Pääkirjoitus: Kiusallinen tuloveronkorotus

Loviisan kaupunginvaltuusto päätti torstai-iltana äänin 14-20 korottaa Loviisan ensi vuoden tuloveroprosenttia 0,5 prosenttiyksiköllä eli nykyisestä 19,75 prosentista 20,25 prosenttiin. Päätös tehtiin vastoin kaupunginhallituksen yksimielistä esitystä pitää prosentit ennallaan.

Yllättäen korotusta vastaan olivat lähes kaikki demarit sekä kokoomus ja muutama rkp-läinen. Äänestystulos ratkesi, kun Rkp:n 18 henkilön ryhmästä peräti 15 kannatti veronkorotusta.

Äänestystulos kertoi paitsi Rkp:n repeämisestä niin myös hienoisesta arvovaltatappiosta kaupunginhallitukselle ja sen puheenjohtajalle Mia Heijsnbroek-Wirénille (Rkp) ja Rkp-taustaiselle kaupunginjohtajalle Jan D. Oker-Blomille, jotka vastustivat korotusta vielä ensi vuonna, mutta olisivat taloussuunnitelmassa olleet valmiit nostamaan veroja 20,25 prosenttiin vasta vuonna 2021.

Oltiinpa itse tuloveroprosentin korotuksesta mitä mieltä hyvänsä, niin sen lykkäämisessä oli vaikea nähdä logiikkaa, jos taloussuunnitelmassa kuitenkin samalla linjataan ja viestitään, että korotus on määrä tehdä parin vuoden päästä.

Tällaisesta päätöksestä oltaisiin kyllä saatu välittömästi lähetettyä potentiaalisten muuttajien suuntaan negatiivinen signaali tulevista korotuksista, mutta lisäverotulojen saaminen olisi lykkäytynyt samoin parilla vuodella. Eli jos korotuspäätös oli huono, niin vielä huonompi olisi ollut lykätä sitä.ja kertoa silti, että korotus on lähivuosina tulossa.Väistämätöntä ei pidä viivytellä.

Veronkorotuksen todelliset nettovaikutukset jäävät nähtäväksi. Rahavirtojen taustalla on monia muuttujia ja arvaamattomia ihmismieliä. Puolen prosenttiyksikön korotus kohdistuu käytännössä tuntuvimmin yli 80 000 euroa vuodessa ansaitseviin eli juuri parhaisiin veronmaksajiin.

Hyvätuloiselle, yhteensä 150 000 euroa ansaitsevalle perheelle korotus tuo 750 euron lisämaksun vuodessa. Sen suuruudesta ja järkevyydestä voidaan olla montaa mieltä.

"Jos korotuspäätös oli huono, niin vielä huonompi olisi ollut lykätä sitä, ja kertoa silti, että korotus on lähivuosina tulossa."

Olennaisinta ei ehkä siltikään ole nyt päätetyn korotuksen suuruus, vaan Loviisan todellinen kokonaisveroaste ensi vuonna verrattuna kilpaileviin kotikuntiin.

Lapinjärven ensi vuoden veroprosentti on 21 %, johon Loviisan prosentti kestää vertailun. Samoin 21 prosentin Pyhtääseen sekä 21,5 prosentin Kotkaan, jonne suuntaan Loviisa on menettänyt useita Fortumin hyvätuloisia osaajia. Kotkasta kannattaa palata Loviisaan, jos veroprosentit ovat tärkeitä.

Sensijaan esimerkiksi Helsingissä, josta Loviisa on pyrkinyt houkuttelemaan muuttajia, on veroprosentti myös ensi vuonna 18 prosenttia. Loviisaan muuttoa harkitsevalle hyvätuloiselle, 150 000 euroa ansaitsevalle perheelle muutto merkitsisi 3 375 euron lisäkulua vuodessa. Eli yhden melko hulppean perhelomaviikon verran vuodessa.

Todelliset miljonäärit ovat luku sinänsä, ja on melko yleinen harhaluulo, että tavallisilla hyvätuloisilla palkansaajaperheillä olisi varaa heitellä tuhatlappusia huoletta kuntien kassaan varsinkaan, jos palveluiden tarve on aktiivi-iässä vähäinen.

On todennäköistä, että tuloveroprosentti vaikuttaa ainakin jossain määrin potentiaalisten vuoden 2023 asuntomessumuuttajien päätöksiin. Kokemuksen mukaan iso osa asuntomessualueiden uudisasukkaista ovat jo entuudestaan olleet paikkakuntalaisia.

Vapaiksi jääneitä asuntoja on yleensä kuitenkin myyty myös muualta muuttaneille eli asuntomessut ovat tuoneet paikkakunnalle kiertoa ja enemmän uusia asukkaita kuin vain messualueelle.

Vuosiksi 2022-2024 Loviisan asuntomarkkinoille voi ennustaa lisääntynyttä liikehdintää. Tässä tilanteessa ehkä järkevin tavoite olisi saada kaupungin talous jo lähivuosina tasapainoon niin, että esimerkiksi vuonna 2022 voitaisiin päättää palauttaa vuoden 2023 tuloveroprosentti esimerkiksi takaisin nykyiseen 19,75 prosenttiin.

Valtuusto päättää ensi vuoden budjetista joulukuun kokouksessa. Monet äänestivät valtuustossa veronkorotusten puolesta välttääkseen kiusalliset leikkaukset koulu- ja terveyasemaverkosssa.

Kiusallisen viestin lähettäneen veronkorotuksen lisäksi myös käyttötaloutta on edelleen syytä syynätä kriittisesti ja etsiä tarvittavat säästökohteet, jotta tappiokierre saadaan lähivuosina oikaistua.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut