuksia kaava-asioissa, koska se on puolueellinen nimenomaan saadakseen kaavat toteutettua saman yhdistyksen jäsenelle Ilmariselle.

Tämä kuvio on koko ajan edessämme, emmekä näe sitä siitä huolimatta. Selitän tämän vielä kerran.

Ramboll tekee kaavaa varten vaaditut tutkimukset. Tutkimuksissa ei nouse esiin yhtäkään seikkaa, jonka perusteella tuulivoimaloita ei vois rakentaa juuri sinne, mihin haetaan. Siinä eivät paina mitkään seikat. Ilmarinen odottaa Rambollia tekemaan sen tuloksen, että kaava menee läpi.

Näin ollen Ramboll ei ole luotettava toimija tässä.

Koskenkylän kyläyhdistys ry sekä naapurikylien asukkaat ovat antaneet lausuntoja vastustaen hanketta sen alueen elinolosuhteita heikentävänä hankkeena.

Me emme halua liki kolmeen ja puoleen sataan metriin nousevia kahdeksaa meteliä ja välkettä pitävää teollisuuslaitosta keskelle asujaimistoa ja luontoa. Emme halua nähdä niitä rumentamassa maisemaa vielä kymmenenkin kilometrin päästä katsottuna.

Usein porskutetaan, että työllistävä vaikutus on hyvä. Onko se arvokkaampi kuin ihmisten hyvinvoinnin ja elinympäristön horjuttaminen? Onko se arvokkaampi kuin paikallisten ihmisten tahto? Onko se parempi kuin viihtyisä ja turvalliseksi koettu ympäristö?

Työllistävä vaikutus on vain sumuverhoksi heitetty olettama juuri lobbaajien taholta. Todellisuudessa hanke työllistää paikallisesti vain rakennusvaiheessa ja silloinkin vain maansiirtoliikkeitä ja betonin valmistajia. Muut tekijät tulevat toisilta paikkakunnilta ja enimmäkseen ulkomailta.

Käytön aikainen työpanos on kokonaan etätyönä tapahtuvaa valvontaa. Ilmarinen tulee myös siirtämään omistuksen ulkomaille, todennäköisimmin saksalaiselle yhtiölle. Ilmarinen myöntää ihan suoraan olevansa tällainen toimija.

Ei tuulivoimalaitoksia Tetomiin.

Maarit Rokkanen

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu