Pääkirjoitus: Matkailukesää ei ole peruttu

Arto Henriksson

Arto Henriksson

Maan hallitus päätti eilen liikkumis- ja kokoontumisrajoitusten asteittaisesta purkamisesta, vaikka tautihuipun arvioidaan olevan vasta tulossa. Rajoitusten osittainen purkaminen katsottiin tarpeelliseksi, koska rajoitusten taloudellisten vaikutusten arvioitiin kasvavan ylivoimaisen suuriksi ja sen myötä vaarantavan myös kansalaisten terveyden.

Hallituksen suunasta korostettiin kuitenkin, ettei koronaviruspandemia suinkaan ole vielä ohi, ja että kaikkia suosituksia hygieniasta sekä suojaetäisyyksistä on syytä edelleen tarkasti noudattaa. Kahden metrin etäisyys ihmisten välillä on tarpeen vielä pitkään.

Sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) muistutti, että rajoituksia voidaan joutua kiristämään uudelleen, vaikka niitä välillä päästäisiin höllentämään. Ohisalo pohti esimerkiksi työntekoa ”kahden metrin yhteiskunnassa”, jotta normaaliin elämään voitaisiin vähitellen taas palata.

Mediatoimisto ToinenPHD on tutkinut suomalaisten kuluttajien ostoaikeita koronakriisin alusta saakka. Tutkimuksen ensimmäisen väliraportin mukaan suomalaiset olivat aluksi peloissaan ja monet hankinnat pantiin jäihin päivittäistavaroiden hamstraamista lukuun ottamatta.

Viime viikolla julkaistu toinen tilanneraportti kertoi jo, että koronatunnelin päässä on nähtävissä valoa. Suomalaisten ostoaikeet ovat raportin mukaan kasvussa. Patoutunutta kysyntää on kertynyt monilla alueilla. Esimerkiksi autoja on tuotu maahan entiseen tahtiin, ja maahantuojien varastot ovat täyttyneet, vaikka autokauppa on hidastunut merkittävästi keväällä. On todennäköistä, että edessä on kysyntäpiikki, kun koronariski pienenee ja ihmiset liikkuvat enemmän.

Tutkimus kertoo, että erityisesti suomalaisten kiinnostus kotimaan matkailua kohtaan kasvaa laajasti. Sama pätee tosin muihinkin maihin, eli ulkomaisia turisteja tuskin laajemmin ainakaan Suomessa nähdään. Myös kesäksi odotetut risteilyalusten vierailut Suomessa tuskin toteutuvat ainakaan ennen pandemiaa arvioidussa laajuudessa. Ulkomaan matkailun arveluttaa vielä pitkään.

ToinenPHD:n raportin mukaan kiinnostus on kovaa etenkin kotimaan luontokohteisiin sekä mökkilomia kohtaan. Myös kotimaan matkailukohteet ja hotelliyöpymiset koetaan kiinnostaviksi.

"Kotimainen matkailija liikkuu koronasta huolimatta, ja käy todennäköisesti hyvin pyydyksiin, kunhan ne ovat poikkeusoloihin sopiviksi ja riittävän turvallisiksi viritetty."

Rajoitteiden jonkinasteinen lieventäminen antaa hieman toivoa siitä, ettei matkailukesää ole peruutettu ainakaan kokonaan. Vaikka suuret yleisötapahtumat ovat kiellettyjä ainakin heinäkuun loppuun, on mahdollista, että ainakin osa matkailupalveluista saadaan toimimaan kesäksi.

Olisi vaikea nähdä, että esimerkiksi Svartholman linnakesaarella, Ruotsinpyhtään Ruukissa tai Pyhtään Kaunissaaressa ei olisi koko kesänä tarjolla ravintolapalveluita ollenkaan. Vaikka terveys edellä edelleen toimittaisiinkin, on etenkin kesäravintoloiden mahdollista sopeuttaa toimintaansa kahden metrin turvavälin ja muiden hygieniasuositusten puitteisiin.

Matkailuyritysten ja kuntien tulisikin yhdessä kehittää uusia palveluita, jotka toimivat erityisesti koronapandemian kurimuksessa. Myös niiden tehokkaaseen markkinointiin on syytä panostaa nyt, kun peruttujen kesätapahtumien markkinointirahat jäävät käyttämättä.

Vaellus- ja pyöräilyreittien suosion raju kasvu on nähty jo myös Loviisan seudulla, ja esimerkiksi Kukuljärven ja Valkmusan reiteillä on nähty enemmän ihmisiä kuin koskaan aiemmin. Paikallisten lisäksi luontopolut ovat houkutelleet runsaasti väkeä erityisesti pääkaupunkiseudulta.

Vaikka kesätapahtumat on pääosin jo peruttu ja monet näyttelyt sekä museot pitivät ovensa säpissä, ei Suomen kesää eikä edes matkailukesää ole peruttu. Kotimainen matkailija liikkuu edelleen koronasta huolimatta, ja käy todennäköisesti hyvin pyydyksiin, kunhan ne ovat poikkeusoloihin sopiviksi ja riittävän turvallisiksi viritetty.

Päätoimittaja

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu