Jussi Saramo, kolumni: Raha lisääntyy rajusti

Presidentti Sauli Niinistö on kauhistellut, kuinka Euroopan keskuspankki (EKP) synnyttää talouden tukemiseen rahaa tyhjästä. Tilanne onkin mittakaavaltaan poikkeuksellinen. Kriisin alettua EKP on pian luonut jo yli tuhat miljardia uutta euroa. Yhdysvaltain keskuspankki FED on tehnyt vastaavan määrän dollareita. Japanissa keskuspankki on toiminut näin jo vuosikymmeniä.

Rahaa sinänsä on länsimaissakin luotu tyhjästä ainakin 50 vuoden ajan. Kun menemme ottamaan pankista asuntolainaa, ei meille oikeasti lainata muiden asiakkaiden talletuksia. Sillä hetkellä, kun laina viedään tietokoneelle, syntyy uutta rahaa.

Kasvu perustuu siis velkaan. Ongelmia ei synny niin kauan kuin yksityiset ihmiset ja yritykset kykenevät maksamaan velkansa pois. Valtioille olennaista on, että korkomenot pysyvät kurissa eikä velka pysyvästi kasva muuta taloutta nopeammin. Ympäristön kestävyyden kannalta olennaista olisi, ettei kasvu edellyttäisi aina lisää luonnonvarojen kulutusta.

EKP ei sääntöjensä mukaan saa ostaa suoraan jäsenvaltioilta lainoja. Se kuitenkin ostaa niitä jälkimarkkinoilta sellaista vauhtia, että Suomenkin velka markkinoille on vähentynyt jopa nyt kriisin aikana. Velkamme kasvaa siis itsellemme ja kymmeniksi vuosiksi korko on jopa miinusmerkkinen, kun markkinoilla haetaan riskittömiä turvapaikkoja rahoille.

Tällä hetkellä Suomi on siis velan osalta turvassa – muu maailma velkaantuu meitä enemmän eikä yhteinen keskuspankkimme jätä meitä pulaan, kun isoilla jäsenmailla on suhteellisesti paljon enemmän velkaa.

Maailmantalous elää vaihetta, jota kukaan ei täysin ymmärrä. Vanhassa maailmassa rahan painaminen olisi johtanut inflaatioon. Pieni inflaatio olisi hyödyllistäkin, mutta nyt sitä ei saada aikaan, vaikka kuinka yritetään.

Maailmantalous elää vaihetta, jota kukaan ei täysin ymmärrä.

Finanssikapitalismin ylläpito rahaa lisäämällä voi tulla tiensä päähän. Varmaa on, että olisi järjetöntä siirtyä vapaaehtoisesti lamaan ja suurtyöttömyyteen toimimalla kuten Romanian diktaattori Ceaușescu ja pyrkimällä ideologisista syistä maksamaan lainat pois. Varovainen kannattaa silti olla ja käyttää velkaa vain tärkeisiin asioihin, kuten lasten ja nuorten kouluttamiseen ja työllisyyteen. Vahva ja osaava maa selviää kaikista tilanteista.

Kirjoittaja on porvoolaislähtöinen kansanedustaja (vas).

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut