Pääkirjoitus: Ruukin elpyminen jatkuu

Tässä lehdessä julkaistava uutinen uuden parkettitehtaan perustamisesta Strömforsin yrityspuiston tiloihin on tervetullut signaali Loviisalle sekä erityisesti Ruotsinpyhtään ruukkialueelle. Vuonna 2014 Ruotsinpyhtäätä kohtasi yksi Loviisan seudun suurimmista taloudellisista takaiskuista, kun ranskalainen Schneider Electric kertoi lopettavansa tuotantonsa Suomessa kesällä 2015.

Yli 200 työpaikan menetys uhkasi autioittaa ja näivettää perinteisen teollisuuspaikkakunnan lähes kokonaan, mutta jo muutamassa vuodessa alkoi ruukissa hidas, mutta selkeä elpymiskehitys.

Strömforsin ruukkialueen merkitys matkailukohteena on vahvistunut vuosi vuodelta, ja jo nyt ruukkialue kilvoittelee menestyksellisesti Loviisan Laivasillan kanssa Loviisan seudun matkailun kärkikohteen tittelistä. Kesäisin Strömforsin ravintola- ja kulttuuritarjonta on jopa monipuolisempaa kuin Loviisan Laivasillalla, ja tarjontaa on talvisinkin, jolloin Laivasilta on suljettuna.

Schneiderin entisen sähkötarviketehtaan suurten kiinteistöjen siirtyminen pyhtääläisen Uusitalon perheen sijoitus- ja kehitysyhtiön Helmiryhmä Oy:n omistukseen vuonna 2015 herätti toivonkipinän vanhan tehdasalueen toiminnan elpymisestä ja uusien työpaikkojen syntymisestä.

"Toivottavasti200 työpaikan menetyksestä toipuminen jatkuisi ja kyläkeskuksen elinvoimaisuus palaisi edelleen lähemmäs loiston aikojen tasoa."

Vakavarainen pyhtääläinen Pyroll -yritysrypäs on tunnettu innovatiivisena toimijana, joka on ennakkoluulottomasti kehittänyt uutta kannattava liiketoimintaa erityisesti ympäristömyötäisten tuotteiden ja palveluiden alueilla. Schneiden jättämän aukon ja tilojen täyttäminen on ollut sillekin melkoinen haaste.

Schneiderin entisen sähkötarviketehtaan suuria volyymeja kuvastava tiedot rakennuspaikasta, jonka pinta-ala on 105 053 neliömetriä. Rakennusoikeutta alueella on yhteensä 21 010 neliömetriä. Tuotanto- varasto- ja toimistotilaa alueella on valmiina yhteensä 14 710 neliömetriä. Alueen pysäköintialueella on tilaa 200 autolle.

Strömforsin yrityspuistoon on jo nyt sijoittunut useita pieniä yrityksiä, mutta suuriin tiloihin tarvitaan laajamuotoisempaa toimintaa, jotta rakennuste ylläpito olisi kannattavaa. Entisellä tehdaspaikkakunnalla on tarjolla myös runsaasti vapaita asuntoja.

Heinäsirkkafarmin perustamisesta odotettiin uudenlaisen yritystoiminnan kasvua ruukissa, mutta valitettavasti liiketoiminta tyrehtyi kannattamattomana ennen kuin ehti toden teolla edes käyntiin.

Ruotsinpyhtäällä on jo jonkin aikaa pantu merkille uutta aktiivisuutta yrityspuiston alueella. Tällä viikolla paikalle saapui raskaita kuljetuksia, ja eilen vahvistui ilouutinen uuden parkettitehtaan ensimmäisen tuotantolinjan asennuksista.

Elokuussa perustettu loviisalaisyhtiö PR Wood Oy työllistää alkuvaiheessa yrittäjien lisäksi muutamia työntekijöitä, mutta yhtiö itse arvioi työllistävänsä jatkossa noin 30 ihmistä. Se olisi jo merkittävä lisäys alueen työpaikkamäärään, ja heijastuisi myös alueen elinkeinoelämään.

Tuotantoa on tarkoitus laajentaa kysynnän kasvun myötä. Strömforsin yrityspuiston tilat mahdollistavat aloittavalle yritykselle joustavat laajenemisen mahdollisuudet ilman suuria investointeja.

Strömforsin yrityspuistossa on parkettitehtaan tulonkin jälkeen vielä runsaasti vapaita tuotanto-, varasto- ja konttoritiloja.

Toivottavasti paikalle saadaan edelleen uusia yrityksiä ja työpaikkoja, jotta 200 työpaikan menetyksestä toipuminen jatkuisi ja kyläkeskuksen elinvoimaisuus palaisi edelleen lähemmäs loiston aikojen tasoa.

Suunta kohti valoa on onneksi jo oikea.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut