Pääkirjoitus Kuka saa, kuka saa...

Lastenlorun alku, Kuka saa, kuka saa, lorupussiin kurkistaa, on alkanut soida korvamatona viime päivinä, kun Business Finlandin yrityksille myöntämät koronatuet kiihdyttävät mieliä. Kuka onkaan saanut kurkistaa tukirahapussiin ja millä perusteilla.

Sen verran epätietoisuutta on syntynyt, että työ- ja elinkeinoministeriö käynnistää Business Finlandin häiriötilanteen rahoituksesta tarkastuksen.

Sadantuhannen euron tuet yrityksille, joilla ei tunnu olevan hätää tai toimialan luulisi pärjäävän korona-aikanakin, tuntuvat monista epäoikeudenmukaisilta, kun isoin huoli tavallisella kaupunkilaisella on ymmärrettävästi pienistä paikallisista yrityksistä. Niistä tutuista kasvoista, joiden tietää nyt kokevan taloudellisesti erittäin raskaita aikoja.

Tiedetään, että moni näistä yksinyrittäjistä on jäänyt kohtuuttoman yksin miettimään mistä saisi rahaa edes elämiseen, saati yrityksen kiinteisiin kuluihin.

Kahvilat, ravintolat, kampaajat, putiikin pitäjät ovat meille tärkeitä ja heidän halutaan pysyvän katukuvassa kriisin jälkeenkin.

Isot tuet yrityksille joilla tuntuu menevän hyvin, herättävät ihmetystä. Laki kuitenkin kohdistaa Business Finlandin rahoituksen tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoimintaan. Toiminnan tuli lisäksi olla kannattavaa liiketaloudellisesti jo ennen koronaa eikä sitä oltu suunnattu yksinyrittäjille.

Business Finlandin tukea kehittämiseen tai esiselvityksen tekemiseen on paikallisesti saatu merkittäviä summia.

Monelle tulee varmaan yllätyksenä, itsellenikin, että naapurikunnassa on avaruusalan yritys, mutta tuen saajien listalta sellainen löytyy.

Loviisaan, Lapinjärvelle ja Pyhtäälle on myönnetty Business Finlandin tukia lähes 590 000 euroa. Näistä paikallisten pk-yritysten saamista tukirahoista kannattaa iloita.

Tuen saaneet yritykset työllistävät ja maksavat veroja ja toivottavasti tuen myötä pystyvät kehittämään toimintaansa edelleen ja säilyttämään tai jopa lisäämään työpaikkoja.

Myös yksinyrittäjien tukitoimia on paikallisesti käynnistetty ja toivottavasti pian yrittäjän käytettävissä.

Kertakorvauksena maksettavaa 2 000 euron toimintatukea on haettu aktiivisesti, ensimmäisen viikon aikana oli Loviisassa ja Lapinjärvellä jätetty yli 50 hakemusta.

Loviisassa on tätä valtion myöntämää jaettavaa tukea 882 960 euroa ja Lapinjärvellä 153 396 euroa.

Yrittäjä tekee hakemuksen Loviisassa Cursorille, ja sieltä hakemukset palautuvat kaupungille ja jokaisesta tehdään viranhaltijapäätös.

Lapinjärvellä maksatusaikataulu ei ollut vielä alkuviikosta varmistunut, vaan odotettiin ensimmäisen maksuerän saapumista valtiolta kuntaan jaettavaksi. Loviisassa ensimmäisten tukien pitäisi mennä maksuun vielä tällä viikolla.

Moni pienyritys etenkin palvelualalla elää todella pienellä liikevaihdolla hiljaisen loviisalaistalven odottaen kesän lisääntyvää väkimäärää niin vapaa-ajan asukkaista kuin matkailijoistakin.

Paikallistenkin kulutus kasvaa yleensä kevään mittaan, kun tarvitaan juhlavaatetta, pihalle kasveja, uusia kalusteita tai korjaillaan kotia tai venettä.

Nyt, kun monille on tullut tai vielä tuloillaan lomautuksia tai työpaikan menetyksiä, voi paikallinenkin kulutus laskea.

Toimiva verkkokauppa paikkaa hiljaisen ajan myyntiä kriisin jälkeenkin, ja esimerkiksi tällaisen kehittämiseen paikallisten yritysten pitää saada riittävästi apua ja tukea.

Auli Henriksson

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut