Sääntö-Suomi

Jussi Saramo

Harva rakastaa kaavakkeiden täyttelyä, sääntöjä ja normeja. Säännöt ovat niin vihattuja, että niistä on tehty tv-ohjelmia ja olipa meillä aiemmin jopa norminpurkuministeri.

Yksinkertaisuus ja helppous kuuluvat hyvään hallintoon. Esimerkiksi verotuksessa yksinkertaisuus on parasta myös valtion verotuoton kannalta – mitä monimutkaisempi järjestelmä, sen enemmän porsaanreikiä niille, jotka osaavat etsiä. Se taas asettaa kansalaiset ja yritykset eriarvoiseen asemaan.

Saksalainen ystäväni maksaa isot rahat lakiasiaintoimistolle veroilmoituksen täyttämisestä. Italialainen on kerran kuussa päivän pois töistä, jotta voi jonotella eri virastoissa asioita hoitamassa. Yhdysvalloissa byrokratia on usein lannistavaa – televisiosarjojen veroilmoituksen täyttöpäivät kuittisulkeisineen perustuvat tosielämään.

Vaikka Suomessa hallinto on kevyempää, pitää sääntöjen tarpeellisuutta arvioida jatkuvasti. Urheiluseurat olivat ihmeissään, kun pienet palkinnot kuten seitsemän euron pilkkirukkaset piti alkaa ilmoittaa tulorekisteriin verotettavaksi tuloksi. Valmistelimme verojaostossa vuoden lopulla lain, jonka mukaan vuosittain voi voittaa verotta palkintoja sadan euron arvoon asti.

Rakentamisnormit ovat kalleimmasta päästä. Vantaalla vanhoja kerrostaloasuntoja ostaneet eivät voineet remontoida kylpyhuoneitaan isommiksi, koska nykynormien mukaan ne olisi pitänyt tehdä vielä isommiksi, eikä niin suuria rakenteellisia uudistuksia kantaviin seiniin pysty tekemään kohtuuhinnalla. Aloitteeni kunnan normien väljentämisestä hyväksyttiin suoraan ilman jatkokäsittelyä ja Helsinki seurasi perässä.

Toisaalta säännöt ovat politiikkaa – joku priorisoi kaivoksen oikeutta päästää jätevetensä järveen, toinen järviveden puhtautta. Jollekin on tärkeää, että yöllä on hiljaista, kun toinen vapauttaisi ravintolaterassit sääntelystä.

Edellisen liikenneministerin Anne Bernerin taksisääntelyn purkaminen nosti hintoja, heikensi laatua ja lisäsi veronkiertoa. Tilanne korjataan nykyaikaisemmilla säännöillä. Ympäristösääntelyn heikentäminen jopa johti Kuopion tehdashankkeen kaatumiseen, kun se eteni ilman että matkan varrella huolehdittaisiin ympäristönormien täyttämisestä.

Hyvä sääntely säästää isommalta harmilta. Olennaista on, että hallinto on ihmisiä varten.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu