Pääkirjoitus: Kesätapahtumat puntarissa

Arto Henriksson

Tapahtumajärjestäjät eri puolilla maailmaa pohtivat nyt kuumeisesti, osa ehkä jopa kuumeisina, kuinka pitkään koronapandemian aiheuttamat liikkumis- ja kokoontumisrajoitukset pysyvät vielä voimassa. Varsinkin kesän suurten festivaalien järjestäjillä alkaa olla viimeinen hetki päättää, toteutetaanko massiivinen yleisötapahtuma vai ei.

Vielä toistaiseksi ainoa koronapandemian ja siihen liittyvän epävarmuuden takia peruutettu kesäfestivaali on kesäkuun lopulle suunniteltu Järvenpään Puistoblues. Eilen Mikkelin kaupunki peruuttaa tai siirtää elokuuhun kaikki touko–kesäkuulle suunnitellut tapahtumat, joissa kaupunki on pääjärjestäjänä.

Uusimaan sulkemus on voimassa 19. huhtikuuta saakka, mutta eristämistä saatetaan jatkaa vielä senkin jälkeen. Esimerkiksi koulujen sulkemisen piti alunperin päättyä 13. huhtikuuta, mutta pääministeri Sanna Marinin hallitus päätti tällä viikolla pidentää kokoontumisrajoituksia kuukaudella eli 13. toukokuuta saakka.

Siihen mennessä tulee hallituksen ratkaistavaksi kannattaako kouluja pariksi viikoksi ylipäätään enää avata, mikäli siihen sisältyy merkittävä riski pandemia leviämisestä.

"Kyllä se elo tästä vielä hyväksi elpyy."

Ravintoloiden, kahviloiden ja kuppiloiden sulkemismääräys on tällä tietoa voimassa toukokuun loppuun, mutta on mahdollista, että sulkemista jatketaan vielä senkin jälkeen.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tämänhetkisten tietojen mukaan koronaepidemian huippu ajoittuu noin toukokuun puoliväliin, minkä jälkeen sen pitäisi laskelmien mukaan alkaa vähitellen hiipua.

THL:n ylilääkäri Tuija Leino arvioi, että kesä tulee Suomessa olemaan jonkinlaista epidemia-aikaa, mutta todennäköisesti ei siten, että kaikki nykyiset rajoitukset olisivat voimassa. Tosin pelkän tartuntatautilain nojalla aluehallintovirasto voi perua yleisötapahtumat kuukaudeksi kerrallaan, vaikkei valmiuslaki olisikaan enää voimassa.

"Turhia riskejä ei tietenkään ole syytä ottaa, mutta kesä ilman kesätapahtumia, näyttelyitä, markkinoita, kesäravintoloita ja muita yhteisiä rientoja enteilisi entistä ankeampia aikoja vielä syyskaudella."

Loviisan seudulla ensimmäisten kesätapahtumien joukossa ovat muun muassa yleensä kesäkuun alussa järjestettävä Bluegrass Ruotsinpyhtään Ruukkimiljöössä, Loviisan avoimet puutarhat 7.6. alkaen sekä Loviisan Juhannusmarkkinat 16.6., joita ei ainakaan vielä toistaiseksi ole peruutettu.

On todennäköistä, että jo huhtikuun lopulla tiedetään tarkemmin, onko yleisötapahtumia jo kesäkuussa turvallista ja järkevää järjestää.

Loviisan kesän kaksi päätapahtumaa Small Ships Race 18.7.2020 sekä etenkin Loviisan Wanhat Talot 29.-30.8.2020 näyttävät olevan sen verran kaukana Suomen oletetusta tautihuipusta, että niiden peruminen on ehkä epätodennäköisempää. Hätiköidysti ei tärkeitä tapahtumia ole syytä ryhtyä perumaan varsinkaan, jos tilannekuvan selkenemisen odotteleminen ei aiheuta kustannuksia.

Koronapelkojen ja -rajoitusten keskellä syytä katsoa valoa kohti sekä nähdä, että ennemmin tai myöhemmin pandemian paine kaikkoaa ja elpyminen kohti normaalioloja alkaa Loviisan seudulla, Suomessa ja koko maailmassa.

Turhia riskejä ei tietenkään ole syytä ottaa, mutta kesä ilman kesätapahtumia, näyttelyitä, markkinoita, kesäravintoloita ja muita yhteisiä rientoja enteilisi entistä ankeampia aikoja vielä syyskaudella.

Epävarmaa tosin on vielä kesällä, että uskaltavatko ihmiset viruksen pelossa tulla isoihin yleisötapahtumiin, vai tuleeko niihin päinvastoin suuria yleisöryntäyksiä, kun suuret kansanjoukot ovat kuukausikaupalla olleet kotona eristyksissä. Nähtäväksi jää.

On myös todennäköistä, että pandemian seurauksena ulkomaan matkailu vähenee ensi kesälomakaudella rajusti, ja vastaavasti kotimaan matkailun odotetaan lisääntyvän merkittävästi, mikäli tautiriskit ovat uskottavasti vähentyneet Suomessa.

On todennäköistä, että kyllä se elo tästä vielä hyväksi elpyy.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.