Pääkirjoitus: Järeitä rajoituksia tarvitaan

Suomen hallitus kertoi tiistai-iltana uusista toimista koronaviruksen ehkäisemiseksi. Jo nyt näyttää vahvasti siltä, että pubit, baarit, kahvilat ja ravintolat menevät kiinni ehkä jo tulevana lauantaina, ja pysyvät tiettävästi suljettuna toukokuun loppuun saakka. Ruoka-annosten myyminen ulos ja työpaikkaruokailu sen sijaan on tarkoitus sallia edelleen.

Sulkemispäätös on erittäin järeä ratkaisu, mutta tässä tilanteessa ilmeisesti oikea ja hyvin perusteltu, vaikka sen talousvaikutukset ovat valtavan suuria. Erityisesti ravintolayrittäjille, joilta monilta katkeaa ansainta kuin veitsellä leikaten. Useimmilla sähkö-, lämpö-, tele-, vesi-, vuokra- ja muut laskut lankeavat silti entisen tapaan maksettaviksi.

Etenkin yökerhojen aukioloa on kuitenkin ollut vaikea perustella samaan aikaan, kun lähes koko muu yhteiskunta on likimain suljettu. Päihtyneiden ihmisten kokoontuminen suljetuissa tiloissa on otollinen tilanne taudin leviämiselle. Ulkomailla ja Suomessakin ovat muutamat ravintolat jo saaneet ansaitun lisänimen "viruslinko", kun pahaa aavistamattomat illanviettäjät ovat altistuneet taudinkantajille.

"Varsinkin ruokaravintoloiden syyllistäminen on ollut täysin kohtuutonta, kun samaan aikaan ihmiset ovat vapaasti saaneet parveilla ostoskeskuksissa, kaupoissa, Alkoissa ja ahtaissa kioskeissa."

Ainoa loviisalainen yökerhotyyppinen tanssiravintola Zilton teki vastuullisen, mutta raskaan päätöksen ja sulki vapaaehtoisesti ovensa jo eilen eikä jäänyt odottamaan hallituksen sulkemispäätöstä. Aina kun ihmiset kokoontuvat, riski taudin leviämisestä on olemassa.

Järeitä toimia perustelevat myös jatkuvasti tarkentuvat tiedot viruksesta. Nyt tiedämme muun muassa, että se koronavirus saattaa elää ja levitä pinnoilta useiden päivien ajan.

Ravintolayrittäjät ovat paikoin joutuneet syyllistämisen kohteeksi pitäessään tavallisia ruokaravintoloita avoinna virusvaarasta huolimatta. Ruokaravintoloiden syyllistäminen on ollut täysin kohtuutonta, kun samaan aikaan ihmiset ovat vapaasti saaneet parveilla ostoskeskuksissa, kaupoissa, Alkoissa ja ahtaissa kioskeissa.

Ruokaravintoloiden osalta sulkemisten haittojen ja hyötyjen puntarointi on ollut hankalampaa. Monien iäkkäiden ihmisen päivittäistä ruokahuoltoa ajatellen on järkevää, että ainakin noutoruoan ostamismahdollisuus säilyy. Tämä antaa myös ravintoloitsijoille edellytykset pitää jonkinlaista liiketoimintaa yllä. Määräaikainen sulkeminen olisi kuolinisku monelle ravintolalle.

Esimerkiksi ruotsinpyhtääläinen lounasravintola ja pitopalveluyritys Fellmanni on pyrkinyt paikkaamaan catering-tilausten peruuntumisesta syntyneitä menetyksiä kasvattamalla ruoka-annosten ulosmyyntiä.

Annosten ulosmyyntiin ovat ryhtyneet myös useimmat muut paikalliset ruokaravintolat. Varsinkin tällaisina erittäin poikkeuksellisina aikoina on syytä käyttää paikallisten toimijoiden tarjoamia palveluita, jotta niitä olisi koronapandemian jälkeenkin vielä saatavilla. Ravintoloiden ulosmyynnin määrät eivät likimainkaan korvaa normaalitilanteen aikaista myyntiä, mutta tuovat hieman helpotusta poikkeustilan ahdinkoon.

Monilla ravintoloilla on yllättävien ja äkillisten tilanteiden varalta keskeytysvakuutuksia, jotka eivät korvaa vapaaehtoisesti tehtyjä liikkeiden sulkemisia. Epävarmaa on vielä sekin, että miten korvataan hallituksen päätöksellä suljettavaksi määrättyjen ravintoloiden menetykset. Vakuutusyhtiöt tuskin kiirehtivät maksamaan miljoonien eurojen menetyksiä ravintola-alalle.

Selkeä linjaus hallituksen suunnalta tulee kuitenkin suureen tarpeeseen. Osa yrittäjistä uskoo, että mahdollisuudet saada korvauksia vakuutusyhtiöltä tai hallitukselta kasvavat hallituksen pakkopäätöksen myötä. On kuitenkin päivänselvää, että myös valtiolta tarvitaan nyt lisäksi muita mittavia toimia myös ravintola- ja matkailualan tukemiseksi, jotta vältytään alan yritysten joukkokuolemilta sekä suurtyöttömyydeltä.

Pidetään huolta toisistamme ja hygieniastamme.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut