Pääkirjoitus: Yhteisöllisyys on vahvistunut

Arto Henriksson

Maailmanlaajuinen koronapandemia leviää Suomessa ja lienee saavuttanut jo myös Loviisan seudun. Tulevien viikkojen aikana tartunnat ja sairastumiset sekä sairauspoissaolot lisääntynevät merkittävästi. Samaan aikaan monen yrityksen toiminta vaikeutuu ja kassavirta hiipuu sekä tulos painuu pakkaselle. On odotettavissa, että yhä useampi joutuu lomautetuksi ja konkurssit vievät monilta työpaikan.

Vaikein tilanne on monilla pienyrittäjillä, joiden toimeentulo on keskeytynyt kokonaan. Vaikka valtiolta on luvassa työttömyysturvan kaltaista tukea poikkeuksellisesti myös yrittäjille, on sen saaminen pidemmän juoksun päässä eikä auta akuuttiin kassakriisiin.

On todennäköistä, että pahin on vasta edessä ja kriisin vakavuus valkenee niillekin, jotka ovat kokoontumisrajoituksista sekä hygieniaohjeista viisveisanneet. Veisaaminen saattaa jatkua synkemmin sävelin.

Presidentti Sauli Niinistön suositus tai päiväkäsky:”Ottakaa fyysistä etäisyyttä ja henkistä läheisyyttä toisiinne”, on viime päivinä tullut todeksi myös Loviisassa.

Ei ole salaisuus, että myös Loviisassa, Lapinjärvellä ja Pyhtäälläkin on jo kartoitettu kylmäsäilytystilojen riittävyyttä siltä varalta, että kuolleisuus kohoaisi lyhyessä ajassa merkittävästi. Toivotaan, ettei niin kävisi. Maailmalta kantautuneet uutiset ruumishuoneiden ja hautausmaiden ruuhkautumisesta ovat olleet hätkähdyttäviä.

On mahdollista, että Suomen hallitus ilmoittaa jo huomenna laajoista liikkumisrajoituksista, jollaisia ei Suomessa ole aiemmin koettu. Koronapandemia on syytä ottaa vakavasti, mutta tarpeetonta panikointia ja tappiomielialaa on syytä silti välttää, vaikka pelko ja huoli kalvavat mieltä.

Vakavien sairastapausten ja koronakuolemien lisäksi pandemia tulee jättämään jäljet monien ihmisten, yritysten, kuntien ja valtion talouteen.

On kuitenkin ilmeistä, että jossain vaiheessa koronapandemia vaimenee ja väistyy sekä elämä palaa jälleen normaaleille raiteilleen. Jos nyt viruksen runteleman Aasian suunnasta kantautuu varovaisia signaaleja pandemian vaimenemisesta ja normaalin arjen elpymisestä.

Monet asiat saattavat silti muuttua pysyvästi. Yksi niistä on varmaankin kokoontumiskäytännöt. Koronan takia matkustaminen, erityisesti lentäminen pysähtyi lähes kokonaan ja suurin osa erilaisista kokouksista siirtyi etänä verkkoon. Videokokouksista on tullut arkea myös monille loviisalaisille ja useat ovat koronan takia tai ansiosta joutuneet opettelemaan etäyhteyksien ja uuden tekniikan käyttöä.

Loviisan seutu on hyvien kuituyhteyksien ansiosta ollut jo pitkään digitalisaation edelläkävijä, ja monet ovat pystyneet kotioloista osallistumaan tehokkaasti videokokouksiin eri puolilla maailmaa. On todennäköistä, että pandemian kaikottua, etätyöstä ja videokokouksista tulee arkea useammissa yhteisöissä.

Iso harppaus digitalisaation alueella tehtiin Loviisassa viikonloppuna, kun elokuvateatteri Marilynin tyhjässä teatterisalissa järjestettiin koronan takia perustetun Quarantine Club Lovisa​n ensimmäinen konsertti, joka striimattiin Lovarin verkkosivuille. Lisäksi virtuaaliyleisö sai esittää kappaletoivomuksia LS:n Facebook-ryhmässä.

Kotikatsomoissa konsertti keräsi 420 katsojaa, kun Marilynin saliin olisi mahtunut "vain" 177 katsojaa. Samoin Loviisan kirkosta sunnuntaina striimattuihin jumalanpalveluksiin osallistui peräti 460 ihmistä turvallisesti kotioloissaan. Niin paljon väkeä harvemmin kirkkoon on fyysisesti kokoontunut.

On ollut hieno havaita, että pandemia on vahvistanut paikallista yhteisöllisyyttä. Presidentti Sauli Niinistön suositus tai päiväkäsky ”Ottakaa fyysistä etäisyyttä ja henkistä läheisyyttä toisiinne”, on viime päivinä tullut todeksi myös Loviisassa.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.