Pääkirjoitus: Koronapandemia on jo täällä

Arto Henriksson

Ensimmäinen kuukausi kiihtyvän koronauutisvirran vuoksessa alkaa olla Loviisan seudullakin jo takanapäin, ja poikkeustilan rutiineista on tullut useimmille jo uutta arkea. Esimerkiksi päivän aikana alati toistuvasta käsienpesusta on tullut monille jo tottumus, jota on hyvä jatkaa koronapandemian jälkeenkin eikä käsidesin käytöstäkään liene olennaista haittaa.

Lisääntynyt käsihygienia, etätyöt ja muut virusten torjuntatoimet ovat tepsineet myös tavanomaiseen kausi-influenssaan sekä muihinkin sairauksiin, ja monissa työyhteisöissä ihmetellään toistaiseksi vielä ennätyksellisen vähäisiä sairaspoissaoloja. Tilanne voi silti nopeastikin muuttua.

On ollut yllättävää ja noloakin huomata kuinka monta kertaa päivän aikana tulisi ilman varomääräyksiä kosketeltua omia kasvojaan, silmäkulmia, nenänvartta ja varsinkin kasteltua sormea suussaan. Tartuntatautiriskin aikana miljoonien ihmisten on ollut pakko yrittää opetella lukemaan paperilehtiä ja kääntämään sivuja kastelematta etusormea kielenpäällään. On uuvuttavaa jatkuvasti pelätä, että se näkymätön ja pelottava vihollinen, koronavirus saattaa olla juuri siinä kieltä koskettavassa sormenpäässä.

Käsihygienia, turvaetäisyydet, kokoontumisrajoitukset, tapahtumien peruutukset, ravintoloiden sulkemiset, sisäiset rajatarkastukset sekä muut pandemia toimet näyttävät käyvän jo joidenkin hermoille ja erilaisia purkauksia ilmenee elävässä elämässä ja varsinkin sosiallisessa mediassa. Rajoitusten pitkittyessä pinna kiristyy neljän seinän sisällä helposti, ja poliisin havainnot kertovat jo nyt kotiväkivallan lisääntymisestä.

Näinä aikoina monia ymmärrettävästi rasittaa myös erityisesti koronapandemia saapumisen odotteleminen Loviisan seudulle, ja epätietoisuus onko lähialueella jo koronatartuntoja. Omia terveystuntemuksia kuulostellaan nyt herkästi.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen karttapalvelun mukaan Loviisassa oli vielä viikonloppuna alle viisi varmistettua koronatartuntatapausta. Joidenkin tiedotusvälineiden julkaiseman Oiretutka-palvelun mukaan Loviisassa oli viikonloppuna kuitenkin jo lähes 40 henkilöä, jotka kertoivat Oiretutka-palveluun kokeneensa oireita, jotka saattavat johtua koronatartunnasta.

Loviisan perusturvajohtajan Carita Schröderin maanantaisen tiedon mukaan Loviisan ja Lapinjärven koronatartuntojen määrä "laskea nyt kahden käden sormilla". Tarkkaa lukumäärää on kenenkään vaikea sanoa, koska tautitilanne elää ja testausten tulosten valmistumisessa on viiveitä.

Tarkkojen lukumäärien puuttumisesta huolimatta jokaisen on syytä ymmärtää, että Loviisa, Lapinjärvi ja Pyhtää eivät suinkaan ole koronavapaita, vaikka THL:n yksittäisten kuntien tilastoissa ei näitä pienempiä kuntia vielä eilen näkynytkään.

On silti hyvin todennäköistä, että jo tänään tai ainakin tällä viikolla myös Loviisan seudun kunnat näkyvät THL:n tartuntatautitilastoissa. Viruksen leviämisaikojen perusteella voi päätellä on tämän päivän varmistettujen tartuntojen tilanne kertoo todennäköisesti useiden päivien takaisista tilanteista, jolloin nyt todetut sairastumiset ovat saanut tartuntansa.

Sosiaalisessa mediassa on myös jo arvuuteltu keitä ensimmäiset paikalliset koronapotilaat ovat ja missä päin seutukuntaa nämä asuvat. Jotkut ovat oma-aloitteisesti kertoneet lehdissä ja somessa omasta sairastumisestaan ja avautuneet kertomaan oireistaan. Se on toki kunkin oma valinta.

Yleisön tiedontarve on ymmärrettävää, sillä useimmat haluavat tietää ovatko itse olleet esimerkiksi samaan aikaan samassa paikassa kuin sairastunut, ja siitä syystä esimerkiksi pakollisen tai vapaaehtoisen karanteenin tarpeessa. Lähtökohtaisesti yksittäisen ihmisen sairastuminen on kuitenkin yksityisyyden suojan piiriin kuuluva asia, jota ei ilman asianomaisen suostumusta ole syytä julkistaa eikä levittää.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu