Paikalliset

Onneli&Anneli -talo pystytettiin jo ilman valtuuston päätöstä

Kappelinpuistossa. Loviisan toinen Onneli ja Anneli -mökki on pystytetty Kappelinpuistoon. Kuva: Arto Henriksson

Keskiviikon 14.12. Loviisan kaupunginvaltuuston yksi päätettävä asia on Onneli ja Anneli -talon hankinta. Talo on kuitenkin jo pystytetty Kappelinpuistoon.
LOVIISA Kappelinpuiston pohjoispäähän on pystytetty yhteensä noin 20 000 euron hintainen Onneli ja Anneli -talo, vaikka hankinta-asia on esillä valtuustossa vasta keskiviikkoiltana. Talon verollinen hinta on 7 000 euroa ja perustamis- sekä pystytyskustannuksiin tarvitaan 13 000 euroa. Kolmen Onneli ja Anneli -elokuvan kuvauksissa käytetty rakennus pystytettiin paikalleen torstaina. Osa valtuutetuista on närkästynyt talon hankinnasta ennen valtuuston päätöstä. Tapahtunutta selitetään tietokatkoksilla. Loviisan kehittämisjohtaja Sten Frondén pitää tapahtunutta kiusallisena. Valtuutetuille on jo lähetetty hänen ja tekninen johtaja Ulf Blombergin allekirjoittama kirje, jossa kerrotaan tietokatkoksesta ja pahoitellaan tilannetta, johon valtuusto on nyt joutunut. He tekevät vielä selvityksen tapahtumakulusta huomiseen kaupunginvaltuuston kokoukseen. Frondén kertoo talokauppoja aletun hieroa jo, kun viimeisimmän elokuvan kuvaukset Loviisassa syksyllä päättyivät. Talo sijoitettiin väliaikaiseen varastoon tekniselle varastolle odottamaan toimenpidelupaa ja valtuuston päätöstä. Raha ei ole vielä vaihtanut omistajaa. Toimenpidelupa hankkeelle on saatu. Onneli ja Anneli -talon rahoituksesta äänestettiin kaupunginhallituksessa. Kokouksessaan kaupunginhallitus päätti esittää kaupunginvaltuustolle, että vuoden 2016 talousarviota muutetaan siten, että osoitetaan 20 000 euroa Onneli ja Anneli -talon hankintaan sekä tarvittaviin muutostöihin. - Sen jälkeen tapahtui jokin kömmähdys. Sekä minä että Ulf Blomberg hämmästyimme, kun rakennus ilmestyi paikalleen. Tarkoitus ei todellakaan ollut viedä valtuustolta päätösmahdollisuutta. Tämä on kiusallista ja valtuustolle tehdään selvitys tietokatkoksesta ja tapahtumien kulusta. Jatkossa aloituslupien on oltava täsmällisempiä.

Elokuvakulissi

Kappelinpuistoon noussut sininen mökki on toiminut elokuvasarjan kulissina jo kolmessa Loviisassa kuvatussa elokuvassa; Onneli ja Anneli,Onnelin ja Annelin talvi sekä Onneli, Anneli ja salaperäinen muukalainen. Jotta mökki soveltuu uuteen toimintoon, siihen rakennetaan takaseinä ja sisustusta vahvistetaan. Lisäksi leikkipaikkaa laajennetaan ja aitausta muutetaan talon tyyliin sopivaksi. Loviisan kaupungilla on jo aiemmin hankittuna ja pystytettynä yksi Onneli ja Anneli -leikkimökki Loviisan Laivasillan leikkipaikalla Rantatien varrella. Frondén kertoo mietityn sitäkin vaihtoehtoa, että Rantatien varren leikkipuistoon olisi laitettu tämä uusi ja isompi talo, mutta lupamenettely nykyisen pienen mökin kanssa osoitti, ettei paikalle helposti saada lupaa korkeammalle rakennukselle.
Sanottua Kappelinpuiston kumpareiseen maastoon talo istuu hyvin, Rantatiellä se olisi pistänyt silmään. Sten Frondén
Enää enempää Onneli ja Anneli -taloja ei hänen mukaansa olla hankkimassa.

Boikottia tulossa

Kolme kaupunginvaltuutettua on ilmoittanut boikotoivansa 14.12. valtuuston kokousta. Sonja Ilvetsalo-Koskinen (sit), Armi Lindell (vas) ja Vesa Peltoluhta (ps) toteavat, että valtuuston merkitys kunnan korkeimpana päätäntäelimenä on mitätöity. - Talousarviota koskevia päätöksiä toimeenpannaan kulisseissa. Jälkikäteen päättäminen jo toteutetusta hankkeesta on demokratian vastaista ja sitä halventavaa nukketeatteria, valtuutetut toteavat yhteisessä tiedotteessaan. Juttua korjattu 13.12. kello 10.05 ja täsmennetty, että raha ei ole vielä vaihtanut omistajaa, vaan Onneli ja Anneli -elokuvissa käytetty talo oli kuvausten päättymisen jälkeen siirretty väliaikaiseen varastoon odottamaan valtuuston päätöstä. Talo kuitenkin pystytettiin paikoilleen Kappelinpuistoon vajaa viikko ennen valtuuston kokousta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat