Pääkirjoitus: Koulujen avaaminen on riski

Arto Henriksson

Loviisan seudun peruskoulut avaavat tänään jälleen ovensa lähiopetukselle lähes kahden kuukauden etäopetuksen jälkeen. Loviisan lukioiden rehtorikokouksessa päätettiin jo toukokuun alussa, että Loviisassa lukiot jatkavat etäopetuksessa kevätlukukauden loppuun asti.

Päätös peruskoulujen avaamisesta vain kahdeksi viikoksi on herättänyt runsaasti keskustelua puolesta ja vastaan. Opetusalan ammattijärjestö (OAJ) olisi halunnut pitää koulut kiinni lomiin saakka, kun taas monet ammattilaiset, kuten jotkut lastenlääkärit ovat olleet vastakkaisella kannalla.

Koulujen avaaminen jakaa kahtia myös Suomen kansaa. Ylen teettämän kyselyn mukaan 44 prosenttia vastaajista pitkää ratkaisua oikeana ja 43 prosenttia vääränä. Loput empivät.

Monien opettajien kielteisen kannan ymmärtää hyvin, koska joukossa on myös monia riskiryhmiin kuuluvia, jotka ovat ymmärrettävästi olleet huolissaan tai suorastaan peloissaan omasta terveydestään. On päivänselvää, että turvatoimista huolimatta sairastumisen riskit kasvavat kouluissa merkittävästi verrattuna kotioloihin.

Osa vanhemmista ei haluaisi päästää lapsiaan kouluun. Opetushallituksen mukaan pandemian aikana pientenkin flunssaoireiden takia tulee jäädä kotiin.

Opetuksen jatkaminen kouluissa edellyttää merkittäviä erityisjärjestelyjä, jotta koronatartuntoja voidaan välttää. Opetusryhmien ja yksittäisten oppilaiden pitäminen riittävän etäällä toisistaan on todennäköisesti haastavaa, vaikka pulpetit sijoiteltaisiinkin väljästi ja toiminta tapahtuisi porrastetusti. Koulupäivän aikana syntyy todennäköisesti väistämättä tilanteita, joissa riittävän turvavälin pitäminen vaarantuu.

Koulujen avaaminen on monella tavalla riski myös paikallisyhteisölle. Loviisassa on tähän mennessä vahvistettu kymmenen koronatartuntaa ja pandemia näyttää muuallakin Suomessa hidastuneen merkittävästi. THL:n arvioiden mukaan sairastavuuden ja kuolleisuuden huippupäivät ovat Uudenmaan alueella vasta edessä. Todennäköisesti heinäkuussa tapauksia on nykyistä enemmän.

Vaikka maailmalta on kantautunut arvioita, että lapset eivät ehkä sairasta eivätkä levitä koronavirusta yhtä herkästi kuin aikuiset, on riski viruksen hallitsemattomasta leviämisestä kouluissa olemassa. Mikäli virusaltistumisesta sairastumiseen menee parisen viikkoa, on mahdollista, että kouluista pölähtää kesälaitumille useita taudinaiheuttajia.

Opetusministeri Li Andersson (vas.) totesi viime tiistain tiedotustilaisuudessa, että kouluja voidaan sulkea hyvinkin nopealla aikataululla, mikäli tartunta alkaisi levitä yksittäisessä koulussa.

Hallituksen päätös koulujen avaamisesta ei syntynyt pelkästään etäopetuksessa mahdollisesti jälkeen jääneiden oppilaiden oppimistulosten parantamiseksi vielä ennen kesälomia. Pandemian hidastuttua selvästi alkoivat myös lailliset perusteet valmiuslain mahdollistamien poikkeustoimien jatkamiselle murentua.

Koronaennusteet ovat epävarmoja ja tilanne saattaa muuttua nopeastikin kesän kuluessa. Mikäli ennusteet tautihuipun siirtymisestä loppukesän-alkusyksyn tienoille, on mahdollista, että koulujen erityisjärjestelyjä joudutaan jatkamaan jälleen myös syyslukukaudella.

Opetusministeriössä valmistellaankin siksi muutosta perusopetuslakiin, jotta etä- ja lähiopetusta voidaan tarvittaessa vuorotella ensi syksynä, mikäli siihen on koronapandemian takia tarvetta.

Rajoitusten lievenemisestä huolimatta turvavälit, hygieniasuositukset ja muut turvallisuustoimen on edelleen syytä ottaa vakavasti. Pandemia ei ole ohi.

Arto Henriksson, päätoimittaja

Kommentoi