Pääkirjoitus | Avustusta kannattaa hakea

Yksi meneillään olevan koronapandemian erikoisimmista ilmiöistä on koronaan liittyvien erilaisten avustusten laaja ja värikäs kirjo. Ensimmäisessä aallossa erilaisille toimijoille kiirehdittiin jakamaan Business Finlandin avustuksia, joista suurimmat summat kipusivat jopa 100 000 euroon. Business Finlandin kautta jaossa on ollut peräti 800 miljoonaa euroa.

Näytti vahvasti siltä, että avustusten saajien joukossa oli toimijoita, joihin koronakriisi vaikutti vain vähän tai jopa ei ollenkaan. Jakajat ilmoittivat, ettei avustuksia oltu tarkoitettu pelkästään koronavahinkojen kompensoimiseen, vaan myös uuden liiketoiminnan kehittämiseen.

Syntyneen kohun seurauksena osa avustuksen saajista ilmoitti kuitenkin palauttavansa saamansa avustusrahat. Sosiaalisessa mediassa viriteltiin julkisia häpeäroviota monille avustusten saajille.

Syntyi myös epämääräinen käsitys jakoperusteista ja epäilys jopa sisäpiiriläisten ja hallitusta lähellä olevien toimijoiden suosimisesta.

Avustuksia saivat esimerkiksi it-yritykset, blogipalvelut, konsulttiyhtiöt, mediatoimistot sekä monet koronasta huolimatta hyvää tulosta tekevät yritykset.

Samaan aikaan ilman avustuksia ovat jääneet kipeämmin tukea tarvitsevia yrityksiä, ravintoloita, kuppiloita, tapahtumanjärjestäjiä ja matkailuyhtiöitä, joilta valtiovallan päätöksillä kiellettiin liiketoiminnan harjoittaminen. Monissa yrityksissä ei enää pystytty maksamaan enää vuokria eikä muita kiinteitä kuluja. Se koettelee yhä monien oikeustajua.

Perjantaina valmistuneessa tarkastusraportissa todettiin kuitenkin, että avustuksista päättäminen oli "pääsääntöisesti asianmukaista ja säädökset sekä hakukriteerit täyttävää". Tuhansien myönteisten rahoituspäätösten joukosta löytyi muutamia tapauksia, jossa myöntämisen kriteerien ei olisi pitänyt täyttyä, mutta kokonaisuutena raportti antoi Business Finlandille puhtaat paperit.

Raportin mukaan rahoitusta on myönnetty asianmukaisiin käyttökohteisiin. Käytännössä "asianmukaisuus" merkitsee lähinnä lain kirjaimen noudattamista eikä niinkään avustusten tarkoituksenmukaisuutta koronakriisin kannalta. Koronakriisi toi helppoa rahaa monille yrityksille, mutta jätti monet pahimmassa kriisissä olevat yritykset toistaiseksi nuolemaan näppejään.

Perjantaina hallitus päätti yhteensä noin 84 miljoonan euron tukitoimista ravintola-alalle, jotka helpottanevat jonkin verran ahdinkoa, mutta eivät korvaa sulkemispäätöksestä syntyneitä vahinkoja.

Kaikki taloudellinen apu ei jostain syystä ole vielä kaikille siihen oikeutetulle silti vielä kelvannut. Loviisan kaupunki tiedotti viime viikolla saaneensa tähän mennessä yhteensä vain 69 yksinyrittäjän koronatukihakemusta. Niistä kaupunki on hyväksynyt 55 yrittäjän hakemuksen ja myöntänyt heille 2 000 euron suuruisia avustuksia. Joukossa on takseja, kampaajia, kukkakaupiaita, nuohoojia ja muita yksinyrittäjiä, joita Loviisassa oli vuonna 2018 yhteensä 708 kappaletta.

Työ- ja elinkeinoministeriö myönsi Loviisan kaupungille 882 000 euroa käytettäväksi yksinyrittäjien tilapäisesti heikentyneen taloudellisen tilanteen vakauttamiseksi. Kokonaispotista on tähän mennessä jaettu siis vasta 110 000 euron verran avustuksia, joten avustusrahaa on jäljellä vielä noin 350 yrityksen tukemiseen. Loput rahat joudutaan palauttamaan valtiolle, jos hakemuksia ei saada.

Syitä hakemusten vähyyteen voi vain arvailla. Yhtenä syynä saattaa olla Business Finlandin avustuksista syntynyt kohu sekä somepaheksunta.

Yksinyrittäjien 2 000 euron korona-avustusta kannattaa hakea, mikäli itse arvioi olevansa siihen oikeutettu sekä avun tarpeessa. Kehitysyhtiö Cursor käsittelee hakemukset ja kaupunki tekee lopullisen avustuspäätöksen. Avustuksen hakeminen ja saaminen ei varsinkaan näissä poikkeusoloissa ole mitenkään häpeällistä tai arveluttavaa.

Päätoimittaja

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut