Pääkirjoitus: Hämärä tuo hörhöt huudeille

Arto Henriksson

Arto Henriksson

Kesän taituttua syksyksi ja iltojen pimennyttyä alkavat omaisuusrikokset sekä ilkivaltatapaukset lisääntyä. Pimeyden turvin hämärämiehet ja muut hörhöt voivat liikkua vapaammin kuin valoisina kesäöinä.

Sosiaalisessa mediassa raportoidaan jälleen useista tapauksista, joissa rikosten polut ovat johtaneet Loviisan seudullakin asukkaiden pihapiiriin tai jopa asuttuihin rakennuksiin.

Esimerkiksi viikonloppuna Lapinjärvellä varoiteltiin uhkaavasta tilanteesta Vasarankylässä sunnuntai-iltana kello 22.15, jolloin asukkaiden nukkuessa nuorehko, tummiin vaatteisiin pukeutunut mies oli pyrkimässä parvekkeen kautta sisälle. Asukkaiden lmeisesti murtoaikeissa ollut tunkeutuja oli säikähtänyt kolinaan herännyttä asukasta ja juossut karkuun.

Samoihin aikoihin Teutjärvellä kyläläiset kertoivat Volvosta, joka liikkui alueella ja kuljettajan murtoyrityksestä alueella sijaitsevaan halliin. Neuvokkaat kyläläiset olivat ottaneet muistiin auton rekisterinumeron, jonka tiedot eivät kuitenkaan täsmänneet kyseiseen autoon eli kysessä lienee ollut väärennetty rekisterikilpi.

Vastaavanlaisia tapauksia kerrotaan Loviisan seudulla ja Pyhtäällä muitakin. Tilastojen mukaan omaisuusrikokset lisääntyvät syksyisin erityisesti maaseudulla, jossa katuvalaistusta on harvakseltaan, jos ollenkaan.

Samoin kesäkauden päättyminen jättää tyhjilleen tuhansia vapaa-ajan asuntoja myös Loviisan seutukunnalla. Suomessa mökkimurtoja tehtiin kuluvana vuonna heinäkuun alkuun mennessä jopa 46 prosenttia viime vuotta enemmän. Murroista vapaa-ajan asuntoihin poliisi kirjasi 716 ilmoitusta, kun viime vuonna niitä tehtiin 490.

Perinteiseen tapaan syksyn tullen lisääntyvät myös vene- ja perämoottorivarkaudet. Lämpimän syksyn ja pitenevän veneilykauden ansiosta laituripaikoilla on vielä runsaasti veneitä, joista monet ovat helppoja saaliita varkaille. Takavuosina Loviisan Laivasillan ja Valkon venepaikat joutuivat usein ammattimaisesti toimineiden rikollisliigojen kohteiksi, joista vietiin runsaasti omaisuutta.

Rikosten jälkeen laiturialueiden valvontaa ja valaistusta on parannettu sekä veneiden ja moottoreiden lukitusta tehostettu. Siitä huolimatta Loviisan seudullakin on vielä runsaasti veneitä, ja muuta irtaimistoa, jotka ovat turhan helppoja saaliita ammattirikollisille.

Tekijöinä on usein ”keikkatyöhön” tulleita ulkomaalaisia ryhmiä, joista jotkut jäävät kiinni yrittäessaan poistua maasta saalis mukanaan. Monet tekijöistä ovat kuitenkin myös suomalaisia rikollisia.

Sosiaalisessa mediassa tapahtuva naapureiden aluevalvonta on hyvin toimiessaan erinomainen yhteisöpalvelu, jolla paikallisyhteisön jäsenet voivat varoittaa toisiaan epäilyttävistä hiippareista. Ilmiannoissa on silti syytä olla tarkkana, jotta ei turhaan leimattaisi asiallisilla aikeilla liikkeellä olevia kulkijoita.

Soitto tai sähköposti poliisille tai ilmoitus hätäkeskukseen on silti monissa tapauksissa aiheellinen. Samoin on syytä ottaa talteen tuntomerkit ja rekisterinumerot epämääräisistä kulkijoista. Niistä on usein korvaamatonta apua mahdollisten murtojen tutkinnassa. Viranomaistoiminnan ammattilaisilla on yleensä osaamista tiedon keruussa sekä erilaisten epäilyttävien tilanteiden arvioinnissa. Poliisin verkkosivuilla on tarkemmat ohjeet epäilyttävien tilanteiden varalle.

Pätevillä lukituksilla ja omaisuuden suojaamisella ei välttämättä voida kokonaan estää rikoksia, mutta ainakin varkauksien vaikeusastetta voidaan isosti nostaa ja konnien askareita ankeuttaa.

Päätoimittaja

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu