Pääkirjoitus: Asiallista kritiikkiä saa yhä esittää

Arto Henriksson

Poikkeusolot ja valmiuslain käyttöön otto sekä historiallisen rajut liikkumis- ja kokoontumisrajoitukset ovat ymmärrettävästi herättäneet myös kritiikkiä. Perjantaina toteutettu Uudenmaan maakunnan eristäminen oli historiallisen raju ratkaisu, ja myös Loviisan seudun ulosmenoteille ilmestyneet tiesulut saivat useammat ymmärtämään, että maa on todellakin poikkeustilassa.

"Varmaa on vain se, että kaikki me kuolemme. Avoinna on vain, että koska ja miten."

Hallituksen toimia on pidetty liian lepsuina ja hitaina, mutta samaan aikaan myös ylimitoitettuina ja hätiköityinä. Suurin osa kansasta eli kaksi kolmasosaa suomalaisista on Tietoykkönen Oy:n 18.-22. maaliskuuta tekemän kyselyn mukaan kuitenkin ainakin tässä vaiheessa tyytyväisiä Sanna Marinin (sd.) hallituksen ratkaisuihin koronaviiruspandemian hoidossa.

Kaikkein myönteisimmän arvion antavat yli 70-vuotiaat eli riskiryhmään kuuluvat, joista peräti 78 prosenttia on tyytyväisiä hallituksen toimiin.

Koronakriisi on vasta alkamassa ja kuolemantapausten määrät kasvamassa, joten lopullisemman arvion aika on vasta pandemian laannuttua, toivottavasti viimeistään kesän kuluessa.

"Sananvapautta on edelleen lupa käyttää normaalitilan ehdoilla. Jokaisen on silti syytä tykönänsä miettiä miten omalla toiminnalla voisi parhaiten edistää yhteisön selviämistä tästä vakavasta pandemiasta mahdollisimman vähin vaurioin."

Monet ovat hämmästelleen Ruotsin poikkeavaa tapaa hoitaa koronaviruspandemiaa. Kun Suomi ja muut Ruotsia ympäröivät maat ovat käytännössä pistäneet kiinni peruskoulut ja esikoulut ovat ne Ruotsissa normaalisti auki. Myös ravintolat ovat auki, ja ruotsalaisten pelätään sankoin joukoin matkaavan pääsiäiseksi hiihtokeskuksiin.

Ruotsin johtava epidemiologi Anders Tegnell on sanonut, ettei tartuntatilanne tässä vaiheessa vaadi kovempia toimia, ja ettei kukaan tiedä, mikä on oikea tapa toimia tilanteessa. Näin todennäköisesti on, mutta eri maiden kuolleisuusluvuista kertovat käyrät näyttävät tässä vaiheessa Ruotsin kohdalla merkittävästi Suomea synkemmiltä. Tilanne voi tosin muuttua vuorokaudessa.

Eri maiden poikkeavuudet osoittavat, että meneillään on yksi maailmanhistorian laajimmista sekä arvaamattomimmista lääketieteellisestä ihmiskokeesta, jonka lopputulos on hämärän peitossa. Varmaa on vain se, että kaikki me kuolemme. Avoinna on vain, että koska ja miten.

Pandemian myllerryksessä Julkisen sanan neuvoston periaatteisiin nojautuvan asiallisen tiedon kysyntä on kasvanut merkittävästi, ja myös Lovarin verkkosivujen lukijamäärät ovat lisääntyneet.

Samaan aikaan sosiaalisessa mediassa leviää asiallisen tiedon seassa valeuutisia, väärää tietoa sekä nettiajan pilakuvia eli meemejä, joissa pilkataan ja kritisoidaan hallitusta, viranomaisia ja myös oppositiota. Pandemiaa käytetään surutta politiikan välineenä.

Jotkut ovat vaatineet sensuuria kiristettäväksi sekä hallituksen, THL:n ja viranomaisten kyseenalaistamisen estämistä pandemiakriisin johdosta. On ymmärrettävää, että pandemian varjolla halutaan kovempaa kuria ja järjestystä, mikä on täysin perusteltua monilla yhteiskunnan alueilla. Myös valeuutisten ja hybridivaikuttamisen karsiminen on täysin perusteltua.

Sen sijaan tavanomainen ja asiallinen hallituksen ja viranomaisten toimien kritisoiminen ja politikointi on täysin sallittua poikkeustilankin aikana samaan tapaan kuin normaalioloissa. Samoin meemien julkaiseminen, elleivät ne sisältönsä puolesta ole lain tai sääntöjen vastaisia.

Sitä voidaan toki kutsua veneen keikuttamiseksi, mutta sen jyrkkä estäminen herättäisi todennäköisesti laajaa epäilystä, että mitä muuta salataan ja sensuroidaan. Poikkeustila ei ole sotatila, jossa sotasensuuri olisi monissa tapauksissa kansallisen edun nimissä perusteltua.

Monia kansalaisten perusoikeuksia on pandemian hillitsemiseksi aiheellisesti peruttu. Sananvapaus ei ole niiden joukossa. Sitä on edelleen lupa käyttää normaalitilan ehdoilla. Jokaisen on silti syytä tykönänsä miettiä miten omalla toiminnalla voisi parhaiten edistää yhteisön selviämistä pandemiasta mahdollisimman vähin vaurioin.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.