Pääkirjoitus: Maineen korjaaminen vie yllättävän paljon aikaa – miksi siis pilata sitä turhalla valituksella?

Mitä mielleyhtymiä sinulle tulee, jos joku sanoo muuttaneensa Kouvolaan tai Vantaan Korsoon? Aika monen mieleen tulee ankeus, betonilähiöt ja muu vastaava. Varsinkin niille, jotka eivät ole kyseisissä paikoissa koskaan käyneet tai kenties ajaneet jonkun mielikuvaan sopivan paikan ohi ja saaneet siitä pontta mielipiteilleen.

Loviisan maine liittyi todella pitkään ydinvoimalaan – negatiivisessa mielessä. Vieläkin on niitä, jotka pitävät Loviisaa pelottavana ydinvoimapaikkakuntana. Se asia on kuitenkin jo jäämässä ulkopaikkakuntalaisilta unholaan.

Mielikuvilla on uskomaton voima. Niiden osoittaminen vääräksi vie useimmiten vuosikausia.

– Jos ei ole mitään positiivista sanottavaa, kannattaa pitää turpansa kiinni, sillä negatiivisuus leviää nopeasti, totesi tutkija Timo Aro Kymen Sanomien jutussa (27.7.), jossa pohdittiin muuttoliikettä ja alenevaa asukasmäärää Kotkan ja Haminan seudulla.

Loviisassakin somekanavilla negatiivisuutta viljellään jatkuvasti. Osa asioista on täysin aiheellista nostaa esiin epäkohtien kautta, mutta aivan liian moni vääntyy negatiiviseksi täysin turhaan.

Yksi asia, johon naamaan vääntäminen väärälleen liittyy, on asuntomessut 2023. Kelluvia taloja ivataan ja siltaa yli lahden pidetään maiseman pilaajana tai näkymien estäjänä. Lähtökohta ajatuksille on se, että ei tänne kukaan halua muuttaa, miksi kaavoittaa siis tontteja ja ei niitä kelluvia taloja kukaan halua ostaa.

Uskomatonta kyllä, juuri kelluvat talot ja Kuningattarenrannan sijainti meren rannalla ovat niitä asioita, joihin ulkopaikkakuntalaiset ovat tähän asti pääasiassa huomionsa kiinnittäneet.

Loviisan asukasmäärä on ollut lievästi laskusuunnassa. Asiaa ei kuitenkaan paranna se, jos asukkaat mollaavat omaa kotikaupunkiaan myös syyttä. Sellaista kuntaa ja kaupunkia ei ole olemassakaan, jossa ei olisi ongelmia. Joissain ne ovat isompia, joissain pienempiä. Loviisa ei kuulu niiden pahimpien joukkoon laisinkaan. Tätä on monen asukkaan vaikea ymmärtää, koska yleensä asioita seurataan omasta, kapeasta näkökulmasta.

Kesän aikana lehtemme jututettavana on ollut useita ulkopaikkakuntalaisia. Valtaosalla heistä on todella positiivinen kuva Loviisasta. Ne epäkohdat, joita he ovat tuoneet esiin, eivät edellytä tuhkan ripottelemista tai katumusharjoituksia alkuasukkaiden päälle. Kaikki ei voi olla täydellistä ja moni asia on korjattavissa.

Loviisasta tunnetaan ennen kaikkea vanhat talot ja Laivasilta. Moni on myös käynyt Ruotsinpyhtään ruukissa.

Nämä paikat eivät ole koko Loviisa, mutta ne ovat hyviä edustamaan paikkakuntaa. Aika harvalla kunnalla ja kaupungilla on loppujen lopuksi niin paljon tarjottavaa positiivisten mielikuvien luomiseen kuin Loviisalla.

Tämän tyyppisillä asioilla houkutellaan turisteja, mutta sitä kautta on mahdollisuus saada ihmisiä pohtimaan myös muuttoa.

On selvää, että yksistään asuntomessut eivät tuo lisää asukkaita paikkakunnalle, eikä elämä ole tai tule olemaan nami-namia. Somessakin saa joskus synkistellä, mutta aika useasti voisi niin sanotusti ”pitää turpansa kiinni”. Ihan kohteliaisuussyistäkin, koska valitettavan usein mollaus myös henkilöityy.

Riitta Ketola

Kirjoittaja on Loviisan Sanomien toimittaja.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut