Pääkirjoitus: Mitähän se CapMan tahtoo...

"CapMan se lähti piiriin tinttan tanttan tallallei. Mitähän se CapMan tahtoo...". Pääomasijoitusyhtiö CapManin ilmoitus Loviisan kaukolämpöliiketoiminnan siirtymisestä Porvoon Energia Oy:ltä Nordic Infrastructure -rahastolleen pääsi yllättämään useimmat, myös monet alaa seuraavatkin.

Jo aiemmin oli tiedossa, että Porvoon Energialla oli halua luopua kaukolämpöliiketoiminnasta Loviisassa, joka on yhä selkeämmin siirtynyt kilpailijan Kymenlaakson Sähkö Oy:n valtapiiriin ja sen suurimmaksi omistajaksi.

Porvoon Energia on usean vuoden ajan pyrkinyt valtaamaan KSOY:n tarjoutumalla ostamaan sen osakkeita omistajakunnilta. Viimeisimmän ostoyrityksensä Porvoon Energia teki viime syyskuussa, jolloin se havitteli Askolan kunnan KSOY-osakkeita. Loviisan kaupunki veti kuitenkin pidemmän korren, osti osakkeet ja päätyi KSOY:n suurimmaksi omistajaksi. Se näyttää betonoineen ainakin tässä vaiheessa varsin vahvasti sen, ettei Porvoon Energia saa haltuunsa KSOY:ta.

Päivänselvää on, ettei CapMan ole mikään energiayhtiö eikä se varmaankaan aio pitkäksi aikaa jäädä Loviisaan puruja polttelemaan.

Porvoon Energialla oli Loviisan kaukolämmölle ehkä kolme potentiaalista ostajaa. Nimittäin Loviisan kaupunki ja ehkä myös Fortum tai Kymenlaakson Sähkö, jolla tosin ei vielä ole omaa kaukolämpötoimintaa.

Pätevänä tuloksentekijänä tunnetun pääomasijoitusyhtiö CapManin ilmestyminen piiriin ja yllättävä päätös ostaa Loviisan koko kaukolämpöbisnes oli varsin erikoinen peliliike. Vaikka CapMan ei tietenkään ole mikään mörkö, on avoimia kysymyksiä paljon.

Päivänselvää on, ettei CapMan ole mikään energiayhtiö eikä se varmaankaan aio pitkäksi aikaa jäädä Loviisaan puruja polttelemaan. Kotisivuillaan CapMan kertoo olevansa aktiivista arvonluontityötä tekevä pääomasijoittaja. Käytännössä se tarkoittanee, että yhtiö ostaa Loviisan kaukolämmön, jota se ehkä kehittää ja jonkin ajan kuluessa "panee lihoiksi" eli pyrkii myymään edelleen kolmannelle osapuolelle hyvällä voitolla. Näin se yleensä on tehnyt.

CapMan ei ole Loviisassa ostoksilla ensimmäistä kertaa. Syksyllä 2010 CapMan osti Sanka Oy:n, jonka se myi pian edelleen Vanna Group -konsernille, joka siirsi viime vuonna toiminnan pois Loviisasta. Se siitä Sankasta.

CapMan tuskin tyytyy infrayhtiöille tyypilliseen noin 4-7 prosentin sijoitetun pääoman tuottoon, vaan edellyttää yleensä vähintään kaksinumeroisia tuotoja. Loviisan nykyisessä kaukolämpökaupassa on kuitenkin perin vaikea nähdä CapManille ominaista ansainta-ajatusta, vaikka sijoitus infraan onkin sinänsä melko riskitön. Mutta miten mahtaa CapMan pyrkiä luomaan lisäarvoa Loviisan kaukolämmöllä.

Lisätulojen saamiseksi uusi kaukolämpöoperaattori saattaisi ehkä nostaa Loviisan nyt jo ylisuuria lämpömaksuja, mutta riskinä olisi asiakkaiden siirtyminen esimerkiksi talokohtaisen maalämmön käyttäjiksi. Niin on monesti Loviisassakin jo tapahtunut.

Kaukolämpökauppa on Porvoon Energian ja CapManin välinen asia, jonka sopimuksen yksityiskohdat ovat tavalliseen tapaan salaisia. Herää kuitenkin kysymys, että onko jossain jotakin jo jonkun kolmannen osapuolen kanssa sovittu tai ainakin suunniteltu niin, että kaupasta tulee CapManille kannattava eikä sille jää vuosikausiksi käteen Loviisan kaukolämpöputkistoja ja purukasoja. Jotain kertoo sekin, että kaupan jälkeen CapManin osake laski 1,6 prosenttia.

CapMan tuskin investoi miljooniaan Loviisaan pikkukaupungin idyllin takia, vaan sillä on fokus tarkasti lisäarvossa eli euroissa ja lopulta loviisalaisten lompakoilla. Eurojahan se CapMan tahtoo tinttan...

Siinä tuskin on mitään väärää, mutta raatihuoneella on syytä olla valveilla tässä erikoisessa energiapelissä.

Päätoimittaja, Arto Henriksson

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. ”Täällä on niin rauhallista” – Loviisa Campingissa paikat ovat välillä olleet loppuunmyytyjä
 2. Unelmien hirsitalo löytyi kartanon mailta – Talokaupat toivat helsinkiläisen yrittäjäpariskunnan Malmgårdiin
 3. Porlammilla valokuvanäyttely viime vuosisadan alun elämästä
 4. Oivalluksia kuvin ja sanoin – Jaakko Stickin näyttely The Odor tarjoilee surrealistisen taidekokemuksen
 5. Katso 360°-video: Katso video: Tältä näyttää meno ravihevosen kyydissä Loviisan raveissa
 6. Kutsumuksena merenkäynti – Valkossa asuva Patrik Snellman löysi unelmatyönsä meriltä
 7. Leijonat ärjyi FC Loviisan nurin – valmentaja pettyi omiensa esitykseen
 8. Taitavissa käsissä kankaasta syntyy tauluja, laukkuja ja hiuskoristeita
 9. Loviisan kesäravit saatiin vihdoinkin käyntiin – samalla juhlistettiin radan 70-vuotista taivalta juhlalähdöllä
 10. Maastopaloja enemmän, autopaloja vähemmän – Palotilanteiden tahallisuus jää usein pimentoon
 11. Kesäravit alkavat maanantaina – Loviisassa odotetaan vesi kielellä kauden avausta
 12. Tissiflashmob lauantaina Loviisassa – teemana vallan takaisin ottaminen
 13. Pohjoinen vetää nyt puoleensa - Vaikka moneen maahan lentomatkailu on auennut, elämyksiä etsitään lähialueilta
 14. Minä ja Suomenlahti: Otto ahmii tonneittain jätteitä kyytiinsä – Sipoon suunnalta jätekeräykseen päätyi melko uusia televisioita
 15. Asukasmäärä kasvoi neljässä kunnassa – Sipoo se vain jaksaa porskuttaa, mutta kyllä Lapinjärvelläkin päästiin plussalle

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.