Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipidekirjoitus: | Pelisäännöt lenkkipoluillekin

Metsäpoluilla risteilee nyt kaikenlaista kansaa: juoksijoita, koiran ulkoiluttajia, ratsastajia, sauvakävelijöitä, ikäihmisiä rollaattorilla tai ilman, äitejä lastenvaunuineen, lastentarhan lapsia, maastopyöräilijöitä jne. Myös polkuja on mistä valita: haasteellisia kuntoratoja, kapeita ja leveitä, helppoja ja vaikeammin kuljettavia.

Vaikka ulkona ollaan, sielläkin pitäisi noudattaa väistely-, aivastelu- ja kahden metrin välisääntöjä.

Tunnollisimmat niin tekevätkin, muut vaihtelevasti tai eivät juuri ollenkaan.

Koiraihmiset täyttävät polkuja, ilman aiettakaan väistää vastaantulijaa ja juoksijat levittäytyvät leveille, helppokulkuisille reiteille.

Juoksijoiden on todettu erittävän bakteereja kävelijää paljon suuremmin ja paljon kauemmas kuin kahden metrin päähän. Eivätkö he voisi valita haastavimpia, kuntoiluun tarkoitettuja polkuja sen sijaan, että juoksevat kävelijöiden seassa?

Entä mihin osoitetaan metsässä maastopyöräilijät? Kun vauhti on kova ja näkyvyys polulla huono, on törmäilyvaarakin suuri. Valotolppaan niitattua A-nelosen kokoista ohjeistoa ei kukaan näe.

Älkää myöskään harjatko koirianne metsäpoluilla vaan kotipihallanne. Näitä villakasoja pyörii ihmisten jaloissa pitkin polunvarsia ja taukopaikan penkin alustoja. Käytetyt paperinenäliinat voi tuoda taskussaan kotipihan roskapyttyyn, kun sellaista ei metsäpolulla ole – voisiko olla ainakin näiden leveiden reittien taukopaikoilla?

Kun metsässä liikkuminen on nyt huimasti lisääntynyt, kaupungin pitäisi pohtia, miten se olisi kaikille turvallista ja hyväksi.

Sinne voisi merkitä radat pyöräilijöille, ratsastajille ja juoksijoille. Samoin sinne voisi merkitä leveät ja helppokulkuiset metsätiet kävelijöille. Kaikille, mutta eritoten ikäihmisille ja huonojalkaisille nämä metsäkävelyt ovat tässä ajassa henkireikä, mutta ne pitäisi saada turvallisiksi niin, ettei tarvitse pelätä takaa tulevaa pyöräilijää eikä väistellä pusikkoihin näitä polun leveydeltä kulkevia juoksijoita ja koiravaljakoita.

Meillä on totisesti paljon opittavaa sekä siisteydestä, hygieniasta että toisten ihmisten huomioimisesta. Nyt siihen on hyvä mahdollisuus. Koetetaan oppia.

Meillä on upea luonto. Pidetään siitä yhdessä hyvää huolta.