Eemeli Peltonen, kolumni: Varovaisuutta tarvitaan jatkossakin

Suomen onnistumisesta koronapandemian hallinnassa on keskusteltu runsaasti viime viikkoina. Hallituksen ja viranomaisten tekemät ratkaisut ovat saaneet osakseen toisinaan rajuakin kritiikkiä. Tosiasiat kuitenkin osoittavat, että rajoitustoimet ovat hidastaneet koronaviruksen leviämistä.

Rajoitustoimien avulla on myös onnistuttu turvaamaan terveydenhuollon kantokyky ja suojelemaan riskiryhmiin kuuluvia kansalaisia, jotka ovat kaikkein haavoittuvimmassa asemassa. Vastaavaan ei ole pystytty läheskään kaikkialla, mistä kertovat erittäin surulliset uutiset eri puolilta maailmaa.

Toukokuussa hallitus ilmoitti ryhtyvänsä purkamaan asteittain laajoja rajoitustoimia. Näkyvin ensiaskel kohti rajoitustoimien purkamista oli päiväkotien ja koulujen avaaminen. Kesäkuun alusta alkaen myös ravintoloita ja julkisia kokoontumisia koskevia rajoituksia on tarkoitus lieventää.

Mahdollisuus rajoitustoimien asteittaiseen purkamiseen on osoitus Suomen onnistumisesta koronakriisin hallinnassa sen ensimmäisessä vaiheessa. Vielä on tietysti ennenaikaista tehdä lopullisia johtopäätöksiä Suomen onnistumisesta koronakriisissä, koska kriisi ei ole vielä ohi.

Asiantuntijoiden arviot vaihtelevat siitä, kuinka pitkään rajoitustoimia on tarkoituksenmukaista jatkaa. Lienee kuitenkin selvää, että osa rajoitustoimista on voimassa vielä pitkään. Tartuntatilanteen äkillinen muutos huonompaan suuntaan voi niin ikään johtaa joidenkin rajoitusten palauttamiseen.

Jotta koronapandemian hallinnan seuraavissakin vaiheissa onnistuttaisiin, meiltä jokaiselta vaaditaan edelleen varovaisuutta ja harkintaa. Vaikka rajoitustoimia nyt puretaankin, tulee vastaisuudessakin huolehtia riittävistä turvaväleistä ja käsihygieniasta sekä pidättäytyä tarpeettomista kokoontumisista.

Yksi perusasia ei nimittäin tule muuttumaan koronapandemian hallinnassa. Voimme omilla toimillamme vaikuttaa ratkaisevasti siihen, millaiseksi koronatilanne kehittyy Suomessa. Tähän asti suomalaiset ovat osoittaneet hyvää harkintaa vaikeassa tilanteessa. Pidetään siitä kiinni jatkossakin.

Kirjoittaja on Itä-Uudenmaan poliisilaitoksen neuvottelukunnan puheenjohtaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Maailmanperintökohde joka mahtuu jalkojen väliiin - Struven ketjulla selvitettiin maapallon muotoa ja kokoa 1800-luvulla
 2. Värikkäitä akryylimaalauksia – Raija Tikkasen töitä vuosien varrelta A´la Tallissa
 3. Hankalat sääolosuhteet haastoivat kuhanuistelijoita – kalastuskilpailuun osallistui 22 venekuntaa
 4. Tilastot: Itä-Uudellamaalla on 12 mökkiläisten valtakuntaa, joissa vakiasukkaat ovat vähemmistönä
 5. Ääniä kuuleva tulkitaan toisin eri kulttuureissa – taidenäyttely purkaa äänten kuulemiseen liittyviä ennakkoluuloja
 6. Uintiharjoituksia ja vesileikkejä – uimakoululaiset suorittivat ahkerasti uintimerkkejä
 7. Rautaisia naisia, luonnon rauhaa ja mustekirjoitusta – ruukissa uusia taidenäyttelyitä
 8. Teatterielämyksiä luvassa, vaikka Ruukinmyllyn oma ryhmä pitää välivuotta - Sydänteatterin esitys Lähde tulee ensi-iltaan lauantaina
 9. Haddom skola ja Lapinjärven terveysasema pois lakkautuslistalta - Koskenkylän terveysasema lakkautetaan
 10. Terveysaseman kohtalo ratkaistaan torstaina - Lapinjärveläisiltä Loviisan kaupunginvaltuustolle yli 700 nimen lista jolla vedotaan terveysaseman säästämiseen
 11. Livelähetys kello 17: Loviisan valtuustossa tänään säästöohjelma ja asuntomessualueen kaavat
 12. Yrittäjät haluavat asuntomessujen olevan kärkihankkeen ja vetoavat kaupunginvaltuustoon kaavan hyväksymisessä
 13. Monesta oltaisiin valmiita luopumaan - Loviisan kaupungin kyselyyn talouden tasapainottamisen keinoista henkilöstöltä 232 vastausta, asukkailta 258
 14. Loviisanjokea perattu jo kilometrin verran – hankkeen toteutumista odotettiin yli kymmenen vuotta
 15. Oma raha: Jaguar E-type, Cadillac Eldorado, Aston Martin... Sijoittajakonkari Jukka Ylitalo, 56, sijoittaa klassikkoautoihin – "Auton muotoja ja tekniikkaa voin tutkia ja ihailla tuntikaupalla"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.