Pääkirjoitus: Korona nostattaa valmiutta

Arto Henriksson

Eri puolilla maailmaa seurataan huolestuneina koronaviruksen leviämistä sekä sairastuneiden ja kuolleiden lukumääriä. Aasiassa aikansa levittyään korona iski rajusti myös Eurooppaan, kun yksittäisten tautitapausten lisäksi suuri joukko italialaisia sairastui nopeasti leviävään Covid-19-kulkutautiin.

Virushavaintoja on tehty myös suosituissa turistikohteissa, joista sen arvioidaan leviävät edelleen eri puolille maailmaa. Koronavirus runtelee jo nyt pahoin Kiinan ja muiden Aasian maiden taloutta ja vaikutuksen ulottuvat jo maailmantalouteen. Esimerkiksi pörssikurssit ovat kääntyneet laskuun eri puolilla maailmaa, kun kokonaisia kaupunkeja on asetettu karanteeniin ja tehtaita suljettu.

Vaikka koronaviruksen aiheuttama influenssatauti itsessään ei ilmeisesti ole merkittävästi tuhoisampi kuin tavallinen kausi-influenssa, vaikutukset talouteen ovat suuria juuri järeiden torjuntatoimien sekä kuluttajareaktioiden takia.

Rajuimmat vaikutukset ovatkin toistaiseksi olleet ihmisten korvien välissä, kun tautipelko leviää ja eskaloituu hallitsemattomaksi paniikiksi.

"Suhteellisuuden taju onkin syytä pitää mielessä ja välttää turhaa virushysteriaa sekä huolehtia erityisesti käsihygieniasta sekä seurata viranomaisten antamia suosituksia ja ohjeita."

Koronavirus on päivittäinen puheenaihe nyt jo myös Loviisan seudulla, vaikka paikallisista virusepäilyistä ei vielä ole tietoakaan. Useita loviisalaisia on kuitenkin ollut ja on edelleen lomailemassa sekä työmatkoilla alueilla, joissa koronavirusta on varmistettu olevan liikkeellä.

Talvilomien aikoihin ulkomaanmatkoja on tehty tavanomaisia viikkoja enemmän ja samalla riskit virusinfektioista ovat kasvaneet. Jotkut jättävät tautiriskin takia ulkomaan matkailut väliin, vaikka viruksen voi saada kotimaassakin.

Vaikutukset heijastuvat Loviisan seudulle monin tavoin. Esimerkiksi loviisalaisen Eltete-konsernin Kiinan Schanghaissa sijaitseva oli suljettuna kolmen viikon ajan koronaviruksen takia.

Suomen hallitus kävi eilen läpi Suomen varautumista koronaviruksen leviemiseen. Varautumisesta on määrä antaa tänään torstaina pääministerin ilmoitus eduskunnalle.

Lienee vain ajan kysymys, milloin koronavirus leviää laajemmin myös Suomeen ja Loviisan seudullekin. Suomen kaltainen tehokkaan terveydenhuollon maa on kuitenkin varautunut pandemioihin varsin hyvin, ja on todennäköistä, ettei koronavirus pääse täällä leviämään niin tuhoisasti kuin matalamman hygieniatason maissa. Suomalaiset sairaalat ovat valmistautuneet hyvin mahdollisiin tartuntoihin ja niiden hoitamiseen.

Koronavirus tarttuu herkästi pisaratartuntana ja jopa hengitysilman kautta. Virus säilyy aktiivisena erilaisilla pinnoilla jopa viisi päivää. Sairauden oireet saattavat ilmetä vasta 27 päivän jälkeen, mutta silti viruksen kantaja on koko ajan tartuttaja.

Koronaviruksen suhteen kannattaakin olla tarkkana ja hereillä samaan tapaan kuin muidenkin tavallisten kausi-influenssojen, jotka nekin aiheuttavat vuosittain useita ennenaikaisia kuolemantapauksia etenkin vanhusväestön ja muiden riskiryhmien keskuudessa. Valtaosa tartunnan saaneista sairastaa sen kuitenkin lievänä, ja kuolleisuus on ollut "vain" muutaman prosentin luokkaa.

On myös syytä huomata, että parhaillaan Suomessa epidemiaksi parhaillaan leviävä kausi-influenssa on ainakin toistaiseksi yhä edelleen koronaviruksen aiheuttamaa Covid-19-tautia vakavampi sairaus.

Suhteellisuuden taju onkin syytä pitää mielessä ja välttää turhaa virushysteriaa sekä huolehtia erityisesti käsihygieniasta sekä seurata viranomaisten antamia suosituksia ja ohjeita. Kotivaran ylläpito on aina järkevää varautumista niin pandemiaan kuin muihinkin yllättäviin poikkeustilanteisiin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.