Pääkirjoitus: Sotatilassa koronaa vastaan

Loviisan katukuvaa ja torikameraa katsellessa ei vielä juurikaan pysty havaitsemaan, että elämme poikkeuksellisia aikoja koko maailmassa ja myös Loviisan seudulla. Liikenne soljuu normaalisti ja ihmisiä liikkuu torilla sekä kaduilla lähestulkoon kuten ennenkin.

Keskiviikkoiltaan mennessä Loviisan seudulla ei tiettävästi ole todettu ensimmäistäkään vahvistettua koronavirustapausta, mutta lienee vain ajan kysymys milloin koronapandemia saapuu myös Loviisaan ellei ole jo saapunut.

Tiistaina valmiuslain käyttöönotto eteni eduskunnassa, ja Suomi on nyt siirtymässä pikavauhtia, mutta perustuslain mukaisessa järjestyksessä kohti poikkeustilaa. Kansalaisten perusoikeuksia kuten kokontumisvapautta ja matkustamista on jo ryhdytty rajoittamaan ja koulunkäynti siirtyi käytännössä etäopetukseen koko maassa jo tiistaina.

"On hyvä nähdä, että arki palaa ennemmin tai myöhemmin sekä ihmisten ja talouden toipuminen jatkuvat, kun koronapandemia on taltutettu. "

Loviisan Raatihuoneella kokoontuvalle poikkeusolojen johtoryhmälle ja kaupunginjohtajalle on kaupunginhallituksen päätöksellä ja valmiuslain valtuutuksella annettu lähes sotatilan kaltaisia oikeuksia ohittaa tavanomaisia päätöksentekoprosesseja viruksen leviämisen estämiseksi ja kaupungin peruspalveluiden turvaamiseksi. Olemme sodassa koronaa vastaan.

Vasta jälkeenpäin voidaan paremmin arvioida olivatko päätökset ja toimenpiteet Loviisan johtoryhmässä liioiteltuja vai alimitoitettuja. Sama pätee myös valtioneuvostoon ja muihin viranomaisiin. Poikkeustilan julistaminen ja valmiuslain käyttöönotto ja rajojen sulkeminen sekä muut pakkotoimet kertovat jo tässä vaiheessa, että nyt on tosi kysymyksessä. Annetut määräykset on tietenkin syytä ottaa vakavasti sekä noudattaa myös vapaaehtoisia suosituksia.

Pahin lienee silti vielä edessä, vaikka järeät torjuntatoimet loiventavat onnistuessaan jyrkimmän sairastumispiikin. Ennusteiden mukaan tehohoitoa tarvitsevien määrä tulee lähiviikkoina lisäntymään merkittävästi, ja kuolemantapausten määrä kasvamaan etenkin riskiryhmien keskuudessa.

Joidenkin viranomaisarvioiden mukaan jopa 3 miljoonaa suomalaista saa koronatartunnan. On odotettavissa ja viranomaiset siihen varautuvat, että terveydenhoitojärjestelmä joutuu lähiaikoina ylikuormitetuksi ja muutenkin kovalle koetukselle. Yhteiskunta varautuu nyt kaikin voimin epidemian hidastamiseen ja vakavasti sairaiden pelastamiseen. Suurin osa tartunnan saaneista potee taudin kotonaan tarvitsematta ammattiapua. Jotkut selviävät taudistaan lähes huomaamatta.

Monien mielestä pelottavasta tilanteesta ja sairastumisriskistä huolimatta katse on syytä pitää jo tulevaisuudessa. Tästä kyllä selvitään, vaikka kulkutauti tulee jättämään jälkensä moneen muuttujaan. Koronapandemian vaikutukset esimerkiksi kansantalouteen, kuntatalouteen, yritystalouteen ja ihmisten talouteen ovat merkittäviä.

Elinkeinoelämän tutkimuslaitos arvioi, että pahimmillaan pandemia voi viiltää Suomen bruttokansantuotteesta jopa viisi prosenttia. Käytännössä se tarkoittaisi viennin romahtamista, lomautuksia, konkursseja, työttömyyttä sekä julkisen talouden velkaantumista.

Tulevina viikkoina uutisvirtaa leimaavat todennäköisesti ikävät uutiset lomautuksista ja muista vastoinkäymisistä. Niihin on hyvä varautua, mutta ei silti masentua. On hyvä nähdä, että arki palaa ennemmin tai myöhemmin sekä ihmisten ja talouden toipuminen jatkuvat, kun koronapandemia on taltutettu. On myös todennäköistä, että kansakunnat ottavat tästä opiksi, ja varautuvat jatkossa paremmin kohtaamaan koronankaltaisia vihollisia.

Pidetään huolta heikoimmista ja toisistamme.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut