Pääkirjoitus Korona kirkasti kirkon roolia

Meneillään olevassa koronapandemiassa normaali arki muuttui meillä useimmilla ja totutut rutiinit vaihtuivat koronarutiineihin. Yksi merkittävimmistä pandemian aiheuttamista muutoksista oli massiivinen siirtyminen lähikokouksista ja -tapaamisista etätöihin ja -tapaamisiin.

Digiloikkia ovat nopealla aikataululla lähes lennosta toteuttaneet oppilaitokset, yhtiöt, yhdistykset, kunnat ja seurakunnat sekä perheet ja muut yhteisöt. Esimerkiksi Loviisan kaupunki ja Lapinjärven kunta joutuivat kokoontumisrajoitusten ollessa jo voimassa muuttamaan hallintosääntöjään, jotta etäkokoukset olisivat laillisia ja päätösvaltaisia.

Rajoitukset eivät tosin koske kuntien luottamuselimiä, ja Loviisan valtuusto päätti kokoontua ensimmäistä kertaa Seurahuoneen suuressa salissa turvaetäisyyden päässä toisistaan päättämään hallintosäännön muutoksesta.

Koronakriisin kokoontumisrajoitukset toivat ison haasteen myös seurakunnille ajankohtana, jolloin kirkon sanomalle on kysyntää ehkä enemmän kuin koskaan sitten sotavuosien.

Agricolan seurakunnat tarttuivat nopeasti paikallislehden yhteistyötarjoukseen, ja jo ensimmäinen kokoontumisrajoitusten jälkeisen sunnuntain jumalanpalvelus striimattiin seurakuntalaisille. Seurakuntien sekä Loviisan Sanomien ja Nya Östiksen verkkosivuilla livelähetystä seurasi peräti 420 katsojaa, ja livetallenteiden yhteenlaskettu katsojamäärä oli eiliseen mennessä yhteensä jo 964 katsojaa.

Agricolan seurakunnan kaikista kirkoista on tähän mennessä striimattu yhteensä 18 jumalanpalvelusta suomeksi ja ruotsiksi, joista jokainen on kerännyt sanan ja livekuvan äärelle runsaasti seurakuntalaisia. Jotkut ovat kertoneet hiljentyneensä myöhemmin livetallenteen äärelle, kun eivät ole aikataulusyistä voineet seurata livelähetystä.

"Näinä epidemian, pelkojen ja huolten raskaina aikana seurakunta oli rajoituksista huolimatta virtuaalisesti läsnä monien seurakuntalaisten lohdutuksena."

Mieleen on jäänyt erityisesti ensimmäisen kirkkostriimauksen aikana Petri Elovaaran Facebookissa julkaisema kuva seurakunta-aktiivisesta äidistään Maria Elovaarasta nojatuolissa läppäri sylissään valmistautumassa livejumalanpalvelukseen.

Voidaan sanoa, että koronapandemia ei lannistanut eikä vaimentanut seurakuntaa, vaan päinvastoin Agricolan seurakunta pystyi kääntämään koronarajoitukset jopa edukseen, ja tavoittamaan enemmän seurakuntalaisia kuin normaalissa arjessa. Näinä epidemian, pelkojen ja huolten raskaina aikana seurakunta oli rajoituksista huolimatta virtuaalisesti läsnä monien seurakuntalaisten lohdutuksena.

Striimattu virtuaalikirkko ei kilpaile eikä korvaa tavallisia kirkossakäyntejä sunnuntaisin, eikä varsinkaan pääsiäisen kaltaisina suurina kirkkopyhinä. Monille ikäihmisille, liikuntarajoitteisille ja hoitolaitosten asukkaille fyysinen kirkossa käynti saattaa kuitenkin olla raskas ja jopa ylivoimainen koettelemus. Kynnys lähteä matkaan on siksi monesti liian korkea.

Verkon välityksellä jumalanpalveluksiin osallistuvat esimerkiksi myös ne, jotka eivät perhetilanteensa vuoksi voi saapua paikalle, mutta myös esimerkiksi toisille paikkakunnille tai ulkomaille muuttaneet entiset seurakuntalaiset.

Striimaus on hyvä tapa palvella seurakuntalaisia ja samalla madaltaa kynnystä, jotta yhä useampi rohkaistuisi tulemaan mukaan seurakunnan toimintaan. Osa seurakunnista palvelee myös välittämällä striimiä toimituksista, jolloin esimerkiksi ulkomailla asuvat sukulaiset voivat olla mukana seuraamassa kastetta tai avioliittoon vihkimistä.

Koronakriisissä saadun palautteen perusteella lienee todennäköistä, että jumalanpalvelusten striimaaminen jatkuu Loviisassa ja Lapinjärvellä jossain muodossa poikkeusolojen jälkeenkin. Monille seurakuntalaisille se tarkoittaisi seurakunnan palveluiden saatavuuden suurta laajenemista.

Päätoimittaja

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut