Arto HenrikssonKirjoittaja on Loviisan Sanomien ja Pyhtäänlehden päätoimittaja.

Pääkirjoitus: Osinkovelvoite pois Postilta

Ota tai jätä. Postiin ollaan laajalti tyytymättömiä, mutta valtiolle se maksaa tuhdit osingot. Kuva: Arto Henriksson.

Posti- ja logistiikka-alan unioni PAU aloitti sunnuntai-iltana työtaistelutoimet vastalauseena Postin aikeille siirtää työntekijöitä Teollisuus- ja Medialiiton välisen työehtosopimuksen piiriin. Postin mukaan työehtosopimuksen muutos koskee noin 700 paketti- ja verkkokauppaliiketoiminnassa työskentelevää ihmistä. Lakon on määrä päättyä keskiviikkona puoliltaöin. Työntaistelun ei pitäisi vaikuttaa sanomalehtien varhaisjakeluun, mutta etäjakelussa saattaa ilmetä häiriöitä. Posti on seilannut myrskyn silmässä jo pitkään. Muutosten tahti on ollut kiivas, kun Posti on pyrkinyt sopeutumaan markkinoiden rajuun muutokseen, mikä tarkoittaa lähinnä kirjepostin määrien jyrkkää pudotusta ja pakettipostin volyymien kasvua. Esimerkiksi kirjepostin määrät laskivat tammi-kesäkuussa 13 prosenttia viime vuoden vastaavaan jaksoon verrattuna. Tehokkuutta on haettu väkeä vähentämällä ja työehtoja heikentämällä. Postin työntekijöiden ehdot ovat olleet merkittävästi paremmat kuin yksityisten jakeluyhtiöiden työntekijöiden. Taloudellisesti Postilla on silti mennyt hyvin. Nettikaupan volyymit kasvavat kohisten ja pakettibisnes kukoistaa. Postia on pakettijakelusta syytä hieman myös kehua. Itsepalveluperiaatteella toimivien pakettiautomaattien myötä pakettipalvelut ovat kätevästi käytössä marketeissa iltamyöhään ja viikonloppuisinkin.

"Valtio voisi luopua Postin osingonmaksuvelvoitteesta, jolloin Posti voisi panostaa osinkojen sijaan kilpailukykyisiin hintoihin sekä jakelupalveluiden tason parantamiseen."

Posti julkaisi elokuun alussa alkuvuoden tuloksensa, jonka mukaan konsernin liikevaihto kasvoi ja oikaistu liikevoitto parani. Postin toimitusjohtaja Heikki Malinen iloitsi elokuussa olevansa tyytyväinen yhtiön tulokseen, ja siihen, että Posti on säilyttänyt kannattavuutensa alan suuresta muutosvaiheesta huolimatta. Myös Postin hallitus lienee ollut tyytyväinen Malisen työpanokseen, sillä viime viikolla media kertoi Postin maksaneen toimitusjohtajalleen palkkaa ja palkkioita viime vuonna yhteensä 987 764 euroa eli noin 82 000 euroa kuukaudessa. Vertailukohdaksi nostettiin jakajien keskiansio, joka on noin 2 200 euroa.

Postin johdon tyytyväisyyteen on kovin vaikea yhtyä. Postin toimintaan ollaan tyytymättömiä varsinkin asiakkaiden piirissä, ja kuluttajien luottamus Postiin on rapautunut. Esimerkiksi maakuntien kuluttajayhdistysten edustajille tehdyssä kyselyssä Posti sai kouluarvosanan 5,8. Yleisesti postinkulkua pidetään nykyisin epävarmana ja hitaana. Sen ovat valitettavasti myös monet Loviisan Sanomien tilaajat saaneet kokea. Jakelun ja asiakaspalvelun laatu on huonontunut selvästi. Posti on myös kallis ja tehoton. Esimerkiksi paikallislehden jakelukustannukset ovat nousseet viime vuosina selvästi jyrkemmin kuin kustannusindeksit olisivat edellyttäneet. Postin korotusten seurauksena esimerkiksi Loviisan Sanomien vertailukelpoiset jakelukustannukset ovat lähes kaksinkertaiset verrattuna esimerkiksi paikallislehtiin, jotka käyttävät yksityisiä jakeluyhtiöitä kuten Alma Manua Pirkanmaalla.

Uusimman työtaistelun kohteena olevat TES:n ja työehtojen heikennykset ovat Postin pyrkimyksiä puuttua palveluidensa kilpailukykyyn eli kalleuteen ja tehottomuuteen. Posti ei sanomalehtien ja pakettien jakelussa ole enää valtakunnallinen monopoli, vaan joutuu kilpailemaan yksityisten jakeluyhtiöiden kanssa. Toiminnan tehostaminen ja kustannusten alentaminen on Postille toki tarpeen, mutta suurena riskinä on, ettei tunnollisia ja kyvykkäitä lajittelijoita, kuljettajia sekä jakelijoita saada riittävästi rekrytoitua.

Vuonna 2018 Postin liikevaihto oli 1,6 miljardia euroa,  ja oikaistu liiketulos 44,8 miljoonaa euroa. Posti jakoi liiketulokseen perustuvaa osinkoa valtiolle yhteensä 40 miljoonaa euroa. Postin kustannushaasteiden helpottamiseksi on esitetty valtion tukiaisia. Niiden sijaan valtio voisi luopua Postin osingonmaksuvelvoitteesta, jolloin Posti voisi panostaa osinkojen sijaan kilpailukykyisiin hintoihin sekä jakelupalveluiden tason parantamiseen. Loviisan Sanomat kuuluu Keskisuomalainen konserniin, jolla on myös jakeluliiketoimintaa.

Arto Henriksson

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet