Pääkirjoitus Luolasuojaa vai laumasuojaa?

Suomen ja Ruotsin linjaukset koronapandemian voittamiseksi poikkeavat rajusti toisistaan. Länsinaapuri Ruotsi on valinnut mallikseen sallia ihmisten vapaan liikkumisen ja ravintoloiden aukiolot sekä samalla koronaviruksen varsin vapaan leviämisen. Ajatuksena on hankkia ihmisille sairastamisen kautta immuniteettia eli laumasuoja, jollainen normaalisti syntyisi myös rokottamalla.

Samaan aikaan on Suomi valinnut linjakseen eräänlaisen luolasuojan eli ankarien rajoitusten, hygienian, eristämisten, sulkemisten, suojautumisten, karanteenien ja kotona pysymisten strategian tartuntojen ja sairastumisien välttämiseksi.

Ruotsissa 2 274 ihmistä on jo menehtynyt koronaan, kun Suomessa vastaava luku on 193. Numerot muuttuvat päivittäin.

Kukaan ei pysty tällä hetkellä vielä arvioimaan onko ruotsalainen laumasuojamalli vai suomalainen luolasuojamalli lopulta järkevin valinta. Se selvinnee vasta parin vuoden kuluessa, johon mennessä on todennäköistä, että koronapandemian perättäiset aallot ovat kiertäneet maailmaa ja toimiva rokote on toivottavasti saatu tuotantoon.

Tällä hetkellä koronapandemiassa eletään Suomessa tilanteessa, jossa tartuntojen sekä tehohoitopotilaiden ja kuolemantapausten määrien kasvu on tasaantunut ja niistä kertovat käyrät loiventuneet jopa odotettua enemmän. Luolasuoja toimii siis tehokkaasti, mutta samalla se merkinnee epidemian pitkittymistä.

Uusimpien asiantuntija-arvioiden mukaan koronapandemian huippu Suomessa saattaakin yllättäen siirtyä alunperin arvioidusta huhti-toukokuun alusta mahdollisesti jopa ensi syksyyn.

"Kukaan ei pysty tällä hetkellä vielä arvioimaan onko ruotsalainen laumasuojamalli vai suomalainen luolasuojamalli lopulta järkevin valinta."

Myös Loviisassa varmistettujen koronatartuntojen määrä on pysynyt maltillisena viime viikosta eilisiltaan mennessä tautitapauksia on todettu vain 10 ja Lapinjärvellä 2. Kuolleita ei ole ollenkaan, vaikka huhut niin kertovat. Eli korona ei ole Loviisan seudullakaan levinnyt hallitsemattomasti. Rajoitukset ja suositukset ovat täälläkin toimineet.

Pandemian hillitseminen vaatii kuitenkin veronsa joka päivä. Ravintolat ja kahvilat pysyvät suljettuina ainakin toukokuun loppuun, eikä varmuutta avaamisesta ole senkään jälkeen. Monet ravintolayrittäjät ovat ajautuneet vakaviin maksuvaikeuksiin, ja sulkemismääräyksen antaneen hallituksen odotetaan kompensoivan syntyneitä vahinkoja.

Viime viikolla hallitus linjasi, että yli 500 ihmisen yleisötapahtumat kielletään kesä- sekä heinäkuulta, ja loppukesän yleisötapahtumien kohtalosta kesäkuun alussa.

Loviisan tärkein ja suosituin kesätapahtuma Loviisan Wanhat Talot päätettiin monien pettymykseksi. Tämän hetken arvion mukaan päätös oli valitettava, mutta silti oikea. On todennäköistä, että tautihuipun viivästyminen Suomessa tarkoittaa, että se jatkuu vielä pitkälle syksyyn. Päätöksen pitkittäminen kesäkuuhun olisi kerryttänyt LWT-päivien kustannuksia, ja päätös olisi luultavasti ollut samanlainen.

Huomenna alkavasta vapunvietosta odotetaan ratkaisevaa veden- tai oikeammin viruksenjakajaa Suomen koronatilastoissa. Vaikka yli kymmenen ihmisen kokoontumiset ovat edelleen kiellettyjä, kasvattaa vappuna lisääntyvä alkoholin käyttö uhmamieltä sekä vastuutonta käytöstä. Päihtyneenä monesta oireettomastakin taudinkantajasta saattaa tulla viheliäinen viruslinko.

Tuleva koronavappu jakaakin todennäköisesti suomalaiset laumasuoja- tai luolasuojaihmisiin, ja saattaa vaikuttaa merkittävästi koronakäyrien kehitykseen. Pysykää terveinä!

Arto Henriksson, päätoimittaja

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut