Pääkirjoitus Merenrantatonteja alehintaan

Loviisan kaupunginvaltuusto vahvisti keskiviikkona Kuningattarenrannan asuntomessualueen tonttien myyntihinnat ja vuokrat. Tonttien hinnat vaihtelevat edullisimmasta 27 500 euron merinäköalatontista 307 000 euron kerrostalotonttiin.

Halvimmillaan omarantaisen tontin voi ostaa kunnallistekniikan ääreltä, Loviisanlahden rannalta, kaupungin keskustan tuntumasta 81 500 eurolla, mitä voi pitää varsin edullisena hintana.

Tonttien hintataso näyttäisi muilla asuntomessupaikkakunnilla olevan Loviisaa korkeammalla tasolla.

Samaan aikaan Loviisassa on vapailla markkinoilla myytävänä esimerkiksi Korsvikissa hehtaarin rantatontteja yli 220 000 eurolla. Esimerkiksi Porvoossa on myynnissä 12 merenrantatonttia, joista halvin on saaressa ja maksaa 138 000 euroa.

Vertailun vuoksi esimerkiksi monet kaupungin myynnissä olevien, meren rannalla sijaitsevien, mutta kunnallistekniikan ulottumattomissa olevien vapaa-ajan asuntotonttien hinnat liikkuvat 50 000 - 90 000 euron hintahaarukassa.

Viime kesänä Tuusulan asuntomessualueen kuivanmaan tonttien hinnat vaihtelivat pienimmän tontin 50 000 eurosta 150 000 euroon. Ensi kesän asuntomessualueella Lohjalla järvenrantatontteja on tarjolla vain yksi ja sen hinta on 147 787 euroa. Naantalin vuoden 2022 asuntomessualueen kuivanmaan tonttien alin omakotitonttihinta on 40 500 euroa ja kallein on 93 500 euroa.

Tonttien hintataso näyttäisi muilla asuntomessupaikkakunnilla olevan Loviisaa korkeammalla. Loviisan Kuningattarenrannan asuntomessutonttien hinnoittelupolittiikkaa voi, varsin edullisesta hinnoista huolimatta, pitää kuitenkin hyvin perusteltuna. Lienee todennäköistä, että ainakin parhaimmat rantatontit menevät kaupaksi jo ensimmäisellä myyntikerralla.

Valtuustossa oli lieviä paineita korottaa rantatonttien hintoja, mutta ehdotus yhden tontin hinnankorotuksesta kaatui sekin selkein äänin 27 - 7. Keskustan kupeessa sijaitsevien asuntomessutonttien edullista hintatasoa on aiheellisesti ihmetelty myös sosiaalisessa mediassa. Merenrantaa on rajallinen määrä eikä Etelä-Suomen alueella ole niitä kovin runsaasti tarjolla.

Ylihinnoittelu olisi tässä tapauksessa ollut messujen kannalta kuitenkin selvästi riskialttiimpaa kuin mahdollinen lievä alihinnoittelu.

Asuntomessujen onnistumisen kannalta on erittäin tärkeää, että useimmat tarjolle tulevat tontit saadaan myytyä, ja asuinaluelle rakennetaan riittävästi koteja. Olisi kiusallista, mikäli alueen katujen varsille ja rannoille nousisi vain harvakseltaan uusia rakennuksia.

Asuntomessujen kireä toteutusaikataulu ei myöskään kestäisi pitkää myyntiaikaa, sillä rakennusten on oltava valmiina, kun asuntomessualueen portit avautuvat vuoden 2023 kesällä.

On myös todennäköistä, että asuntomessualueen tontit kiinnostavat erityisesti jo Loviisan seudulla asuvia ostajia. Näin on käynyt yleensä muillakin asuntomessupaikkakunnilla.

Kunnan sisäisessä muuttoliikkeessä ei ole sinänsä mitään moitittavaa. Asuntomessualueelle muuttavilta oman paikkakunnan asukkailta on yleensä vapautunut asuntoja, joihin on muuttanut uusia asukkaita usein kunnan ulkopuolelta. Asuntomessujen myötä Loviisaan voi olettaa syntyvän positiivista nettomuuttoa.

Oltiinpa asuntomessujen järjestämisen järkevyydestä mitä mieltä hyvänsä, on kaikkien etu, että ne saadaan onnistumaan mahdollisimman hyvin ja Kuningattarenrannasta rakennettua kotipaikka mahdollisimman monelle asukkaalle - muualta muuttaville sekä loviisalaisille.

Päätoimittaja

Etusivulla nyt

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut