Pääkirjoitus: Kesätyökato roimii nuorisoa

Arto Henriksson

Alkuvuonna 2020 jopa 76 prosenttia kaikista yhdeksäsluokkalaisista ilmoitti aikovansa hakea kesätöitä ensi kesäksi. Kaikista yläkoululaisista 65 prosenttia aikoi hakea kesätöitä. Tiedot käyvät ilmi tuoreesta Nuorten tulevaisuusraportti 2020 -tutkimuksesta.

Kyselyyn vastasi kaikkiaan lähes 6 000 yläkoululaista, vajaat 2 000 lukiolaista ja reilu tuhat ammatillista opiskelijaa. Kysely toteutettiin helmi–maaliskuussa, juuri ennen koronapandemian alkamista.

Koronakriisi karsii rajulla kädellä erityisesti nuorten kesätyöpaikkoja. Uudenmaan ely-keskuksen mukaan kesätyöpaikkailmoituksia oli huhtikuussa hieman yli puolet viime vuoden huhtikuun määrästä. Toukokuun 12. päivään mennessä Uudellamaalla oli ilmoitettu vain 53 kesätyöpaikasta, kun viime vuoden toukokuussa ilmoitettiin yhteensä 1 300 paikasta.

Viime kesänä Suomen kunnissa oli tarjolla noin 45 000 kesätyöpaikkaa. Nyt osa kunnista ei pysty tarjoamaan ainuttakaan kesätyöpaikkaa.

Torstaina myös Loviisan kaupunki ilmoitti karsivansa yli puolet kesätyöpaikoistaan. Loviisa tarjoaa nuorille tulevana kesänä yhteensä noin 35 kesätyöpaikkaa, kun alun perin kesätyöpaikkoja oli määrä olla tarjolla 80. Runsaat puolet kesätyöpaikoista joudutaan jättämään täyttämättä, koska koronavirusepidemia on aiheuttanut muutoksia kaupungin palvelutarjontaan.

Kaupungin tiedotteen mukaan suurimmat muutokset koskevat 16 vuotta täyttäneille tarkoitettuja kesätöitä, joissa suunnitellut 37 paikkaa supistuvat nyt 12 työpaikkaan. Myös suurin osa 14–15-vuotiaiden koululaisten työelämään tutustumisjaksoista jää Loviisassakin nyt toteutumatta. Palkkaamatta jää muun muassa siivoojia, päiväkotiapulaisia ja hoitoapulaisia senioripalveluihin. Suurimmaksi osaksi kyse on työpaikoista, joissa on edelleen voimassa olevia koronarajoituksia.

Vastaavanlaisia kesätyöpaikkojen peruutuksia tapahtuu massoittain muuallakin. Eilen HOK-Elanto ilmoitti palkkaavansa 1 000 kesätyöntekijää vähemmän kuin edellisenä vuonna, jolloin palkattuja oli 2 000.

Rajoitusten lieventäminen kesäkuun alussa lisännee jonkin verran työllisyyttä ja kesätyöpaikkojen tarvetta etenkin kotimaan matkailussa ja ravintola-alalla. Kesätyöpaikkoja saattaa tulla avoimeksi vielä kesäkuun aikana mutta kesätyöntekijöiden kysyntä tuskin palautuu lähellekään normaalin kesäkauden tilannetta.

Kesätöiden peruuntuminen on monille nuorille paitsi suuri taloudellinen menetys, niin myös iso pettymys ja vahinko työelämään perehtymisen sekä kiinnittymisen kannalta.

Erityisesti näinä epävarmoina koronakriisin aikoina olisi erityisen tärkeää antaa nuorille mahdollisuus saada kokemuksia työelämästä sekä itseluottamus, toivoa ja uskoa oman työuran alkutaipaleelle.

Kesätöiden perumisessa myös työantajat menettävät yhden vuosikerran verran mahdollisuuden kartoittaa työelämään nousevia uusia kykyjä. On tunnettu tosiasia, että monet yritykset pyrkivät ja pystyvät poimimaan kesätyöntekijöiden joukosta parhaimpia kykyjä, joille halutaan jatkossa tarjota avautuvia avainpaikkoja työyhteisöissä.

Historialliset päätökset massiivisista kesätyöpaikkojen perumisista ovat erittäin valitettavia, mutta työnantajan näkökulmasta pääosin ymmärrettäviä. Suuret määrät vakituisiakin työntekijöitä on lomautettuina, kun työt ovat heiltäkin vähentyneet tai loppuneet kokonaan.

Alkavana kesänä Suomessa on kymmeniä tuhansia ja Loviisan seudullakin useita satoja nuoria, jotka ovat kesätöiden sijaan vapaina ja vailla työtä. Se on erityisesti kuntien kulttuuri- ja vapaa-aikatoimelle valtavan iso haaste, johon koronakriisin rajoitukset tuovat lisää vaikeusastetta. Siihen on syytä muillakin hallinnonaloilla varautua.

Päätoimittaja

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.