Pääkirjoitus: Kaikki loka ei ole vihapuhetta

Arto Henriksson

Vihapuhe, rasismi, uhkailu, maalittaminen sekä muunlainen kiusaaminen lisääntyy ja raaistuu uhkaavaa vauhtia etenkin sosiaalisessa mediassa. Ääriryhmien omissa somepiireissä ylilyönnit täyttävät monesti jopa rikosten tunnusmerkit, mutta sopimatonta kielenkäyttöä tunkee myös yleisille somesivuille.

Sosiaalisen median ilmapiiri ja puheet ovat äityneet viime aikoinajo niin kärkeviksi, että tutkija TeemuTammikkopitää sitä jopa uutena poliittisen väkivallan muotona, joka lietsoo epävakautta ja hiljentää virkamiehiä sekä nostaa tavallistenkin ihmisten kynnystä osallistua keskusteluun.

Samaan aikaan somesotimisen kiihtyessä kasvaa myös kansalaisten tietoisuus ja aktiivisuus verkon vihapuhetta ja maalittamista vastaan. Poliisille tehdään yhä enemmän tutkintapyyntöjä sekä someryhmän moderaattoreille ilmiantoja.

Lovarin 8 698 jäsenen Facebook-ryhmä on kansallisella tasolla pieni, mutta paikallisesti seudun suurin sosiaalisen median foorumi. Facebook tilastoi kiitettävän tarkasti myös LS:n ryhmän tapahtumat.

Tilaston mukaan ylivoimaisesti suurin osa sisällöistä käsittelee tavallisia uutisia, arkisia aiheita kuten luonto- ja ruokakuvia, lemmikkejä, perhetapahtumia sekä muita paikallisyhteisön ilmiöitä.

Tämän tästä ryhmässä linkitetään tai kirjoitetaan myös sisältöjä, jotka osuvat poliittisesti herkkiin aiheisiin kuten maahanmuuttoon, ilmastonmuutokseen, hallituksen politiikkaan, tulonjakoon tai muihin kiistakysymyksiin.

Tunnelma sähköistyy herkästi ja joidenkin kielenkäyttö terävöityy niin, että sisältöä on syytä poistaa, kirjoittajaa varoittaa sekä joskus jopa erottaa ryhmästä.

Ryhmän moderointi perustuu lähinnä jäsenten tekemiin ilmiantoihin. Vihapuheen ja maalittamisen etsimisestä ja kitkemisestä on tullut monille aktiivinen kutsumus, jonka ansiosta orastavia vihapuheiden pesäkkeitä löytyy ja niihin voidaan puuttua nopeasti.

Facebookin tilastojen mukaan mahdollisesti häirikköinä pidettävät jäseneteivät silti yleensä ole edes viiden aktiivisimman jäsenen joukossa, kuten ei tällä viikollakaan.

"Todelliset vihapuheet on syytä tunnistaa vastakkaisten ja vastenmielisten mielipiteiden virrasta."

Samaan aikaan on kuitenkin yleistynyt turhien ilmiantojen määrä. Ei ole tavatonta, että esimerkiksi LS:n ryhmän sivulle linkitetty JSN:n ohjeita noudattavan Kansan Uutisten tavanomainen kannanotto tulonjaon vääristymistä ilmiannetaan vasemmistolaisena vihapuheena ja propagandana.

Kun joku ryhmän jäsenistä esimerkiksi tyrmää vastapuolen mielipiteen kärjekkäästi valtioneuvoston jäsenen Li Anderssonin TV:ssä käyttämällä kommentilla "paskapuhetta", on vihapuhe-ilmiantojen suuri määrä taattu.

Samoin esimerkiksi JSN:n ohjeita kunnioittavan Ylen uutinen maahanmuuton lieveilmiöistä Ruotsissa ilmiannetaan yleensä perussuomalaisena vihapuheena. Myös HS:n uutinen Sanna Marinin hallituksen rivien rakoilemisesta ilmiannettiin roskapostina ja vihapuheena.

Yllättävän monilla somesotureilla, niin oikealla, keskellä kuin vasemmallakin, on ylivoimaisen vaikea sietää vastakkaisia mielipiteitä tai omien esikuviensa arvostelua, vaikka se olisi sisällöltään ja esitystavaltaan laillista poliittista kritiikkiä.

Rasisti- ja vihapuhekorttia heilutellaan usein myös aiheetta. Osa näyttää tekevän ilmiantoja pelkän pärstäkertoimen perusteella.

Somen ilmiantoherkkyyttä kuvaa hyvin myös LS:n ryhmän aktiivijäsenen 11.2.2020 julkaisemat kuvat lumettomasta Helsingistä ja lumisesta Irakista, johon liittyi sarkastinen kommentti ”Nyt ne vei meidän lumetkin!”. Postauksesta tehtiin 6 ilmiantoa, joissa sisältöä pidettiin vihapuheena tai rasismina, vaikka kirjoittaja ei taatusti ole rasisti.

"Yllättävän monilla somesotureilla, niin oikealla, keskellä kuin vasemmallakin, on ylivoimaisen vaikea sietää vastakkaisia mielipiteitä tai omien esikuviensa arvostelua, vaikka se olisi sisällöltään ja esitystavaltaan laillista poliittista kritiikkiä."

Todellista vihapuhetta, suoranaista rasismia, maalittamista ja valehtelemista on somessa solkenaan, ja on syytä alleviivata, että siihen pitää puuttua määrätietoisesti ja vaikka lakeja tiukentamalla. Asiallista keskustelua ei silti pidä rajoittaa väärän mielipiteen takia.

Vihapuhe ja maalittaminen voidaan aivan hyvin kriminalisoida, kunhan niiden tunnusmerkistö määritellään tarkasti. Suvaitsemattomuutta saati ymmärtämättömyyttä ei sinänsä voida kriminalisoida, vaikka se olisikin vastenmielistä, kunhan se ei loukkaa ihmisarvoa.

Kritiikkiä, piruilua, yksipuolista kommentointia, mielipiteidensä kyseenalaistamista ja jopa jyrkkää vastakkainasettelua on syytä tiettyyn kohtuulliseen ja lailliseen pisteeseen saakka suvaita, mutta rajansa silläkin. Solvauksia ei tarvitse sietää.

Sanailu on somessa joskus typerää, epäreilua, epäkohteliasta ja ahdistavaakin, mutta ei silti välttämättä vihapuhetta. Todelliset vihapuheet on syytä tunnistaa vastakkaisten ja vastenmielisten mielipiteiden virrasta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.