Loviisassa on potkua

Riitta Ketola

Normaalissa suomalaisessa kuntakeskuksessa on ylileveä asalttitie ja sen varrella betonisia, tylsän näköisiä liikerakennuksia. Loviisan keskustassa näin ei ole.

Aloittaessani työt Loviisassa tiesin, että täällä on vanhoja rakennuksia, mutta en tiennyt miten paljon niitä on. Siinä missä esimerkiksi Porvoon vanhan kaupungin kävelee hetkessä läpi, Loviisan keskustassa vanhojen talojen rivistö vain jatkuu ja jatkuu. Kapeilla kaduilla kulkiessa voi helposti kuvitella siirtyvänsä siihen aikaan, kun kulkuväline ei ollut moottorilla käyvä.

Kyse ei ole pelkästään vanhoista taloista, vaan muustakin maisemasta aina korkeista harjuista merenrantaan ja puistoihin. Kyse ei ole myöskään pelkästään Loviisan keskustasta, vaan myös sen eri kylistä. Koko tällä alueella tuntee historian siipien havinan, mutta ei museoituna, vaan elävänä. Ei tiettyyn aikaan sidottuna, vaan nykyaikaisen elämän mukavuudet huomioon ottaen.

Loviisassa käy paljon turisteja, mutta lisääkin saisi tulla. Ongelma on siinä, miten heidät saadaan vakuutettua, että kyse ei ole pelkästään mainoslauseista.

Turistien lisäksi Loviisaan saisi tulla myös lisää asukkaita. Heidän houkuttelemisensa ei ole helppoa.

Muuttohalukkuutta varmasti monella olisi, mutta arjen realiteetit ovat helposti esteenä. Mikäli työpaikka on pääkaupunkiseudulla, eikä etätyömahdollisuutta ole, käy työmatka helposti pidemmän päälle raskaaksi. Varsinkin, jos on jälkikasvua, jonka päivähoito-, koulu- ja harrastuskuvioista on huolehdittava.

Loviisalaispoliitikot eivät ole helppojen asioiden edessä. Vaikka väestön keskittyminen etelään lisääntyy, mitään suurta maalle takaisin -buumia on turha odottaa. Myöskään eläkeikäisten muutto kotiseuduille ei ole toteutunut odotetusti.

Ongelmia aiheuttaa myös se, että väestö ikääntyy joka puolella, myös kasvukunnissa. Lasten ja nuorten määrä ei vähene dramaattisesti vielä 2020-luvulla, mutta sen jälkeen suunta on alaspäin.

Kuntaliiton teettämästä selvityksestä käy ilmi, että vaikka työikäisten määrä Uudellamaalla kasvaa vuoteen 2030 mennessä yli 67 000 hengellä, eläkeikäisten määrä kasvaa vielä enemmän. Samaan aikaan syntyneiden lasten määrä vähenee.

Tilastot ja ennusteet eivät aina kerro totuutta, mutta liian monissa kunnissa on todettu, että voihan näin olla, mutta ei meidän kunnassamme! Ruusunpunaiset silmälasit on pakko ottaa jossain vaiheessa pois silmiltä ja katsoa asiaa realistisesti miettien, mitä se tarkoittaa juuri meidän osaltamme. Tulevaisuuteen voi vielä vaikuttaa.

En vielä tiedä tarkkaan miten realistisia Loviisassa ollaan, mutta toivottavasti realismia on tarpeeksi. Toivottavasti päättäjiltä löytyy myös taitoa lukea numeroita ja tulkita ennustuksia. Mitään syytä ei ole vaipua epätoivoon, mutta äänestäjille voi joutua kertomaan vielä monta kertaa ikäviä uutisia.

Asuntomessut 2023 on ehdottomasti yksi asia, johon toiveita ja ennen kaikkea käytännön toimenpiteitä Loviisassa kannattaa ladata.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu